Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
26. 10. 2019,
17.30

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

Natisni članek

Alice Robinson Sölden svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Sobota, 26. 10. 2019, 17.30

4 leta, 5 mesecev

Kdo je Alice Robinson?

Po senzacionalni zmagi jo je poklical šolski zvonec z južne poloble

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91
Alice Robinson | Nova sezona, nova zmagovalka: Alice Robinson | Foto Sportida

Nova sezona, nova zmagovalka: Alice Robinson

Foto: Sportida

Čeprav je zadnji veleslalom pretekle sezone končala na drugem mestu, pa je zmaga 17-letne novozelandske smučarke Alice Robinson na uvodni tekmi nove sezone v Söldnu, kjer je bila Tina Robnik kot najboljša Slovenka enajsta, precejšnje presenečenje. In kdo pravzaprav je najstniška senzacija? Kdo za vraga je Alice, bi prepevali Smokie.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Alice Robinson
Sportal Mikaela Shiffrin naletela na izzivalko iz novega stoletja

Alice v čudežni deželi. Naslovi so se v novinarskem središču ob vznožju ledenika Rettenbach, kjer se na nadmorski višini 2.670 metrov (štart je na 3.040) konča veleslalomska proga, pisali kar sami od sebe. A v resnici je prav Alice tista, ki je v deželo prinesla čudež. Komaj 17-letna Alice Robinson, šele tretja novozelandska smučarka z zmago v svetovnem pokalu, je namreč na najbrž najbolj zahtevni veleslalomski progi v ženski karavani v neposrednem obračunu prehitela ameriško zvezdnico in nesporno prvo damo "belega cirkusa" Mikaelo Shiffrin ter ob svojem ledeniškem krstu ter skupno 11. nastopu v svetovnem pokalu prišla do senzacionalne zmage.

Smučarka iz novega stoletja | Foto: Sportida Smučarka iz novega stoletja Foto: Sportida

Mladenka v rdečem        

"Potrebovala bom nekaj časa, da pridem k sebi in se zavem tega podviga. Sem v šoku, a po drugi strani tudi navdušena. Tako kot med vožnjama. Da, bila sem živčna, a močnejši je bil občutek vznemirjenja," je s širokim nasmehom pripovedovala smučarska senzacija z južne poloble, ki bo 18 let dopolnila šele prvega decembra. Le dan pred tem bo v Killingtonu v ZDA nastopila z rdečo majico vodilne veleslalomistke svetovnega pokala. Tudi takrat bo poskušala postreči z nadgradnjo modernega veleslalomskega sloga, pri katerem velja opozoriti predvsem na izjemne nagibe in specifičen položaj stegen. Tvegano, a hitro.

Po zmago!

Čutila je, da je hitra. "Vseeno sem poskušala vse skupaj nadzorovati. Vedela sem, da bo na progi pestro. To mi je dal slutiti že ogled. V drugo pa … Vedela sem, da je zaostanek za Mikaelo majhen. 'Pojdi po zmago,' sem si dejala. No, tudi z drugim mestom bi bila zadovoljna. Zdaj pa … Sreča! Saj ni pomembno, koliko sem stara. Zdaj o tem ne razmišljam. Počutim pa se izjemno," je vtise zbirala Robinsonova in hitro dodala, da se v njeni domovini verjetno zmage ne veselijo kaj pretirano, saj so razočarani zaradi poraza kultne rugbi reprezentance. "Morda sem poskrbela vsaj za eno dobro novico," je dodala sproščena prvokategornica.

