Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
9.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

1

Natisni članek

smučarski skoki Stefan Kraft Daniel Andre Tande Severin Freund Klingenthal Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 9.54

6 let, 6 mesecev

Odmevi po tekmi v Klingenthalu

Slovenec slekel Freunda, ki ga to ni presenetilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

1

Severin Freund | Foto Sportida

Foto: Sportida

Neverjetna točkovna drama v Klingenthalu je osrečila slovenska srca. Domen Prevc se je razveselil druge zmage v svetovnem pokalu, s katero je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Norvežan Daniel-Andre Tande je čutil grenak priokus, saj ga je 17-letni Slovenec prehitel za dve desetinki točke.

''Zelo sem zadovoljen z Danielom. Z boljšim doskokom v drugi seriji bi lahko zmagal,'' je dejal trener norveške reprezentance Alexander Stöckl, boljše volje kot po tekmah na Finskem. Avstrijski strateg je v soboto na ekipni tekmi ostal brez načrtovanega preboja Norvežanov na stopničke, v nedeljo pa bi skoraj dočakal zmago.

Tande čuti, da bi lahko zmagal že ta konec tedna

Daniel-Andre Tande je za slovenskim zmagovalcem zaostal za dve desetinki točke.  | Foto: Sportida Daniel-Andre Tande je za slovenskim zmagovalcem zaostal za dve desetinki točke. Foto: Sportida Daniel-Andre Tande je skočil najdlje (143 metrov), a je bil doskok slabši, kar je bila voda na mlin najmlajšemu izmed bratov Prevc.

''Malce je grenkega priokusa, ker mi je do zmage zmanjkalo tako malo, čeprav sem z drugim mestom zelo zadovoljen. Čutim, da sem na pravi poti. Upam, da bom zmagal že prihodnji konec tedna. Dobro skačem in uživam,'' je zadovoljstvo Tandeja povzel norveški časnik Harstad Tidende. Prihodnji konec tedna bodo vikingi skakali pred domačim občinstvom v Lillehammerju.

Če se pozna dan po jutru, bo Tande v tej sezoni najboljši Norvežan. Vlogo vlečnega konja v začetnem delu sezone mu daje tudi Stöckl. V Kligenthalu, kjer je lani stopil na najvišjo stopničko, je ponovil dosežek iz Ruke. Še enkrat je osvojil drugo mesto.

Freunda ni presenetilo, da ga ni bilo pri vrhu

Domen Prevc se je že drugič v tej sezoni povzpel na najvišjo stopničko. | Foto: Sportida Domen Prevc se je že drugič v tej sezoni povzpel na najvišjo stopničko. Foto: Sportida Domači ljubitelji smučarskih skokov prizorišča v Klingenthalu niso zapuščali s preveč nasmejanimi obrazi. Pričakovali so več. Prvi zvezdnik nemške reprezentance Severin Freund je za nameček ostal brez rumenega dresa. Zasenčil ga je komaj 17-letni Domen Prevc, ga prehitel v seštevku točk za svetovni pokal in mu slekel rumeno majico.

Mladi as je poskrbel, da ima Slovenija ponovno vodilnega skakalca na svetu. ''Nisem presenečen. Bilo je očitno, da v Klingenthalu ne bom mogel skakati tako daleč kot v Kuusamu. Ta skakalnica je drugačna. Ni prijetno, ko ne moreš skočiti, kolikor bi si želel, a vem, kam spadam,'' se je po poročanju nemškega portala Sport.de tolažil Freund, ki ni ponovil odličnih rezultatov, postavljenih na začetku sezone na Finskem (Ruka/Kuusamo).

Po operaciji kolka je predvideval, da bodo nastopili tudi trenutki, ko se bo moral zadovoljiti z manj odmevnimi uvrstitvami. Takšno je bilo 11. mesto, s katerim je izgubil položaj vodilnega v skupnem seštevku. Vseeno je bil dvakrat boljši od branilca velikega kristalnega globusa Petra Prevca (22. mesto), s katerim sta v prejšnji sezoni bila dramatično bitko na novoletni turneji.

Se bo eliti pridružil še en Nemec?

''S Severinom moramo biti potrpežljivi,'' sporoča njegov trener Werner Schuster, ki želi Freunda dobro pripraviti na veliki izziv, turnejo štirih skakalnic.

Če so bili Nemci po sobotnem drugem mestu na ekipni tekmi še zadovoljni, jih je v nedeljo na noge spravil le podvig Markusa Eisenbichlerja, ki je s šestim mestom, najboljšo uvrstitvijo kariere, poskrbel za edini vrhunec domače ekipe.

Mlajši brat Petra Prevca se je na zmagovalnem odru znašel v norveško-avstrijskem primežu. | Foto: Sportida Mlajši brat Petra Prevca se je na zmagovalnem odru znašel v norveško-avstrijskem primežu. Foto: Sportida

''V zadnjih mesecih je v izjemni formi. Zdaj se mora potrditi v elitnem krogu najboljših in se jim pridružiti,'' si Avstrijec Schuster, ki trenira nemške skakalce, želi dokončne uveljavitve 25-letnika iz Siegsdorfa.

Poljaki zaradi treh desetink brez stopničk

Stefan Kraft ni skrival sreče. | Foto: Sportida Stefan Kraft ni skrival sreče. Foto: Sportida Avstrijci so bili v nedeljo veseli za tretjeuvrščenega Stefana Krafta. Dočakal je prve stopničke v tej sezoni, njegovi tretji v karieri. Tretji je bil že v soboto na ekipni tekmi z Avstrijo, zdaj pa je rezultat ponovil še v posamični konkurenci.

Prehitel je Poljaka Kamila Stocha in Macieja Kota (vodilni po prvi seriji), ki sta po zgodovinski poljski zmagi na sobotni tekmi blestela tudi v prvi seriji nedeljske preizkušnje.

Stoch je na koncu za Kraftom zaostal le tri desetinke točke.

Šele šesti v zgodovini skokov

Domen je postal šele peti skakalec, ki se je pred 18. rojstnim dnevom veselil vsaj dveh zmag za svetovni pokal. | Foto: Sportida Domen je postal šele peti skakalec, ki se je pred 18. rojstnim dnevom veselil vsaj dveh zmag za svetovni pokal. Foto: Sportida Hrvaški portal net.hr ni pozabil omeniti statistično zanimivost, da je Domen postal šele šesti skakalec, ki je dobil vsaj dve tekmi za svetovni pokal pred 18. rojstnim dnevom. V omenjeno druščino spadajo le še njegov rojak Primož Peterka in Finec Toni Nieminen (oba sta zmagala osemkrat), Avstrijec Gregor Schlierenzauer (šestkrat), ter Finca Janne Ahonen in Ari-Pekka Nikkola (oba dvakrat).

V naslovu so poudarili, da je Slovenija dobila novo senzacijo, saj je 17-letni Prevc drugič zmagal, dodali pa so tudi, da Peter še nikoli ni skakal tako slabo. Z 22. mestom se ni uvrstil med 20 najboljših. Slabši rezultat je na tekmi svetovnega pokala nazadnje dosegel 7. marca 2014 v Trondheimu, ko je ostal brez točk in osvojil 45. mesto.

Prihodnji konec tedna se bo smučarska skakalna karavana preselila ravno na Norveško, a ne v Trondheim, temveč v nekdaj olimpijski Lillehammer.

Ne spreglejte