Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
6.29

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Oberstdorf Vikersund Planica Planica skoki Jože Šlibar

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 6.29

5 let, 1 mesec

85 let Jožeta Šlibarja

Poseben dan za prvega svetovnega skakalnega rekorderja slovenske DNK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Jože Šlibar Peter Prevc | Petra Prevca in Jožeta Šlibarja, nekdanja svetovna rekorderja v smučarskih skokih, loči 58 let.  | Foto Vid Ponikvar

Petra Prevca in Jožeta Šlibarja, nekdanja svetovna rekorderja v smučarskih skokih, loči 58 let.

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji smučarski skakalec Jože Šlibar, ki je daljnega leta 1961 v Oberstdorfu poletel 141 metrov daleč in postavil svetovni rekord, danes praznuje 85 let. "Praznovali smo že ob koncu tedna, pa tudi danes bom sprejemal obiske," pravi iskrivi Gorenjec, ki je izredno ponosen na dejstvo, da se pol stoletja po koncu njegove skakalne poti s skoki ukvarja tudi njegova pranečakinja Klara Šlibar.

Čeprav bo danes upihnil že 85 svečk, pa Jože Šlibar, nekdanji smučarski skakalec, rojen v Kovorju blizu Tržiča istega leta, kot so v Planici izpeljali prvo mednarodno tekmo v smučarskih skokih (1934), še vedno energično in z brezhibnim spominom obuja dogodke izpred več kot pol stoletja.

Domen Prevc
Sportal Slovenija slavi: izjemni Domen Prevc za desetinko ugnal Japonca!

141 metrov, ki so mu spremenili življenje

Leta 1961 je v Oberstdorfu v Nemčiji poletel 141 metrov in za dva metra izboljšal deset let star rekord Finca Tauna Luira. "Bilo je, kot bi na morju ležal na blazini, s to razliko, da sem zdaj ležal na zračni blazini. Polet v Oberstdorfu je bil eden redkih, pri katerem se mi je prav vse poklopilo," se poleta še vedno živo spominja Šlibar, ki se je v zgodovino zapisal kot prvi Slovenec, ki je postavil svetovni rekord v smučarskih skokih.

Šlibarjev skakalni kolega in prijatelj Bine Rogelj je februarja praznoval 90 let:

Bine Rogelj
Sportal Smučarski skakalec, ki se lahko pohvali z nagrado Prešernovega sklada #intervju

Spaček in obisk pri Titu

Rekordna znamka 141 metrov, v obliki kombinacije številk sestavlja tudi njegovo telefonsko številko in številko na registrskih tablicah, mu je med drugim prinesla avto, spačka (kliknite za ogled videa), hkrati pa je bil deležen še povabila v Beograd, kjer mu je Tito podaril zlato uro s svojim avtogramom na steklu.

Prevc med svetovne rekorderje 54 let za Šlibarjem

Pozneje se je med svetovne rekorderje slovenskih korenin vpisal samo še Peter Prevc, ki je leta 2015 v Vikersundu na Norveškem, kjer je Domen Prevc včeraj vknjižil fenomenalno zmago, slovenski skakalci pa so dan prej zmagali tudi na ekipni tekmi, kot prvi človek na svetu poletel neverjetnih 250 metrov. Žal je njegov rekord zdržal le en dan, saj je Norvežan Anders Fannemel rekordno znamko že naslednji dan prestavil na 251,5 metra.

Avstrijec Stefan Kraft je lastnik najdaljše daljave. Leta 2017 je v Vikersundu na Norveškem poletel 253,5 metra. | Foto: Sportida Avstrijec Stefan Kraft je lastnik najdaljše daljave. Leta 2017 je v Vikersundu na Norveškem poletel 253,5 metra. Foto: Sportida

Šlibar verjame, da tudi trenutni svetovni rekord - Stefan Kraft je prav na današnji dan leta 2017 v Vikersundu poletel 253,5 metra - ni zadnji. "Če bodo vremenski pogoji to dopuščali ... Zakaj pa ne?"

Finala v Planici nikoli ne izpusti. | Foto: Vid Ponikvar Finala v Planici nikoli ne izpusti. Foto: Vid Ponikvar

Redni obiskovalec Planice

Kleni Gorenjec še vedno zelo intenzivno spremlja dogajanje okrog smučarskih skokov. Zelo rad si pogleda skoke in polete 18-letnega Timija Zajca, ki je v letošnji zimi dobesedno eksplodiral, in je med najbolj rednimi udeleženci finalnega dejanja sezone v smučarskih skokih v Planici.

"Tudi letos bom tam. V četrtek na kvalifikacijah, ko so tam otroci, in v soboto, ko je na sporedu ekipna tekma. Tako kot vedno," dodaja.

Jože Šlibar | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

"Pomembno je, da otroci prihajajo na ogled skokov, saj se tako marsikdo navduši za ta šport. Tudi jaz sem se. Ko je leta 1948 sloviti smučarski skakalec Janez Polda na pobudo našega profesorja športne vzgoje Mihe Potočnika obiskal nižjo gimnazijo v Tržiču, ki sem jo obiskoval, in kar na katedru pokazal, kako se skače, sem vedel, da bom to počel tudi jaz," je pobrskal po preteklosti.

S skoki se je začel ukvarjati dokaj pozno, šele pri 20 letih, ko se je pridružil ljubljanskemu klubu Enotnost. Da so ga sprejeli medse, je malce priredil svoj EMŠO in se za nekaj let pomladil.

Jože Šlibar | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Po koncu športne kariere v gozdarske vode

Športno kariero je končal marca 1963 in se posvetil študiju in družini. Na Biotehniški fakulteti je diplomiral iz gozdarstva in se leta 1968 zaposlil pri Slovenijalesu. Med letoma 1978 in 1982 je v pragozdovih Srednjeafriške republike vodil gozdno proizvodnjo za podjetje Slovenia Bois.

Dolga leta, od leta 1969 do 1999, je pomagal pri organizaciji skakalnih tekem v Planici. Med drugim je bil vodja naleta in štarter na "mizi" ter pomočnik vodje tekmovanja.

Leta 2012 je bil Šlibar sprejet v Hram slovenskih športnih junakov. | Foto: Vid Ponikvar Leta 2012 je bil Šlibar sprejet v Hram slovenskih športnih junakov. Foto: Vid Ponikvar

Posebna čast: Bloudkova plaketa in sprejem v Hram slovenskih športnih junakov

Marca 2011 je prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo, Društvo športnih novinarjev Slovenije pa ga je leta 2012 počastilo s sprejemom v Hram slovenskih športnih junakov.

S smučarskimi skoki se ukvarja tudi Šlibarjeva pranečakinja, 13-letna Klara Šlibar.

Dosežki Jožeta Šlibarja:

Svetovni rekord 141 m, Oberstdorf (Nem, 1961)

Novoletna turneja: 3. mesto, Ga-Pa (Nem, 1960)

Leta 2012 je bil Šlibar sprejet v Hram slovenskih športnih junakov

Ne spreglejte