Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 12. 2016,
15.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

nagrada smučarski skakalec športnik leta Domen Prevc Cene Prevc Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 14. 12. 2016, 15.05

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc je počaščen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Foto: Grega Valančič/Sportida

Po lanski sanjski sezoni je najboljši slovenski skakalec Peter Prevc še četrtič zapored postal športnik leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Misli mu v preteklo zimo ne segajo več, saj ima pred seboj nove izzive.

Za Petra Prevca bi lahko zapisali, da je bil v sezoni 2015/16 v svojem svetu oziroma je tekmoval v svoji ligi. Uspehe je nizal drugega za drugim in prav to ga je pripeljalo do četrtega zaporednega naziva športnik leta.

Dosežki, ki so Petra Prevca povzdignili do naziva športnik leta 2016

  • zlata medalja na svetovnem prvenstvu v poletih
  • skupna zmaga na novoletni turneji
  • skupna zmaga v svetovnem pokalu
  • skupna zmaga v razvrstitvi poletov
  • 15 zmag v sezoni (rekord)
  • 22 stopničk v sezoni (rekord)
  • 2.303 točke v sezoni (rekord)

"Poseben, časten občutek je, da prejmeš nagrado v konkurenci, kot je bila. Osvajali so olimpijske medalje, postajali evropski, svetovni prvaki … Da postaneš na tem področju oseba, ki je najbolj zaznamovala športno področje, je velika čast. Bi pa težko dejal, da je to zmagoslavje veselje. Bolj se mi zdi, da je veselje takrat, ko ga dosežeš z neposrednim trudom. Pri meni je to pri skakanju. Nagrada športnik leta pride posredno, zaradi športnih uspehov," je po prejemu četrtega naziva športnika leta dejal najstarejši od bratov Prevc.

"Nerodno ti postane, ko slišiš podaljšan aplavz"

"Tak podaljšan aplavz je kot pesem, ko ti jo zapojejo za rojstni dan. Ko jo dolgo časa pojejo, ti postane nerodno."  | Foto: Grega Valančič/Sportida "Tak podaljšan aplavz je kot pesem, ko ti jo zapojejo za rojstni dan. Ko jo dolgo časa pojejo, ti postane nerodno." Foto: Grega Valančič/Sportida Ob prejetju nagrade je moral kar nekaj časa nepremično stati na odru, saj mu je občinstvo namenilo dolg aplavz. Proti koncu mu je bilo že malce nerodno: "Tak podaljšan aplavz je kot pesem, ko ti jo zapojejo za rojstni dan. Ko jo dolgo časa pojejo, ti postane nerodno. Tako je bilo na odru. Ne veš, kaj bi delal. Nisem vajen odrov, da bi aplavz prekinil z govorom. Ne veš, kam bi dal roke, noge, kam bi gledal …"

O uspehih iz pretekle sezone je že večkrat razpredal na dolgo in široko. Zdaj, ko je novo tekmovalno obdobje v polnem teku, ni več časa za oziranje nazaj: "Zdaj gledam naprej. Zlasti če ti kaj zaškripa na začetku. Takrat le razmišljaš, kako boš stvari rešil. Časa za rešitev ni več mesec ali dva, ampak pol ure oziroma maksimalno do  prihodnjega dne."

Lovi se pri počepu, potrebuje mir, čisto glavo in čas

"Najbolj se lovim pri počepu." | Foto: Sportida "Najbolj se lovim pri počepu." Foto: Sportida V novo sezono je sicer vstopil odlično, saj bi na prvi tekmi slavil zmago, če ne bi pri drugem skoku v Kuusamu padel. Od takrat so se mu občutki nekoliko porušili in jih zdaj spet išče.

"Najbolj se lovim pri počepu in počepu do odskoka. V počepu je treba dobiti mirnost, prepričanost, da bom lahko menjal skakalnice in se bom hitro navadil na njih. Da ne bom razmišljal, kako in kaj. Da se to zgodi, je potreben mir, čista glava in čas," pravi najboljši slovenski skakalec.

Zato pa mu je dala izziv nekdanja slovenska atletinja Brigita Bukovec, ki mu je ob podelitvi nagrade dejala, da se vidimo prihodnje leto: "Kot sem slišal, so statistiko za športnika leta 2017 začeli zbirati 1. decembra letos. Brat Domen je kar veliko spredaj. Za prihodnje leto bo težko. Saj se lahko vidimo na prireditvi tudi tako in ne zaradi lovorike."

"Mi trije na tekmi nismo bratje, ampak sotekmovalci"

V Engelbergu bodo nastopili trije Prevci. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Engelbergu bodo nastopili trije Prevci. Foto: Grega Valančič/Sportida Prihajajoči konec tedna v Švici v Engelbergu bo za družino Prevc nekaj posebnega, čeprav Peter tega ne želi obešati na veliki zvon. Skupaj s Cenetom, ki si je vstopnico zagotovil z dobrimi nastopi na celinskem pokalu, in Domnom bodo prvič v zgodovini nastopili na tekmi svetovnega pokala. Trije bratje še nikdar v zgodovini niso skakali na enem prizorišču svetovnega pokala.

"Vesel sem, ker iz celinskega pokala pride močan tekmovalec. Jaka Hvala se ni najbolje znašel na tekmi in ker so se koledarji lepo pokrili, smo lahko naredili zamenjavo. Je pa res, da bo na tekmi šest slovenskih skakalcev in ne le trije. Vsi se bomo borili za čim daljše, sproščene skoke. Mi trije na tekmi nismo bratje, ampak sotekmovalci. Odnos je isti do Ceneta, Domna, Jurija, Jake, Robija, Semeniča …" je še povedal Peter, ki skupaj z reprezentančnimi kolegi danes skače v Planici.

 

Ne spreglejte