Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
17.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

nordijsko svetovno prvenstvo Planica Planica smučarski skoki Pokljuka biatlon

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 17.57

6 let, 7 mesecev

Bo šlo v četrto rado?

Planica v nov boj za nordijsko SP: Vsi bomo morali delati na vseh kanalih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Planica | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Izvršni odbor Smučarske zveze Slovenije je na današnjem zasedanju potrdil, da bo Planica na kongresu Mednarodne smučarske zveze leta 2018 vnovič kandidirala za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023.

Planica z novim nordijskim središčem bo za SP kandidirala že četrtič, nazadnje pa je bila neuspešna na letošnjem kongresu v mehiškem Cancunu, ko je želela SP 2021, a se ji želje niso izpolnile.

Suverena zmaga Oberstdorfu, Planici tolažilna nagrada

Na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) so letos maja za gostitelja nordijskega svetovnega prvenstva 2021 izglasovali Oberstdorf, medtem ko je bila Planica še tretjič poražena. Nemško zimsko središče je takrat prejelo 11 glasov, norveški Trondheim štiri, Planica pa zgolj dva glasova.

Kot tolažilno nagrado je dobila svetovno prvenstvo v poletih leta 2020, a izvedba tega nikoli ni bila vprašljiva.

Dolina pod Poncami si to zasluži

Kandidatura na zasedanju IO SZS ni bila vprašljiva, saj so slovenski prireditelji prepričani, da so kandidature dobre in da si dolina pod Poncami SP zasluži. Bolj vprašljiv je bil pristop do načina lobiranja za svetovno prvenstvo.

Janez Kocijančič, tudi član predsedstva Mednarodne smučarske zveze, je opozoril, da je delež predstavnikov iz smučarskih skokov med člani FIS majhen in da sta sklepni del kandidature in predstavitev na kongresu pravzaprav zelo nepomembna, zato misli, da bi bilo pomembno, da ključne akterje privabijo na prihodnjo tekmo marca 2017 v Planici, da si v živo ogledajo novo središče, saj ga je večina videla le v računalniški projekciji. Tam bo ob robu tekme tudi priložnost za izdatno predstavitev slovenskih načrtov in prednosti za SP.

"Vsi bomo morali delati na vseh kanalih," je dejal predsednik SZS Enzo Smrekar. | Foto: Vid Ponikvar "Vsi bomo morali delati na vseh kanalih," je dejal predsednik SZS Enzo Smrekar. Foto: Vid Ponikvar

Predstavili so še številne druge predloge različnih pristopov pri lobiranju, predsednik SZS Enzo Smrekar pa je opozoril na možnost, da za projekt lobirajo tudi v vseh mednarodnih povezavah, v katerih sodeluje SZS, tudi na prihodnji koledarski konferenci FIS ter celo v biatlonskih krogih, saj imajo nekatere države iste predstavnike v obeh organizacijah. "Vsi bomo morali delati na vseh kanalih," je dejal Smrekar.

Damjan opozoril na Trumpovo kandidaturo

Pri posameznih ključnih odločevalcih je treba najti točke, ki jih bodo pritegnile, meni Jernej Damjan. | Foto: Vid Ponikvar Pri posameznih ključnih odločevalcih je treba najti točke, ki jih bodo pritegnile, meni Jernej Damjan. Foto: Vid Ponikvar

Smučarski skakalec Jernej Damjan pa je slikovito opozoril na kandidaturo Donalda Trumpa za ameriškega predsednika.

Menil je, da je treba pri posameznih ključnih odločevalcih najti točke, ki jih bodo pritegnile, da oddajo svoj glas izvedbi svetovnega prvenstva ponosu slovenske športne infrastrukture v osrčju Julijcev.

75 tisoč evrov za kandidaturo

Kandidatura seveda potrebuje še soglasje ustreznih državnih organov, že v kratkem pa bo treba zagotoviti tudi 75 tisoč evrov za kandidaturo, še enkrat toliko pa bo predvidoma stal ves projekt.

 

Bo kandidirala tudi Pokljuka?

Izvršni odbor Smučarske zveze Slovenije (SZS) je na ponedeljkovi seji podprl zamisel o kandidaturi Pokljuke za biatlonski prvenstvi 2023 in 2024.

IO SZS je že potrdil sestavo iniciativnega odbora za pripravo kandidature, ki bo pripravil vse potrebno, naknadno pa bo SZS odločila o dejanski kandidaturi. Morda bo svoje dodala odločitev občine Bled, da kandidaturo izdatno finančno podpre in tudi proračun kandidature bi se z zdajšnjih 160.000 evrov močno povečal.

"Takoj bomo začeli z delom in se na kongresu v Poreču 2018 predstaviti v še boljši luči," je ob tem dejal predsednik organizacijskega odbora za pripravo pokljuške kandidature Borut Farčnik.

Ne spreglejte