Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2012,
23.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze

Torek, 31. 7. 2012, 23.27

7 let, 12 mesecev

Peklenski treningi za Tino, zdaj za dalj časa na smuči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze se s svojo ekipo drugega avgusta odpravlja na daljše priprave v Južno Ameriko. Za njo je večina skrajno napornih kondicijskih priprav.

Majhna odprava, na čelu z Mazejevo in šefom njene ekipe Andreo Massijem, se bo čez lužo podala v četrtek iz glavnega mesta Italije. Najprej se bodo ustavili v Ushuaii, mestu na skrajnem jugu Južne Amerike, poznanem po imenu Ognjena zemlja, ki je pravzaprav otočje, saj je z morjem ločeno od celine. A bolj kot naravne lepote slikovite Patagonije bodo četico zanimala bližnja smučišča Ushuaie in napredek druge smučarke sveta v tehničnih disciplinah. Po dobrih dveh tednih bo sledil premik v čilski Portillo, ki leži nekaj tisoč kilometrov severno od Argentinskega mesta. Tu se bodo posvetili še hitrim disciplinam. "V Ushuaii so zelo dobri pogoji za delati. Tu se ne bojimo, da se bo ustavila žičnica, tudi z vremenom ni težav, kar je v tem obdobju, ko je potrebno spraviti pod streho ogromno količino treninga, zelo pomembno. Sodelovali bomo še z Italijani in Francozi. V Portillu smo dogovorjeni z avstrijsko moško ekipo za hitre discipline. Spet bomo lahko trenirali skupaj, kar je za nas velika prednost. Sicer bomo kakšen trening superveleslaloma skušali narediti tudi v Ushuaii," je okviren program priprav razkril Massi.

Priprave ubijalske, a učinkovite

Čeprav so priprave v Južni Ameriki prav tako izjemno naporne, je najbolj mukotrpen del treningov že skorajda v celoti za 29-letno koroško šampionko. Gre za dolgotrajne kondicijske priprave, ki jih je Massi, da bi prekinil monotonost, popestril z dvema postankoma v Stelviu in Zermattu. Mazejeva je pozno spomladi v Italiji in pred približno dvema tednoma v Švici pridobivala občutke na snegu. "Priznam, da so moje priprave za smučarja ubijalske. Tina tega prej ni bila navajena. A tovrsten trening se je izkazal kot izjemno učinkovit, zato sistema dela ne bom spreminjal, le nadgrajeval ga bom," s svojo varovanko, ki ji v zadnjem času predpiše tudi suhe treninge v smučarskih čevljih, sočustvuje Massi. "Pri 30 stopinjah ni enostavno delati vaje na atletski stezi v smučarskih čevljih. A to so krajši treningi. Gre zgolj za to, da se gleženj in stopalo počasi prilagajata čevlju," je dodal Massi.

Mazejeva spremenila kulturo treninga

Italijanski trener je zelo zadovoljen nad načinom, kako zmagovalka enajstih tekem svetovnega pokala prenaša pomikanje svojih meja telesnih zmogljivosti. "V zadnjih letih je spremenila kulturo treninga," je zatrdil Massi, ki si v zadnjih dneh z veseljem vzame čas tudi za spremljanje olimpijskih iger v Londonu. Tega luksuza v Južni Ameriki skoraj ne bo več. "Tam smo po večerji tako utrujeni, da se samo uležemo v posteljo. Zdaj si še lahko pogledam kakšno tekmo. Navijam za svoje rojake in nekatere izjeme," je dejal Massi, sicer razočaran nad nastopom izvrstne italijanske plavalke Federice Pellegrini. "Ni dobro, da je v zadnjih treh letih zamenjala toliko trenerjev." Spomnimo, da je Pellegrinijeva, sicer večkratna svetovna prvakinja, na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu na 200 metrov prosto osvojila zlato medaljo. Takrat je v ciljnem šprintu za las prehitela našo Saro Isaković. Obe sta štiri leta pozneje v Londonu ostali praznih rok.

Ne spreglejte