Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
7. 2. 2013,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Mateja Svet

Četrtek, 7. 2. 2013, 8.58

8 let

Pred 24 leti Svetova prvič, jutri Mazejeva tretjič?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če si stavnice pred superveleslalomom niso bile povsem enotne pri razporejanju favoritinj za zlato, pa je pred superkombinacijo nesporno prvo ime Tina Maze.

Prav danes, 7. februarja, mineva natančno 24 let od zmage Mateje Svet na slalomu svetovnega prvenstva v Vailu, s čimer je nepozabna Ljubljančanka slovenskemu alpskemu smučanju priborila prvo zlato odličje na velikih tekmovanjih. Vse do svetovnega prvenstva 2011 v Garmisch-Partenkirchnu Svetova ni bila le prva, temveč tudi edina slovenska svetovna prvakinja. Le dan po štiriindvajseti obletnici Matejinega podviga pa bo Tina Maze, prvakinja v veleslalomu (2011) in superveleslalomu (2013), napadala že svoje tretje zlato odličje. V tem trenutku se zdi, kot bi bila superkombnacija ustvarjena za Mazejevo, saj bi v smučarski karavani le težko našli tekmovalko, ki bi v sebi združevala tako prefinjen občutek za drsenje smukaških smuči in tehnično dovršenost med slalomskimi količki. Edina manjša pomanjkljivost je pravzaprav le manko slalomskega treninga, s katerim bi v misli znova priklicala prave ''razbijaške'' občutke. Prav zaradi tega si je šef ekipe Andrea Massi na vse pretege prizadeval pridobiti teren za trening in ga, kot vse kaže, našel v bližnjem Reiteralmu. To bi utegnil biti še tisti zadnji člen v pripravi na naskok na drugo zaporedno superkombinacijsko odličje na velikih tekmovanjih. Že zdaj pa je jasno, da so v Tininem taboru razrešili vse negotovosti okrog smuči, prav naveličani pa so že stalnih vprašanj o razpoložljivih zalogah moči. ''Sem dovolj močna, da lahko zdržim do konca prvenstva in tudi sezone. Predvsem pa je ta ritem v Schladmingu zame dokaj preprost. Sem na enem mestu in imam dovolj časa za počitek in pripravo na naslednjo tekmo. To je nekaj povsem drugega kot pa nagle selitve v svetovnem pokalu, denimo iz St. Antona v Flachau ali pa Courchevela v Aare,'' pravi Mazejeva, ki je uspešno opravila tudi z uradnim treningom smuka. Bila je vesela nekoliko bolj trde podlage, hkrati pa tudi hitro ugotovila, na katerih delih se bo dalo pospeševati.

Petkova superkombinacija bo torej za Tino nova velika priložnost, česar se sama nadvse dobro zaveda, kar pa je vsaj ob trenutni mentalni pripravljenost prej motivacija kot pa psihološko breme. ''Izkoristiti moram zadnji dan za pripravo. Na novo tekmo gledam zelo pozitivno,'' pravi 29-letna šampionka, ki je v Schladmingu vseskozi v središču pozornosti, zato se v njenem taboru na vso moč trudijo preprečevati ali pa vsaj omejevati stike z njo. A brez številnih obveznosti ne gre. Veliko, resda povsem sladkih, jih je prinesel tudi torkov superveleslalom, ko je sprva dolgo čakala na štart, nato pa po velikem uspehu preostanek dneva namenila novinarskim obveznostim, kontroli dopinga, slovesni podelitvi … ''Na koncu smo bili vsi izžeti. Ko je glava osredotočena, telo pa v pripravljenosti, se to naposled mora poznati. Dober spanec je bil zelo dobrodošel,'' je dogodke povzel Massi in svoj delovni dan slikovito ponazoril s podatkom, da je imel noge v smučarskih čevljih kar trinajst ur. ''Še tisti, ki testirajo čevlje, verjetno niso obuti od 6.46 do 19.45. Lahko jim povem, da so čevlji udobni,'' se je pošalil italijanski strokovnjak, ki se je v zadnjih letih izuril tudi v vlogi premišljenega stratega. Pogosto namreč daje vtis, da v glavi vseskozi premleva različne scenarije in poskuša predvidevati potezo ali dve vnaprej. Prav zato ne bo nikakršno presenečenje, če bo v nadaljevanju prvenstva iz rokava potegnil še kakšnega aduta.

Ne spreglejte