"Vrnila sem bom," sporoča Alice. | Foto: Sportida "Vrnila sem bom," sporoča Alice. Foto: Sportida

Krst v Kranjski Gori

"Kdo za vraga je Alice," se je spraševala glasbena skupina Smokie. In res. Kdo pravzaprav je nova mlada zvezdnica smučarskega svetovnega pokala? Njen rojstni kraj je Sydney. Vse do četrtega leta je živela v Avstraliji, sledila pa je selitev na Novo Zelandijo, natančneje v Queenstown. Tam se je zaljubila v alpsko smučanje. In v Novo Zelandijo. "Prav zaradi tega nisem nikoli razmišljala, da bi nastopala za Avstralijo," pravi prva zmagovalka nove sezone, ki je na tekmi FIS prvič nastopila leta 2017. Krst v svetovnem pokalu je doživela 6. januarja 2018 v kranjskogorski izvedbi Zlate lisice, kmalu zatem pa je novozelandske barve branila tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Nastopila je tudi na svetovnem prvenstvu v Aareju.

11 sekund za Mikaelo Shiffrin

Na olimpijskih igrah v Južni Koreji je v veleslalomu zasedla 35. mesto. Za prvakinjo Shiffrinovo je zaostala kar 11 sekund. Ne skriva, da jo je opazovala. Tudi med novozelandskimi treningi. V njej je videla smučarski ideal. Vzorniki so zanjo še Julia Macuso, Bode Miller in Lindsey Vonn. Nekaj ameriškega je v njen koncept dela vnesla trenerska ekipa, v kateri imata glavno besedo Chris Knight in Jeff Fergus. Gre za strokovnjaka, ki sta usmerjala Vonnovo. Pomagala sta Alice. Letos je tudi po njuni zaslugi postala svetovna mladinska prvakinja v veleslalomu. V Spindleruvem Mlynu je prišla do prvih točk svetovnega pokala (16. mesto), nato pa je presenetila z drugim mestom v finalu svetovnega pokala v Soldeu. Alice Robinson torej ni smučarska "padalka". Je projekt.

Letos je nastopila tudi v Mariboru. | Foto: Sportida Letos je nastopila tudi v Mariboru. Foto: Sportida Nazaj v šolo   

Pravega poletja ne pozna. Med evropsko zimo je namreč njena baza Val di Fassa v Italiji, pomlad je letos podaljšala s smučanjem v ZDA, v evropskih poletnih mesecih pa sneg išče v okolici domačega Queenstowna. A šport ni vse. "Oh, čaka me še šola," je nasmejala novinarje v Söldnu in povedala, da bo tekmovalni premor izkoristila za vrnitev v domovino, kjer jo med drugim čaka še zadnji teden srednje šole. Še ta mesec bo zanjo zadnjič zazvonil šolski zvonec. Nato pa bo poskušala dokazati, da zadnji tekmi še zdaleč nista bili naključje. Ob tem ne skriva širših ambicij in napoveduje postopno dodajanje superveleslaloma.

Smučarski instinkt

In recept do uspeha? O smučarski tehniki, opremi (smuča na Völklovih smučeh) in visokem proračunu, ki je ob takšni logistiki obvezen, ne govori prav veliko. Tudi o nadarjenosti ne. Ne skriva dobre organiziranosti. Izpostavlja pa miselnost. "Iščem vedrino. Poskušam se stalno smejati. Pomagam si tudi z glasbo. Ta me pred tekmami nasmeji in hkrati podžge. Sicer pa se sprašujem, ali je vse skupaj smiselno, če se ob tem ne zabavaš. Jaz se. Ko pa je čas za tekmo, ne razmišljam prav veliko. Sledim instinktu," se glasi odgovor prve zmagovalke tekme svetovnega pokala, ki se je rodila po letu 2000.  

 
Ted Ligety
Sportal Smučarski kavboj, ki je zadnji prehitel Hirscherja
Primož Roglič. Luka Dončić. Ilka Štuhec.
Sportal Smo ob Dončiću in Rogliču Slovenci še smučarski narod?
Lindsey Vonn  Marcel Hirscher
Sportal Kot bi ugasnili luč in izropali smučarsko zakladnico
Mikaela Shiffrin
Sportal Kralj je odšel, kraljica ostaja: bi se je morali "bati" tudi Ilka in Tina?
Ne spreglejte