Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
30. 9. 2016,
20.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Rok Justin Jurije Tepeš Robert Kranjec grand prix celinski pokal skoki

Petek, 30. 9. 2016, 20.19

6 let, 7 mesecev

Peter Prevc blestel v Avstriji, v sosednji Nemčiji bodo Slovenci trepetali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Foto: Vid Ponikvar

Ta konec tedna je skakalno pestro obarvan. Peter Prevc se je po daljši odsotnosti vrnil v pogon. Nemudoma je bil najboljši v kvalifikacijah v Hinzenbachu, kjer se skakalci potegujejo za točke grand prixa. V Klingenthalu v Nemčiji Slovenci lovijo dodatno kvoto za svetovni pokal.

V Hinzebachu v Avstriji so v petek potekale kvalifikacije za tekmo najvišjega ranga v poletnem času. Za točke grand prixa se bodo skakalci pomerili v soboto, od naših orlov pa je v petek krila najbolj razprl Peter Prevc.

Nastopa na tekmi še ni imel zagotovljenega, saj je poleti izpustil nekaj preizkušenj, dober skok pa je pokazal, ko je bilo najbolj potrebno. V kvalifikacijah je s skokom, dolgim 92 metrov, med vsemi postavil najboljši rezultat.

Naš najboljši skakalec se je tako po daljši odsotnosti na najboljši način vrnil v tekmovalni pogon, saj je bil skoraj dva meseca brez preizkušnje - nazadnje je v grand prixu skakal 6. avgusta v Einsidelnu.

Drugi v kvalifikacijah Dawid Kubacki je za Prevcem zaostal 2,8 točke, povratnik po operaciji Severin Freund pa je bil z zaostankom 7,7 točke četrti. Jernej Damjan si je z Daikijem Itom in Stefanom Hulo delil šesto mesto, Anže Lanišek je bil 12., Miran Zupančič 17., Nejc Dežman 23., tekme pa ne bo videl Jaka Hvala (44. mesto).

Nastop na tekmi je že imel zagotovljen Anže Semenič, ki je skočil 84 metrov. Med tistimi s sobotno vstopnico – vsi so v nasprotju s Prevcem skakali z enega zaletnega mesta nižje - je bil najdaljši vodilni v skupnem seštevku grand prixa, Poljak Maciej Kot, ki je skočil 90,5 metra.

Slovenci lovijo kvoto za prvo periodo svetovnega pokala

V sosednji Nemčiji Klingenthal v petek in soboto gosti tekmi za celinski pokal. V nedeljo se bodo v tem nemškem skakalnem središču skakalci potegovali še za točke grand prixa, tako da bo tam aktiven tudi najboljši skakalec zadnje zime Peter Prevc.

Markusu Eisenbichlerju se smeji. V celinskem pokalu zmaguje kot za stavo. Na zadnjih šestih tekmah je zmagal kar petkrat, zato bo zanimivo videti, kako bo skakal v nedeljo, ko bo tekma štela za točke grand prixa. | Foto: Sportida Markusu Eisenbichlerju se smeji. V celinskem pokalu zmaguje kot za stavo. Na zadnjih šestih tekmah je zmagal kar petkrat, zato bo zanimivo videti, kako bo skakal v nedeljo, ko bo tekma štela za točke grand prixa. Foto: Sportida

Na prvi tekmi za celinski pokal je zmagal Nemec Markus Eisenbichler, ki je že pretekli konec tedna Nemčiji priskakal dodatno kvoto. Na uvodu v svetovni pokal v Kuusamu (25. november) in vse do novoletne turneje bodo tako Nemci lahko namesto s šestimi nastopali s sedmimi tekmovalci.

Kako do dodatne kvote?

V vsaki periodi celinskega pokala (trenutna obsega osem tekem) si tri reprezentance po zaslugi svojih najvišje uvrščenih skakalcev v skupnem seštevku zagotovijo dodatno kvoto za višji rang tekmovanja, svetovni pokal ali grand prix.

Ker se grand prix ta konec tedna konča, bodo najboljši skakalci v celinskem pokalu svoji reprezentanci priskakali mesto za dodatnega skakalca v prvi periodi svetovnega pokala. Ta bo obsegala tekme od Kuusama (25. november) do Engelberga (18. december).

Ena država lahko dobi le eno dodatno kvoto, tudi če ima svoje tekmovalce na prvih treh mestih. Naslednji kvoti se namreč dodelita reprezentancama, ki imata naslednji najvišje uvrščenega tekmovalca.

Slovenci so prav tako na dobri poti, da si zagotovijo dodatno kvoto, saj sta tudi po današnjem nekoliko slabšem rezultatu Domen Prevc (18. mesto) in Rok Justin (25.) na tretjem oziroma četrtem mestu.

Ker sta okoli njiju Norvežana in na prvem mestu Nemec Eisenbichler, je treba konkurenta za kvoto iskati v naslednji reprezentanci, saj tri dobijo možnost dodatnega skakalca za naslednjo skakalno periodo.

Domen Prevc mora zdržati napad Italijana in Poljaka, da bo imela Slovenija na začetku sezone svetovnega pokala na štartu maksimalno število sedmih skakalcev. | Foto: Vid Ponikvar Domen Prevc mora zdržati napad Italijana in Poljaka, da bo imela Slovenija na začetku sezone svetovnega pokala na štartu maksimalno število sedmih skakalcev. Foto: Vid Ponikvar

Italijan Davide Bresadola po današnjem 11. mestu za Domnom Prevcem zaostaja 28, Poljak Jan Ziobro, ki je bil v petek odličen tretji, pa 38 točk. V soboto bo tako še razburljivo, oba morata namreč v skupnem seštevku zaostati bodisi za Prevcem bodisi za Justinom, da bo Slovenija v zimo krenila s sedmimi skakalci.

Najboljši Slovenec na petkovi tekmi je bil Jurij Tepeš na šestem mestu, medtem ko je bil Robert Kranjec 13. Do točk sta skočila še Tilen Bartol (21.) in Aljaž Osterc (27.).

Ne spreglejte