Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2019,
18.43

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Gorazd Bertoncelj Timi Zajc Timi Zajc skoki

Nedelja, 10. 3. 2019, 18.43

5 let, 1 mesec

Peter Prevc po tretjem mestu v Oslu

Peter Prevc po tretjem mestu presrečen: Danes sem zmagal!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

2

Peter Prevc | Peter Prevc je v Oslu osvojil tretje mesto. | Foto Reuters

Peter Prevc je v Oslu osvojil tretje mesto.

Foto: Reuters

Eno leto, en mesec in deset dni je Peter Prevc čakal na stopničke svetovnega pokala. Po lanskem koncu januarja, ko je v Wisli osvojil tretje mesto, je danes v Oslu znova stopil na najnižjo stopničko. V tej sezoni je bil najvišje na 16. mestu. "Razmere so bile težke, to mi je uspelo dati iz glave in lahko sem dobro skakal," je bil po tekmi presrečen Peter Prevc.

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc po dobrem letu znova na stopničkah!

Peter Prevc, leta 2016 zmagovalec v seštevku svetovnega pokala, se je pred letošnjo sezono boril s poškodbo. Rezultati so bili pod njegovimi pričakovanji in pričakovanji javnosti, najboljšim se je približal le nekajkrat. Toda med deseterico, v kateri je bil zadnjič lani v Planici, se mu ni uspelo uvrstiti.

Starejši od bratov Prevc je v prvi seriji skočil 125,5 metra, kar je zadostovalo za osmo mesto, v finalu pa je s skokom, dolgih 129 metrov, pridobil pet mest (252,8 točke). Po eni od lepših tekem za slovenski tabor v letošnji sezoni je bil Peter Prevc pričakovano zelo zadovoljen. "Danes sta mi res uspela najboljša skoka te sezone v serijah, ki štejejo, torej na tekmi. Kar presrečen sem, da mi je to uspelo v pravem trenutku. Ko sem v finalu pristal, sem bil zelo zadovoljen. Nato sem gledal tablo vodilnih, vsi so imeli 130 ali več metrov, tako da sem bil že kar malo na trnih, kam me bodo rezultati prinesli. Ko je bila enka, sem bil zelo zadovoljen, vesel in olajšan," je prve občutke po tretjem mestu opisal najstarejši od bratov Prevc.

Peter Prevc je opravil najboljša skoka v tej sezoni. | Foto: Sportida Peter Prevc je opravil najboljša skoka v tej sezoni. Foto: Sportida

Peter Prevc, ki ima z velikih tekmovanj pet posamičnih kolajn in eno ekipno, se kljub slabšim izidom v tej sezoni še vedno spomni, kako je stati med najboljšimi. "Lahko rečem, da nič pretirano novega. Po toliko časa, ko v zraku znova začneš pridobivati hitrost, je to zelo lep občutek, ko čutiš, da vzgon deluje tebi v korist. To je super!" je povedal Peter.

V odličnem položaju je bil nosilec dveh olimpijskih odličij že po prvi seriji, ko je zasedal osmo mesto. Za tretjeuvrščenim Avstrijcem Danielom Hubertom je zaostajal manj kot pet točk. "Po prvi seriji je bila pozicija že kar visoka. Videl sem, kakšna imena so bila za mano, torej, da bo v drugo znova treba dobro skočiti. Malo sem zavrtel nazaj spomin, kako sem se pripravil na prvo serijo in na preostale dobre skoke. Tudi za drugo serijo sem si zastavil podoben ritual, uspel mi je dober skok. Zadovoljen sem bil tudi zato, da sem danes zmago dosegel po psihološki plati," je bil presrečen 26-letni Kranjčan.

Uspeh dopolnil Domen Prevc

Domen Prevc je osvojil šesto mesto. | Foto: Sportida Domen Prevc je osvojil šesto mesto. Foto: Sportida Odlično predstavo najstarejšega od bratov Prevc je s šestim mestom dopolnil sedem let mlajši Domen Prevc. Devetnajstletni Prevc je v drugi seriji mesto izgubil, a po dolgem času, na začetku sezone je bil dvakrat četrti, spet dosegel vrhunsko uvrstitev. "Sem zelo zadovoljen predvsem z drugim skokom, ki je bil že zelo podoben temu, kar želim doseči. Dva dobra skoka danes. Premor v drugi seriji je zagotovo vplival name, ne vem pa, kaj in kako, s tem se nisem prav veliko ukvarjal. Malo sem razmišljal, da so zagotovo slabe razmere, a da bodo že počakali, da bodo boljše. Prav obremenjeval se nisem, da iz tega ne bo nič. Rezultat mi prinaša predvsem umirjenost, ne pa samozavesti. Še na kakšni tekmi bo treba skočiti dobro, da se samozavest še dvigne," je prepričan Domen.

Zajc z napako, Bertoncelj zadovoljen

Timi Zajc danes, podobno kot v soboto, ni bil zadovoljen s končnim izplenom. Po prvi seriji je bil deseti, na koncu je osvojil 14. mesto. "Danes sem obakrat naredil napako, tako tudi rezultat ni bil vrhunski. Zdaj gledam naprej, želim ostati med deseterico," ni izgovorov iskal Zajc. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je ob uspehu slovenske reprezentance opozoril tudi na razmere, s katerimi slovenski orli niso imeli pretirane sreče. Zajc je moral obakrat čakati na svoj nastop, pred obema skokoma so pred njim znižali tudi nalet.

Trener Gorazd Bertoncelj je končno našel razloge za zadovoljstvo. | Foto: Ana Kovač Trener Gorazd Bertoncelj je končno našel razloge za zadovoljstvo. Foto: Ana Kovač

"Današnja tekma je bila izredno zahtevna, pihal je spreminjajoč veter. V prvem delu, za odskočno mizo je bil pogosto veter v hrbet, spodaj pa vzgonski veter. Izjemno težke vetrovne razmere, v katerih pa so naši trije naredili dobro realizacijo. Timi je bil v finalu malo neučakan, prezgoden, zmanjkalo mu je pet ali sedem metrov. Danes smo zelo veseli, izteklo se je odlično. Peter je naredil dva odlična skoka v precej povprečnih pogojih oziroma v precej skromnih pogojih, zato je rezultat vreden še več. Tudi Domen je oba skoka opravil odlično. Zelo lep rezultat po dveh sušnih mesecih zanj. Tudi Timi je bil soliden in s končnim razpletom smo zelo zadovoljni," je dejal slovenski trener.

Selitev v Lillehammer

Skakalna karavana se zdaj seli na drugo od štirih prizorišč turneje v Lillehammer, kjer bodo tako skakalci kot skakalke v ponedeljek opravili kvalifikacije za torkovo posamično tekmo. 

Preberite še:

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc dobil potrditev, a nič se ne bo zgodilo čez noč
Anže Lanišek
Sportal V Oslu le ena serija, Slovenci po odličnem začetku nazadovali
Ne spreglejte