Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
6. 6. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Torek, 6. 6. 2017, 14.00

6 let, 7 mesecev

Oče je zmagoval za Francijo, hčerka želi za Švedsko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Dosedanja francoska smučarska reprezentantka Estelle Alphand, sicer hčerka nekdanjega dobitnika velikega kristalnega globusa Luca Alphanda, bo od začetka olimpijske sezone 2017/18 naprej branila švedske barve.

Estelle Alphand je na Zlati lisici nastopala za Francijo. Prihodnje leto bo za Švedsko. | Foto: Sportida Estelle Alphand je na Zlati lisici nastopala za Francijo. Prihodnje leto bo za Švedsko. Foto: Sportida

Obdobje med dvema smučarskima sezonama ne prinaša zgolj vesti o upokojitvah, sestavah tekmovalnih ekip in menjavah opremljevalcev, temveč tudi o selitvah med reprezentancami. Za najbolj odmevno je poskrbela 22-letna Estelle Alphand, ki zapušča francosko izbrano vrsto in je že prejela vse potrebne dokumente za registracijo v švedskem smučarskem dresu.

Smučarka, ki je v svetovnem pokalu trikrat prišla do veleslalomskih točk svetovnega pokala, nase pa je opozorila z zlato in srebrno kolajno na mladinskih olimpijskih igrah leta 2012, ima po zaslugi mame Anna-Karin že od rojstva tudi švedski potni list. Zdaj je ocenila, da bo za njen nadaljnji razvoj bolj ugodno švedsko okolje.

Oče je v Francijo prinesel veliki globus

Luc Alphand | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Priimek Alphand se sicer v smučarskih krogih s precejšnjim spoštovanjem izreka predvsem na račun tekmovalkinega očeta. Pred natančno dvajsetimi leti je namreč Luc Alphand kot zadnji Francoz v domovino prinesel veliki globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. V isti sezoni (1996/97) je osvojil tudi mala globusa v obeh hitrih disciplinah.

Kar tri sezone zaporedoma (1995-1997) je bil najboljši v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Slavil je tudi dvanajst zmag v svetovnem pokalu in leta 1996 osvojil bron na svetovnem prvenstvu.

Takoj po najboljši sezoni v karieri je tekmovalne smuči postavi v kot in se še bolj posvetil drugi športni ljubezni – avtomobilizmu. Tudi v drugi karieri je bil zelo uspešen. Vrhunec pa je bila zmaga na slovitem reliju Dakar (2006).
Ne spreglejte