Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2017,
10.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Robert Kranjec Miran Zupančič Bor Pavlovčič Jurij Tepeš Peter Prevc Peter Prevc grand prix

Četrtek, 13. 7. 2017, 10.31

6 let, 6 mesecev

Poletna velika nagrada, Wisla

Slovenci na Poljskem iščejo odgovore o poletni pripravljenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Peter Prevc Kranj 2017 | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na Poljskem se začenja poletna velika nagrada v smučarskih skokih. Četrtek je namenjen kvalifikacijam, v katerih bo nastopilo sedem Slovencev, petek ekipni tekmi, sobota pa posamični preizkušnji.

Poljski Wisli je letos pripadla čast, da gosti tako uvodni tekmi poletne velike nagrade kot uvod svetovnega pokala zimske sezone, ki se bo začela 18. novembra. Že konec tedna bodo na skakalnici HS 134, poimenovani po poljski skakalni legendi Adamu Malyszu, skakalci v odlični konkurenci preverili, kako dobra je njihova pripravljenost sredi julija.

Prav vsi v kvalifikacije

Gledalci si bodo v petek in soboto lahko ogledali dve tekmi Grand Prixa. Najprej bodo skakalci moči združili na ekipni tekmi, dan zatem še na posamični. Že danes (ob 18. uri) jih čakajo kvalifikacije. Sito teh bo po pisanju poljskih medijev poskušalo prestati 73 skakalcev iz 16 držav.

V Wisli bodo namreč preizkusili novo pravilo, in sicer, da morajo prav vsi skakalci v kvalifikacije, tudi deset najboljših. Ali bo pravilo obveljalo tudi v zimski sezoni, bodo vodilni odločili po koncu poletnega tekmovalnega obdobja.

Sedmerica Slovencev, po poškodbi se vrača Kranjec

Slovenski štab je na Poljsko odpeljal sedem orlov. Med temi so vsi člani A-reprezentance: Peter Prevc, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Anže Lanišek in Robert Kranjec, ki je moral zaradi okrevanja po poškodbi kolena izpustiti celotno lansko zimsko sezono. Ob peterici sta si po tekmah celinskega pokala mesto v kvalifikacijah uvodne tekme Grand Prixa izborila še član B-reprezentance Miran Zupančič in član mlade A-reprezentance Bor Pavlovčič.

Robert Kranjec se vrača po dolgotrajnem okrevanju. | Foto: Sportida Robert Kranjec se vrača po dolgotrajnem okrevanju. Foto: Sportida

Če bo za četverico iz prve ekipe to prvi preizkus v poletni sezoni, pa je Prevc eno tekmo že izkusil. Na celinskem pokalu v Kranju, kjer je dvakrat slavil Poljak Klemens Muranka, je pretekli petek končal na četrtem mestu. "Ti tekmovalni skoki so bili povprečni skoki s treninga, h katerim so se prikradle še napake, sta pa bila oba trening-skoka na višji ravni. To je tisto, da vsak dan, vsakič, ko sem na skakalnici, dobim svetel žarek, ki si ga moram čim bolj vtisniti v spomin, da lahko delam naprej," je po kranjskem nastopu za STA dejal zmagovalec zime 2015/16.


Kaj pravijo o poletnih pripravah:


Od lanske najboljše peterice bo manjkal le zmagovalec

Wisla bo gostila kakovostno skakalno zasedbo. Od najboljših petih v lanski sezoni bo manjkal le zmagovalec Stefan Kraft. Avstrijci so se namreč odločili, da Kraft, Michael Hayboeck in Manuel Fettner izpustijo poljsko preizkušnjo.

Bodo pa na štartu preostali iz prve peterice: domači matador Kamil Stoch, Norvežan Daniel-Andre Tande, Nemec Andreas Wellinger in še en Poljak Maciej Kot.

12 Poljakov bo skakalo v kvalifikacijah. Med njimi tudi drugi mož lanske zime Kamil Stoch. | Foto: Sportida 12 Poljakov bo skakalo v kvalifikacijah. Med njimi tudi drugi mož lanske zime Kamil Stoch. Foto: Sportida

Gledalci bodo morali še nekoliko počakati na vrnitev nekdanjega zmagovalca skupnega seštevka Severina Freunda, ki se vrača po poškodbi, prav tako na Poljskem ne bo veterana Noriakija Kasaia.

Kvalifikacije se bi morale začeti ob 18. uri, a se bo zaradi premočnega vetra takrat začel uradni trening, kvalifikacije pa naj bi se začele okoli 20. ure. Ekipna tekma (kdo od Slovencev bo del te, bo znano po kvalifikacijah) bo v petek ob 17.30, posamična pa v soboto ob 17.30.

Program FIS Grand Prix Wisła 2017:

Četrtek, 13. julija
18:00 – trening (dve seriji)
20:00 - kvalifikacije

Petek, 14. julija
16:30 – poskusna serija
17:30 – prva serija ekipne tekme

Sobota, 15. julij
16:30 – poskusna serija
17:30 – prva serija posamične tekme

Ne spreglejte