Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
10. 12. 2020,
9.38

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

Srečko Vilar Maribor Mariborsko Pohorje svetovni pokal Zlata lisica

Četrtek, 10. 12. 2020, 9.38

3 leta, 4 mesece

ZLATA LISICA (16.–17. januar 2021)

Oskubljena Zlata lisica na tekmi duhov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92
Zlata lisica | Zlata lisica bo 16. in 17. januarja drugačna: dva veleslaloma, brez gledalcev in spremljevalnega programa. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Zlata lisica bo 16. in 17. januarja drugačna: dva veleslaloma, brez gledalcev in spremljevalnega programa.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Medtem ko je v Planici vse pripravljeno na svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, pa je v zgornjem delu mariborske peščene ure, ki odšteva čas do Zlate lisice, peska ostalo še za pet tednov. Pod Pohorjem so se že sprijaznili z osiromašenim programom, v novi smučarski realnosti pa Štajerce čaka boj za sneg in evre.

Če so pred nekaj tedni v Mariboru še upali, da bodo lahko na ženski tekmi svetovnega pokala povabili vsaj del pomembnih gostov in tako zagotovili VIP-program, ki je pomemben na poslovni ravni, je zdaj dokončno jasno, da bo 57. Zlata lisica tekma duhov. Takšno poimenovanje tekem brez gledalcev se je  v svetovnem pokalu sicer že dodobra uveljavilo. Da gre za sezono preživetja, je že pred tedni poudaril direktor moških tekem svetovnega pokala Markus Waldner. Velja seveda tudi za ženski del belega cirkusa, ki ga vodi zamejski Slovenec Peter Gerdol. Ta je poleti obiskal tudi Maribor. Tedaj še v upanju na "normalno" zimo.

Letos v Kranjski Gori, prihodnji mesec znova v Mariboru? | Foto: Sportida Letos v Kranjski Gori, prihodnji mesec znova v Mariboru? Foto: Sportida

Brez tribun, šotorov …

Zlata lisica, ki jo bosta tokrat izjemoma sestavljali dve veleslalomski preizkušnji, brez navijaškega vrveža je torej dejstvo. Prodaja vstopnic sicer ni eden od vitalnih virov mariborskega proračunskega sistema, vseeno pa tekmi brez gledalcev pomenita udarec za lokalni turizem. Obenem je s tem pretrgana vez z radvanjsko progo in središčem Maribora. V tem sredi januarja tako zanesljivo ne bo javnega žrebanja štartnih številk, podelitev nagrad in koncertov. Tudi podoba snežnega stadiona bo drugačna. Brez velike tribune in spremljevalnih šotorov. Dostop do prizorišča bodo tako imeli le tisti, ki bodo tam po službeni dolžnosti. Vstopnica bo ob akreditaciji tudi negativen test na koronavirus.   

Srečko Vilar | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed Težave s pokrovitelji

Del sproščenega proračuna, ki je nastal zaradi ukinjenega spremljevalnega programa, bodo organizatorji prerazporedili v ukrepe, ki jih zahtevajo novi covidni protokoli. Po drugi strani pa ne skrivajo, da je del dolgoletnih pokroviteljev odpovedal sodelovanje. "Trenutno glavo še držimo nad gladino vode. Verjamem, da bomo zagotovili proračun, ki pa bo imel drugačne prioritete. Prva bo seveda skrb za zdravje in varnost," zatrjuje generalni sekretar mariborskih tekem Srečko Vilar, ki te dni v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje končuje pripravo dokumenta oziroma svojevrstnih smernic za 57. Zlato lisico.

Mariborski mehurček  

Tudi priprave na tradicionalno tekmovanje potekajo po novih pravilih. "Pripravili smo evidenčne liste. Ve se, kdo bodo v zadnjih dveh tednih tisti ljudje, ki bodo pod posebnim nadzorom. Jasno, vsi testirani in potrjeno negativni. Obenem je tehnični odbor že zdaj sprejel sklep, po katerem delujemo po peterkah. Skupine petih ljudi, vsaka ima svojo vodjo. Ni združevanj, ni sestankov … Takšen koncept bomo uporabili tudi na samih tekmah. Vse gre torej v smer dela na daljavo. FIS predlaga tudi sejo trenerjev in žreb štartnih številk na ravni spletnega srečanja," drugačno Zlato lisico opisuje Vilar, ki verjame, da bo tudi Maribor pripravil kakovosten smučarski "mehurček", s kakršnim so tekme pod streho spravili v Söldnu, Lechu, Leviju …

Kaj pa sneg?

Tradicionalni izziv bo za Mariborčane seveda priprava tekmovalne proge. Kar nekaj snega so na Pohorju že pripravili, nekaj pa ga je namenila še narava. A osrednje delo Štajerce še čaka. Pri tem jih miri zadostna količina vode v obeh akumulacijskih jezerih, zato bo v prihodnje ključno prilagajanje vremenskim razmeram. Dejstvo pa je, da se tudi na tej točki organizatorji srečujejo z novimi razmerami. V preteklosti je bil namreč interes upravljavca smučišča dvojen – priprava tekmovalne proge in zagotovitev obratovanja smučišča za rekreativne smučarje. Toda v trenutnih epidemioloških razmerah v državi vprašanje turistične sezone ostaja v zraku. "Marprom nam gre na roko," je na to temo za konec dodal generalni sekretar Vilar.   

Val di Fassa
Sportal Val di Fassa prevzema kitajski tekmi
Jože Pukl
Sportal Umrl je gospodar mariborskega snežnega stadiona
Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec med premešanimi veleslalomskimi kartami
Tomaž Knafelj
Sportal Filmsko življenje gorenjske olimpijske dvoživke
 
Ne spreglejte