Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2012,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2012, 11.05

8 let

Porazen drugi skok Hvali odnesel zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemec Severin Freund je zmagal na posamični tekmi smučarskih skakalcev v Kuusamu. Peter Prevc je bil 15., Robert Kranjec 16., Jaka Hvala, vodilni po prvi seriji, pa po ponesrečenem finalu 24.

Drugi je bil Rus Dimitrij Vasilijev (265,4 točke), tretji pa Švicar Simon Ammann (255,7).

Prevc je zbral 226,9 točke (119 in 135 m), Kranjec 223,7 (126,5 in 122,5 m), Hvala pa 194,5 (141 in 97 m). Za las je drugo serijo zgrešil Matjaž Pungertar ki je bil 31. (92,5, 117 m), po prvi seriji pa sta izpadla tudi Jurij Tepeš na 37. (81,2, 107 m) in Jernej Damjan na 45. mestu (64,7, 104 m).

Četverica Robert Kranjec, Jaka Hvala, Peter Prevc in Jurij Tepeš je v petek na ekipni tekmi osvojila tretje mesto in vlila velika pričakovanja tudi za posamični nastop dan pozneje. Zelo dobro formo je prikazal Hvala, ki je vodil po prvi seriji (140,8 točke). Freund je na drugem mestu zaostajal 8,1 točke, tretji pa je bil Avstrijec Gregor Schlierenzauer (131,6, 137,5 m).

Prevc je v drugi seriji nastopil prvi, pristal pri 135 metrih in dolgo vodil. Prehitel ga je šele Norvežan Anders Bardal, ki je prav tako skočil 135 m, po prvi seriji pa je bil 21. Pred drugim skokom Kranjca je bila pred Prevcem trojica Norvežanov na čelu z Bardalom. Kranjec je v finalu skočil nekoliko slabše, kot v uvodnem poskusu, ter se uvrstil takoj za Prevcem, oba pa sta na koncu končala med prvo dvajseterico.

Pred nastopom Hvale se je razplamtel boj za stopničke. Ammann, štirikratni olimpijski zmagovalec, je po 130,5 metra dolgem skoku s šestega napredoval na tretje mesto, Vasiljev po 132 metrih s četrtega na drugo, Schlierenzauer pa je po 128,5 metra dolgem poskusu izgubil eno mesto. Freund se je po Lillehammerju veselil druge zmage v sezoni in četrte posamične v pokalu v karieri. S tem je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku pokala.

Veliki osmoljenec finala je bil devetnajstletni Hvala. Bil je na pragu svoje prve zmage v karieri in 32. slovenske skakalne zmage v svetovnem pokalu. Toda finalni skok se mu je ponesrečil. Že sredi skoka je v zraku izgubil oporo pod smučmi in pristal pred 100 metrsko oznako. Med prvo trojico je bil član SSK Ponikve doslej le enkrat, pa še to ekipno v petek. Med deseterico je bil posamično trikrat; osmi mesti je letos na norveških skakalnicah zabeležil 25. novembra v Lillehammerju in 11. marca v Oslu, da mu skandinavska prizorišča ležijo, pa je dokazal tudi z devetim mestom 4. marca letos v finskem Lahtiju.

Po prvi seriji je bil blizu stopničk že v Oslu, ko je marca letos zaostajal le za Japoncem Daikijem Itom, na koncu pa vendarle ostal med prvo deseterico. Tudi tokrat mu ni uspel preboj v sam vrh, imel pa bo gotovo še veliko priložnosti. V mladinski konkurenci je prvič zablestel 30. januarja 2010, ko je bil v nemškem Hinterzartnu na mladinskem SP bronast. Letos je tekmoval tudi na mladinskem SP v turškem Erzurumu in bil srebrn na posamični tekmi ter četrti na ekipni.

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna v ruskem Sočiju na olimpijski generalki.

Ne spreglejte