Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
6. 3. 2020,
13.13

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

12

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Planica 2020 Planica Planica svetovno prvenstvo v poletih

Petek, 6. 3. 2020, 13.13

4 leta, 2 meseca

Planica: stvari se spreminjajo iz ure v uro

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

12

Planica | Priprave za svetovno prvenstvo v Planici potekajo nemoteno, je pa zaradi koronavirusa kar nekaj negotovosti. | Foto Vid Ponikvar

Priprave za svetovno prvenstvo v Planici potekajo nemoteno, je pa zaradi koronavirusa kar nekaj negotovosti.

Foto: Vid Ponikvar

Koronavirus je dodobra načel tudi športne sfere, zato se organizatorji najrazličnejših športnih dogodkov soočajo z nevšečnostmi. Zdaj so "pritisku" podlegli tudi na Norveškem, kjer bodo skakalci v Oslu ta konec tedna skakali pred praznimi tribunami. Za svetovno prvenstvo v poletih v Planici je za zdaj še mirno, a tudi pri nas nenehno spremljajo razmere in so v stiku z odgovornimi v državi.

V sosednji Italiji, kjer se je koronavirus zelo razširil, so se odločili za najstrožje ukrepe. Po navodilih vlade bodo morali zaradi koronavirusa vsi športni dogodki vsaj do 3. aprila potekati za zaprtimi vrati.

Podobno je tudi na prireditvah na prostem. Prav danes naj bi se na Mednarodni smučarski zvezi (FIS) odločili, kako bo z zaključkom svetovnega pokala v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo.

Za radikalen ukrep so se odločili na Norveškem, kjer je okuženih manj kot sto ljudi. Ta konec tedna bodo skakalci začeli z norveško turnejo RAW Air, vendar bodo na prvi postojanki v Oslu skakali pred praznimi tribunami.

Ker je virus ta teden prišel tudi v Slovenijo, je razumljivo postavil vprašaje glede marčevskih prireditev v Kranjski Gori, kjer bo čez teden tradicionalni pokal Vitranc, in na Letalnici bratov Gorišek v Planici, kjer bo teden pozneje potekalo svetovno prvenstvo v poletih.

"Čakamo na odločitev države. Za zdaj so za javne prireditve navodila ista kot včeraj. Ni sprememb. Vse poteka normalno," pojasnjuje Tomi Trbovc, ki opravlja funkcijo predstavnika za stike z javnostjo pri OC Planica, ki organizira dogodek v dolini pod Poncami.

Planica Letalnica bratov Gorišek
Sportal Planici in Letalnici bratov Gorišek so prižgali zeleno luč

Čakajo na nadaljnja navodila

Med 19. in 22. marcem bi se morali skakalci potegovati za medalje. Vprašajev je veliko, negotovosti tudi kar nekaj, saj nihče ne more predvideti, kako se bo razpletlo širjenje koronavirusa, ki je dodobra razburkal dogajanje v svetu: "Za zdaj Planica bo. Stvari se spreminjajo iz ure v uro. Treba je živeti in poslušati strokovnjake. Čakamo na nadaljnja navodila," izpostavlja Trbovc.

Planica brez navijačev ne bi bila Planica, zato vsi upajo, da do drastičnih ukrepov ne bo prišlo. | Foto: Vid Ponikvar Planica brez navijačev ne bi bila Planica, zato vsi upajo, da do drastičnih ukrepov ne bo prišlo. Foto: Vid Ponikvar

Jasno je, da bi prišlo do nacionalne katastrofe, če bi se prireditev odpovedala tik pred zdajci, ko bi bilo vse že pripravljeno na prihod skakalcev. Morebitno prvenstvo brez gledalcev bi za organizatorje prav tako predstavljalo minus, saj se s televizijskimi pravicami in celotnim oglasnim prostorom ne bi moglo pokriti vseh nastalih stroškov.

Dobrodošlo pa je to, da je dolgoročna vremenska napoved za Planico spodbudna. Zato organizatorji računajo, da se bodo obzorja razbistrila tudi glede koronavirusa in bodo vrata za vstop v dolino pod Poncami odprta za vse ljubitelje poletov. Tako bomo lahko spet poročali o marčevskem prazniku, ki velja za največji športni dogodek v Sloveniji.

Primož Roglič
Sportal Ineos in Rogličevi v prihodnjem tednu ne bodo dirkali
motoGP
Sportal Kako je koronavirus posegel v koledar motociklistov?
koronavirus
Sportal Drastičen ukrep Italijanov zaradi koronavirusa
Ne spreglejte