Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 4. 2010,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 12.33

8 let

Po Valantu odhajajo tudi Kalan, Vogrinec …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izvolitev Tomaža Lovšeta za predsednika SZS ne prinaša zgolj novega vetra, temveč naznanja slovo stare garniture s Stanislavom Valantom, Jarom Kalanom in Tonetom Vogrincem.

Gromek aplavz večjega dela polne dvorane Fakultete za šport po maratonski volilni skupščini ni prinesel zgolj epiloga klasične zgodbe s pridihom rimskega rekla "prišel, videl, zmagal", temveč je pomenil tudi konec nekega obdobja, konec vladavine neke garniture. Stanislav Valant pooseblja vodstvo, ki je bilo na čelu dolgih 17 let, številni njegovi sodelavci pa so korenine pognali še pred osamosvojitvijo. "Po eni strani sem ponosen na vse, kar smo z ekipo v teh letih dosegli. Po drugi strani pa zvezo zapuščam z rahlim razočaranjem. Predvsem zavoljo dogodkov v zadnjih treh tednih. Govorim o kampaniji, ki je bila usmerjena proti meni in vodstvu zveze. Če je pobudnikom uspelo, jim želim, da vodenje SZS nadaljujejo po vrednotah, ki jih je ta organizacija spoštovala v preteklosti," je po porazu na volitvah dejal Valant, ki je krepko zaostal za Lovšetom ter celo za drugim kandidatom Markom Jazbecem.

Kalan: Eno so obljube, drugo pa dejanje

V Lovšetovi izvolitvi mnogi vidijo napoved popolne reorganizacije, grobih posegov v statut, kopico kadrovskih rokad in morebiti celo selitev v nove prostore. Novi predsednik vehementne zamenjave za vsako ceno resda odločno zanika, vseeno pa bi bilo veliko presenečenje, če bi operativni del zveze ostal nespremenjen. "Z gospodom Lovšetom se ne poznava. Predvidevam pa, da me ne bo predlagal za direktorja," po dvanajstih letih direktorovanja ugotavlja Jaro Kalan. "Predsedniku čestitke za izvolitev. A že ob predstavitvi je pokazal delno nepoznavanje delovanja zveze, zato mu želim veliko uspehov. Za izpolnitev obljub bo moral vložiti veliko truda. Za vse načrte bo namreč vodstvo potrebovalo veliko svežega kapitala. Obljube so eno, dejanja pa nekaj drugega," je še dodal Kalan.

Dokončno slovo Toneta Vogrinca

Če pri marsikaterem funkcionarju še obstaja dvomi o (ne)nadaljevanju, pa so vsa vprašanja odveč, ko gre za dosedanjega podpredsednika Toneta Vogrinca. Mariborčan je s sredino skupščino zvezi dokončno pomahal v slovo in tako sklenil dolgoletno smučarsko delovanje, ki je bilo v zadnjih sezonah resda povsem obrobne in volonterske narave. Tudi "Tona", ki je kot ''alga in omega'' največji in prav gotovo zgodovinski vtis pustil kot direktor reprezentanc in smučarskega sklada, odhaja z mešanimi občutki, a ne zavoljo novega predsednika in predvolilne tekme, temveč zaradi tretmaja, ki ga je bil deležen v zadnjih letih delovanja.

Koširjeva vloga (še) ni definirana

In medtem ko se dosedanja vodstvena struktura z Valantom, Kalanom, Bukovnikom, Ribnikarjem in drugimi umika, pa bodo za delovanje največje športne zveze v državi, ki ima 12 milijonov evrov premoženja, dobrih 9 milijonov proračuna in 1,2 milijona dolga, zadolženi novi obrazi. Med njimi naj bi, vsaj po predsednikovih besedah, pomembno vlogo odigral Jure Košir. Nekdanji vrhunski smučar, ki je uradno kandidat za predsednika alpskega zbora (volitve bodo prihodnjo sredo), zatrjuje, da njegova vloga še ni natančno definirana, delovanje pa bo omejeno izključno na alpski del. "Gospod Lovše je natančno proučil problematiko in se skrajno resno lotil projekta. Njegove rešitve so bile najbolj učinkovite in smiselne. Sam nameravam delovati popolnoma neprofesionalno. Vem, da lahko s svojim znanjem pomagam. Želim soustvarjati boljše pogoje za delo. Trenutno so slednji zelo slabi. Kar pa se tiče volitev za predsednika zbora, lahko povem, da nimam zadržkov do nobenega kandidata. Pripravljen sem se pogovoriti z vsemi in se dogovoriti, kdo bi bil najbolj primeren za položaj," pravi Košir.

Kmalu dogovor z Mazejevo

Za kadrovske - še bolj pa za statutarne in sistemske - spremembe bo novi predsednik, ki obljublja, da bo stroške predsedovanja plačeval iz lastnega žepa, prav gotovo potreboval kar nekaj časa. Hitreje pa naj bi se razvila smučarska saga okrog Tine Maze. Zahteva njenega tabora je jasna, torej samostojno delo in večji finančni prispevek, Lovše pa ne skriva naklonjenosti. Tudi zato so v taboru najboljše slovenske alpske smučarke z veseljem pozdravili izvolitev novega poveljnika krovne organizacije. "Podpiram spremembe. Valanta na podlagi dela v zadnjih letih in odnosa njegovih mož do naše ekipe, žal, nisem mogel podpirati. Gospod Lovše je name pustil dober prvi vtis, večinoma pa me-le-ta ne pusti na cedilu. Verjamem, da bo poskrbel za spremembe. Znano pa je tudi, kaj pričakujemo. Želimo boljše pogoje za še boljše rezultate. Saj veste, da konkurenca ne spi," sporoča prvi mož Tinine ekipe Andrea Massi, ki je pred volitvami javno podprl poznejšega zmagovalca.

Ne spreglejte