Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
15. 3. 2017,
18.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Franci Petek Jurij Žurej Smučarska zveza Slovenije

Sreda, 15. 3. 2017, 18.52

6 let, 6 mesecev

SZS: Franci Petek, novi direktor

Nova vodstvena sprememba pri SZS: nekdanji skakalni prvak "pristal" v direktorski pisarni

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
SZS Franci Petek direktor | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Jožko Križan bo po zgolj letu in pol izpraznil direktorsko pisarno Smučarske zveze Slovenije in jo prepustil nekdanjemu svetovnemu prvaku v smučarskih skokih Franciju Petku.

Prav v trenutkih, ko je Ilka Štuhec v Aspnu postala zmagovalka smukaškega seštevka svetovnega pokala in s tem poskrbela že za 23. globus športnikov pod okriljem Smučarske zveze Slovenije, je na sedežu panožne zveze v Ljubljani prišlo do nove kadrovske menjave. Te so v zadnjih letih resda postale že del folklore, vseeno pa je bila tokratna nekoliko nepričakovana in za razliko od predhodnih nepovezana s kakšnimi spori ali aferami.

Franci Petek: nekoč direktor nordijskih disciplin, zdaj direktor celotne zveze. | Foto: Vid Ponikvar Franci Petek: nekoč direktor nordijskih disciplin, zdaj direktor celotne zveze. Foto: Vid Ponikvar Izvršilni odbor SZS se je tako na 50. seji seznanil z odstopom dosedanjega direktorja Jožka Križana, ki je v času 1,5-letnega direktorovanja sledil že začrtanemu sanacijskemu programu (ta naj bil do leta 2022 zvezo od dolga v višini treh milijonov evrov popeljal na zeleno vejo) in zaradi redkih javnih nastopov ter izpostavljanj veljal za pisarniškega direktorja.

Zdaj je Križan "našel nov mednarodni izziv", da pa je bila nova direktorska zamenjava vendarle dobro pripravljena in predhodno usklajena, potrjuje dejstvo, da je že na isti seji skupaj s predsednikom Enzom Smrekarjem ponudil svojega naslednika – Francija Petka. Nekdanji vrhunski smučarski skakalec je bil brez zadržkov izvoljen za novega prvega "operativca" in je tako postal še šesti direktor SZS v zadnjih sedmih letih.     

"Priznam, da se je tudi zame vse skupaj zgodilo nenadejano in hitro. A če ti položaj ponudi predsednik SZS, torej hiše, v kateri si odraščal, se kalil in nabiral izkušnje, je ponudbo težko zavrniti. Izziv je velik. Zdaj želim zvezi, ki je dolga leta pomagala meni, nekaj vrniti. Pomagal bom ustvarjati razmere in pogoje, da bi bili naši športniki najboljši," je po seji IO SZS dejal Petek, ki bo direktorsko taktirko uradno prevzel 15. aprila, zato zdaj še ne želi govoriti o konkretnih potezah in dediščini.

 

Nekdanji letalec je pristal v direktorski pisarni SZS. | Foto: Sportida Nekdanji letalec je pristal v direktorski pisarni SZS. Foto: Sportida Kdo je Franci Petek?

Čeprav je zelo zagnano in predvsem poglobljeno deloval na več področjih, pa je Francija Petka, rojenega 15. julija 1971 na Jesenicah, zaznamoval predvsem šport, natančneje – smučarski skoki. Velja za enega najboljših slovenskih smučarskih skakalcev vseh časov, čeprav mu je na vrhuncu kariere peruti dodobra pristrigla revolucionarna selitev na "V-slog".

Pohvali se lahko z naslovom svetovnega prvaka na veliki skakalnici (Val di Fiemme 1991), eno zmago v svetovnem pokalu in skupno petimi uvrstitvami na oder za zmagovalce. Nastopil je tudi na dveh olimpijskih igrah, ob tem pa leta 1992 v Albertvillu kot prvi v zgodovini nosil slovensko zastavo ob odprtju iger. Leto pred tem je postal tudi prvi športnik leta v samostojni državi.

