Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2017,
15.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Natisni članek

Nejc Dežman Tilen Bartol Anže Semenič Anže Lanišek Anže Lanišek Jernej Damjan Jurij Tepeš Peter Prevc Peter Prevc skoki

Petek, 10. 3. 2017, 15.24

6 let, 6 mesecev

Oslo, kvalifikacije

Odlični Prevc le za Nemcem, enega od slovenskih orlov diskvalificirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73
Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Peter Prevc je odlično začel norveško turnejo (RAW AIR), saj je v kvalifikacijah, ki prav tako štejejo za skupni seštevek turneje, zaostal le za Nemcem Andreasom Wellingerjem. Na nedeljsko posamično preizkušnjo se je uvrstilo še pet Slovencev, medtem ko je bil Anže Lanišek diskvalificiran.

Prva postaja norveške turneje je v Oslu, kjer so bile danes na veliki skakalnici kvalifikacije. Na Holmenkollnu je nastopilo sedem slovenskih skakalcev, šest pa si jih je zagotovilo nastop na nedeljski tekmi.

Prvi se je po zaletišču spustil Nejc Dežman, ki je doskočil pri 121 metrih. Tilen Bartol je pristal pri 122,5 metra, nekoliko krajši pa je bil s 116,5 metra Anže Semenič. Dober nastop je uspel Jerneju Damjanu, ki je bil s 123 metri najdaljši med slovenskimi kvalifikanti. Jurij Tepeš je skočil skromnih 115 metrov, a je bilo tudi to dovolj za uvrstitev na tekmo. 

Peter spet užival v zraku

Peter Prevc Lahti 2017 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Odlično je norveško turnejo začel Peter Prevc, ki je poletel 130,5 metra. Čeprav je bil na tekmo že uvrščen, je bil tokrat pomemben tudi skok v kvalifikacijah, saj poleg posamične in ekipne tekme tudi kvalifikacije štejejo za skupni seštevek norveške turneje. Skupno torej šteje vseh deset dni, kjer skakalci ne bodo imeli niti dneva premora.

"Z zadnjim skokom sem zelo zadovoljen, saj sem po dolgem času naredil napredek v tehniki. Spet sem malo užival v zraku, medtem ko sem se pri prvih dveh skokih za trening še zelo mučil. Bila sta zelo podobna, s starimi napakami, zato sem vesel, da mi je v kvalifikacijah uspelo narediti preskok in sem dosegel lep skok. Tokrat kvalifikacijski skok daje večjo težo vsemu skupaj, a kako bi rekel ... Že do zdaj sem kvalifikacijsko serijo, ne glede na to, ali sem se moral kvalificirati ali ne, vzel kot tekmo, da sem sam sebe malce preizkusil, testiral, poskusil kaj novega. Tako sem naredil tudi danes. Glavo je bilo treba razdražiti, da vidiš, kaj je še mogoče spremeniti, in to mi je danes uspelo," je po kvalifikacijah povedal najboljši skakalec lanske zime.

Številne diskvalifikacije zaradi neprimernih dresov

Diskvalifikacija je doletela tudi Anžeta Laniška. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Diskvalifikacija je doletela tudi Anžeta Laniška. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Brez nastopa na tekmi je tako ostal le Anže Lanišek, ki je bil podobno kot še nekaj tekmovalcev diskvalificiran zaradi neprimernega dresa. Poleg njega so nastop predčasno končali še dva Američana, Rusa, Poljaka in trije Norvežani na čelu z Andersom Fannemelom. "Ne vem, ali je kaj novega glede meritev. Kontrolorji so morda poslušali očitke in so se odločili, da ne popuščajo niti za nekaj milimetrov, in so postavili mejo. Morda je bilo zato toliko diskvalifikacij. Morda pa so si tekmovalci rekli, da če lahko drugi tekmujejo z dresi, s kakršnimi so, potem bomo pa še mi, a se očitno ni izšlo," je diskvalifikacije komentiral Prevc.

Domen Prevc prvo postajo norveške turneje izpušča, reprezentančnim kolegom pa se bo pridružil v Lillehammerju.

Rezultati kvalifikacij:

 

Daljave slovenskih tekmovalcev na 1. treningu:

čć Nejc Dežman - 125,5 metra
Tilen Bartol - 119,5 metra
Anže Semenič - 119 metrov
Anže Lanišek - 117 metrov
Jernej Damjan - 126,5 metra
Jurij Tepeš - 121,5 metra
Peter Prevc - 122 metrov

Daljave slovenskih tekmovalcev na 2. treningu:

Nejc Dežman - 114,5 metra
Tilen Bartol - 112,5 metra
Anže Semenič - 109 metrov
Anže Lanišek - 111,5 metra
Jernej Damjan - 122 metrov
Jurij Tepeš - 111,5 metra
Peter Prevc - 122 metrov
Ne spreglejte