Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
20. 1. 2016,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Dare Prevc skoki Oslo sodnik

Sreda, 20. 1. 2016, 14.06

8 let

Oče Petra Prevca bo v Oslu pod dodatnim drobnogledom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljšega slovenskega skakalca Petra Prevca bo na tekmi svetovnega pokala v Oslu kot sodnik ocenjeval njegov oče. "Zagotovo bo bolj kritičen," pravi Peter.

V preteklosti se je že nekajkrat zgodilo, da so očetje v vlogi sodnika ocenjevali sinove na tekmah svetovnega pokala v smučarskih skokih. Pri Slovencih smo imeli takšen primer, ko je Toni ocenjeval Roka Justina.

Čez dobra dva tedna bomo lahko zapisali, da je tudi v družini Prevc oče ocenjeval sina. Božidar (kličejo ga Dare) Prevc bo namreč v Oslu premierno sodil na tekmah svetovnega pokala. Na Norveškem bo ocenjeval dva svoja sinova. Peter in Domen sta predvidena za tisto tekmo, medtem ko bi se morala forma pri Cenetu drastično dvigniti, da bi lahko videli kar štiri Prevce na eni skakalni preizkušnji.

"13 kazenskih točk in sledi enoletna prepoved sojenja"

Oče pa si navijaškega sojenja ne bo smel privoščiti, saj so sodniki hitro kaznovani. Pri njih se namreč preverja nacionalna usmerjenost. Na skakalnih tekmah sicer pet sodnikov ocenjuje nastop skakalca, najvišja in najnižja ocena pa se nato črtata. In če sodnik skakalcu iz iste države dosodi največ točk in z najvišjo oceno izpade, dobi kazen ene točke. Če sta dva sodnika dala identično najvišjo oceno, sodnik, ki je ocenjeval skakalca iz iste države, ne dobi tovrstne kazni.

Če v enem letu zbere 13 kazenskih točk, dobi enoletno prepoved sojenja. Kar pa se lahko hitro zgodi, če imaš na eni tekmi šest skakalcev iz svoje države, kar lahko pomeni 12 skokov na eni tekmi. Če pa sta dve tekmi v enem koncu tedna, pomeni, da lahko dobiš tudi 24 kazenskih točk. Zato morajo biti sodniki pošteni.

"Zanimivost vidim le v tem, da se piše Prevc in je moj oče. Bo pa zagotovo bolj kritičen"

In Peter verjame, da bo njegov oče pri opravljanju svojega dela zelo natančen: "Marsikateri človek je že naredil izpit za sodnika in prišel sodit v svetovni pokal. Zanimivost vidim le v tem, da se piše Prevc in je moj oče. Verjetno bo veliko Prevcev na tisti tekmi. Bo pa zagotovo bolj kritičen."

Ko bo na vrhu skakalnice v Oslu stal eden od otrok Prevc, bo pozornost ob ocenjevanju jasno usmerjena proti očetu Daretu, saj bodo vsi gledali, kako bo ocenil nastop svojega otroka. A kot pravijo strokovnjaki v skakalnem svetu, zna biti bolj oster od preostalih štirih sodnikov, saj pozna vse napake svojega sina.

Ne spreglejte