Po koncu kariere se je dokončno posvetil študiju, postal doktor geografije in se zaposlil na Geografskem inštitutu. Športnih vezi ni nikoli prekinil, zato se je pred desetletjem vrnil pod okrilje Smučarske zveze Slovenije in sprva deloval kot predsednik zbora za skoke, nato pa tudi kot direktor panoge.

Tudi ko se je še drugič poslovil od SZS in se podal v pedagoške vode (montessori vrtec), je ostal povezan s skakalnim športom. Med drugim s projektom Mini Planica, ki skoke približuje najmlajšim, in z vlogo ambasadorja (večkrat neuspešne) planiške kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah.

Foto: kako so si podajali kljuko direktorske pisarne?

Ob ekspresnih direktorskih menjavah Jaro Kalan ostaja absolutni rekorder po stažu. V času predsedovanja Staneta Valanta je bil namreč kar 12 let  direktor zveze, pisarno pa je izpraznil leta 2010, ko je Valantovo vladavino prekinil Tomaž Lovše. | Foto: Sportida Ob ekspresnih direktorskih menjavah Jaro Kalan ostaja absolutni rekorder po stažu. V času predsedovanja Staneta Valanta je bil namreč kar 12 let direktor zveze, pisarno pa je izpraznil leta 2010, ko je Valantovo vladavino prekinil Tomaž Lovše. Foto: Sportida

Obdobje kratkih mandatov je v pravi krizi (ne)konsolidiranja odprl Matija Vojsk. Kot kandidat predsednika Tomaža Lovšeta je direktor postal 3. maja 2010, odstopno izjavo pa je podal 31. avgusta 2011. | Foto: Sportida Obdobje kratkih mandatov je v pravi krizi (ne)konsolidiranja odprl Matija Vojsk. Kot kandidat predsednika Tomaža Lovšeta je direktor postal 3. maja 2010, odstopno izjavo pa je podal 31. avgusta 2011. Foto: Sportida

Odvetnica Barbara Kürner Čad, ki sicer še vedno sodeluje s SZS, je bila edina dama v direktorski pisarni. Sprva je bila zgolj vršilka dolžnosti, nato pa od novembra 2011 in do spora s tedanjim predsednikom Primožem Ulago, maja 2013, tudi polnokrvna direktorica.    | Foto: Sportida Odvetnica Barbara Kürner Čad, ki sicer še vedno sodeluje s SZS, je bila edina dama v direktorski pisarni. Sprva je bila zgolj vršilka dolžnosti, nato pa od novembra 2011 in do spora s tedanjim predsednikom Primožem Ulago, maja 2013, tudi polnokrvna direktorica. Foto: Sportida

"Pravnik po pravnici," smo zapisali avgusta 2013, ko se je na vhodnih vratih Smučarske zveze Slovenije pojavil Jurij Žurej, čigar direktorovanje sta zaznamovala predvsem popis stanja in odločitev za 8-letni sanacijski program.  | Foto: Sportida "Pravnik po pravnici," smo zapisali avgusta 2013, ko se je na vhodnih vratih Smučarske zveze Slovenije pojavil Jurij Žurej, čigar direktorovanje sta zaznamovala predvsem popis stanja in odločitev za 8-letni sanacijski program. Foto: Sportida

Vsega štiri mesece po tem, ko je okrepil SZS v vlogi zunanjega sodelavca in bil nato imenovan za poslovnega vodjo alpskih disciplin, je Jožko Križan (22. 9. 2015) napredoval v direktorsko pisarno.  | Foto: Sportida Vsega štiri mesece po tem, ko je okrepil SZS v vlogi zunanjega sodelavca in bil nato imenovan za poslovnega vodjo alpskih disciplin, je Jožko Križan (22. 9. 2015) napredoval v direktorsko pisarno. Foto: Sportida  

Lani v Planici kot nekdanji skakalec in v vlogi ambasadorja kandidature za svetovno prvenstvo, čez dva tedna pa se bo v dolino pod Poncami Franci Petek vrnil kot skorajšnji novi direktor Smučarske zveze Slovenije. | Foto: Sportida Lani v Planici kot nekdanji skakalec in v vlogi ambasadorja kandidature za svetovno prvenstvo, čez dva tedna pa se bo v dolino pod Poncami Franci Petek vrnil kot skorajšnji novi direktor Smučarske zveze Slovenije. Foto: Sportida

Ne spreglejte