Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2023,
11.33

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

2

Natisni članek

trening smuk Crans Montana Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 24. 2. 2023, 11.33

1 leto, 2 meseca

Crans Montana, smuk, trening

Odlični obeti: Ilka Štuhec z naskokom pred konkurenco, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

2

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je bila na treningu izjemno hitra. | Foto Guliverimage

Ilka Štuhec je bila na treningu izjemno hitra.

Foto: Guliverimage

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je bila najhitrejša na današnjem uradnem treningu smuka pred sobotno tekmo za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani v Švici. Štuhčeva se je na progo pognala s številko devet in s časom 1:26,75 za kar 91 stotink sekunde prehitela do takrat vodilno domačinko Laro Gut-Behrami. Tretja, Američanka Isabella Wright, je za danes zelo hitro Slovenko zaostala že sekundo in 22 stotink. Rezultati vseh treh najhitrejših smučark so sicer označeni z zvezdico, kar pomeni, da so izpustile ena izmed vrat.

Ilka Štuhec, dvakratna svetovna prvakinja v smuku iz 2017 in 2019 ter druga v seštevku discipline v tej sezoni, je bila po treningu zadovoljna. "Trening je bil dosti 'okej'. Z izjemo enega zavoja sem bolj ali manj odpeljala linije, ki sem si jih zamislila."

"Kljub temu, da je šlo za prvi trening, sem skušala napadati, da vidim približno, kaj se bo dogajalo tudi jutri," je še dejala. Tretja, Američanka Isabella Wright, je za danes zelo hitro Slovenko zaostala že 1,22 sekunde. Vodilna v seštevku smuka Italijanka Sofia Goggia današnjega treninga ni izpeljala do konca.

Današnji uradni preizkus smukaške proge je bil prvi in edini pred sobotno tekmovalno preizkušnjo v smuku. Četrtkov trening so odpovedali zaradi pretoplega vremena, ki je zmehčalo snežno podlago, kar povzroča tudi skrbi pred jutrišnjo tekmo. "Kaj bo jutri, težko rečem. Se pa organizatorji zelo trudijo. Bo pa jutri start tekme ob 11. uri, uro kasneje, kot je bil danes start treninga, kar prinaša še eno uro sonca več. Ne glede na to, kaj bo, si predvsem želim, da bo čim bolj pošteno in čim bolj enako za vse," je še sporočila Štuhec.

V Crans Montani sta v soboto in nedeljo načrtovana smuk in superveleslalom. Začetek obeh tekem je ob 11. uri.

Goggia brez rezultata

Edina slovenska tekmovalka v hitrih disciplinah alpskega smučanja v posebnem seštevku discipline zaseda drugo mesto. Boljša je zgolj Italijanka Sofia Goggia, ki ima 108 točk prednosti pred Mariborčanko.

Sofia Goggia | Foto: Reuters Sofia Goggia Foto: Reuters

Goggia današnjega treninga ni končala in je odstopila. Švicarka Jasmine Flury, presenetljiva zmagovalka smuka na SP v Meribelu, je trening končala na 21. mestu (+2,40).

Na startu ni bilo vodilne smučarke v skupnem seštevku svetovnega pokala, Američanke Mikaele Shiffrin.

Po tekmah v Crans Montani specialistke za hitre discipline pred finalom sezone v Soldeuu v Andori čaka le še postanek v Kvitfjellu na Norveškem v začetku marca, kjer so na sporedu smuk in dva superveleslaloma.

Štuhčeva je na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Meribelu ostala brez tako želenega odličja. Mariborčanki se napad na tretjo zlato snežinko v smuku ni posrečil. Od 24. slovenske kolajne na SP so Štuhčevo na šestem mestu ločile tri desetinke sekunde. Pred prvenstvom v Franciji je zmagala na smuku za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo in vpisala še dve uvrstitvi na drugo mesto.

Ilka Štuhec bo v Crans Montani lovila svojo 11. zmago in 21. uvrstitev na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida Ilka Štuhec bo v Crans Montani lovila svojo 11. zmago in 21. uvrstitev na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu. Foto: Sportida

V Crans Montani bo lovila svojo 11. zmago in 21. uvrstitev na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu.

V ogenj tudi Kranjec

Svetovni pokal za moške se bo po SP nadaljeval konec tedna v ZDA z veleslalomom in slalomom na prizorišču Palisades Tahoe, kjer bo edini slovenski predstavnik Žan Kranjec. Kranjec je veleslalom za naslov svetovnega prvaka v Courchevelu končal na šestem mestu. V posebnem seštevku discipline v svetovnem pokalu je trenutno tretji najboljši veleslalomist sezone.

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec ostala brez treninga
SP smuk Ilka Štuhec
Sportal Hitra in sproščena Ilka v Švici nadaljuje boj za globus #video
Ne spreglejte