Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
12.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tomaž Šušteršič

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 12.59

7 let, 12 mesecev

Od Nesterovića, Hauptmana do Peterke in Kranjca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska skakalna reprezentanca ima v svojih vrstah tudi fizioterapevta Tomaža Šušteršiča, ki nima tradicionalnih prijemov, temveč dela s fanti na energetskih ravneh.

V tej sezoni je slovenska A reprezentanca začela delati tudi s fizioterapevtom Tomažem Šušteršičem. Z nekoliko drugačnimi prijemi skuša pomagati skakalcem, da bi čim lažje ter brez obremenitev skakali. In na kakšen način dela z njimi? "Tako, da je hrbtenica sproščena in da so fizično zdravi. Večje stvari smo delali že poleti, tako da sedaj velikega dela ni. Trenutno urejamo sproti določene stvari. Delam na energetskih ravneh. Ni bioenergija. Delam z drugimi energijami. Ne bi šel pa povsem v podrobnosti. Robi (Kranjec, op.p.) je zelo redno pri meni. On je malce na višjih ravneh, kar se tega tiče. Pozna te stvari že od prej. Ve, da pomagajo in so zato zanj dobrodošli. Pride praktično pred vsako tekmo. Drugi malce manj. Čim je kakšna težava, da jih zategne v kakšnem predelu, pridejo nemudoma k meni. Zdaj so se me že navadili. Na začetku so potrebovali nekaj časa, ker to ni klasična fizioterapija. Potem so sami videli in rezultati so prišli. Pravijo, da se sedaj lažje postavijo v položaj in so bolj gibljivi. Hrbtenica je zelo pomembna," pravi Šušteršič, ki poudarja, da vse izhaja iz glave: "Človek, ko začne nekaj razmišljati, vpliva na centralni živčni sistem. Če si sproščen in obremenjen, je bistveno lažje. Fantje so se v preteklosti veliko obremenjevali s financami. Sedaj je slika drugačna. Ko se jim je finančno stanje razbremenilo, so misli odtavale drugam. V reprezentanci je zelo pozitiven duh. Veliko smo skupaj. To se posledično vidi na rezultatih, ki so boljši."

V preteklosti je delal že s številnimi športniki. Tudi sam se je nekdaj ukvarjal s košarko, zato je razumljivo, da so se pri njemu oglasili tudi nekateri znani slovenski košarkarji, kot sta Rašo Nesterović in Sani Bečirović. Prav posebna zgodba pa je bila s kolesarjem Andrejem Hauptmanom: "Njega sem pripravljal na olimpijske igre leta 2004, na katerih je bil peti. Imel je celo priložnost za medaljo. Takrat ga je mučila rama in imel je zamaknjeno medenico. Z eno nogo ni mogel na polno pritiskati. Po obisku pri meni je naredil najboljši uspeh, kar se slovenskega kolesarstva na olimpijskih igrah tiče. Tudi Primož Peterka je bil pred leti pri meni. Poslal mi ga je Goran Janus. Takrat je šel vidno gor. Nato se nisva več videla, ker je šel v A ekipo, kjer je bil Matjaž Zupan. Goran dobro ve, kaj delam. Ko pride do poškodbe, se da z mojim načinom dela hitreje regenerirati vse skupaj. Letos, ko je Judež padel v Harrachovu, je po hitri reakciji nato takoj skočil že v kvalifikacijah. Od košarkarjev sem imel Raša Nesterovića, Sanija Bečirovića, Saša Dončića in Gorana Dragića. Veliko športnikov sem imel. Sani je prišel k meni po operaciji kolen. Zravnal sem mu hrbtenico, ki je bila preutrujena. Posledično so trpela kolena. Zato so tudi pri njemu prišle težave s koleni. Pred EP 2005 sem delal z njim, od takrat naprej ni imel težav." Torej bi lahko Sani brez težav fizično zdržal lansko evropsko prvenstvo v Litvi? "Če je igral celotno sezono, so bile v ospredju druge stvari in v te se ne spuščam," je na to vprašanje odgovoril Šušteršič, ki je za konec še opisal, kakšni so skakalci po naravi: "So zelo posebni, žilavi, zabavni ter duhoviti. Všeč so mi. Z njimi se da delati, ker imajo veliko energije in idej."

Ne spreglejte