Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
9. 6. 2016,
10.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

smuk superveleslalom Boštjan Kline

Četrtek, 9. 6. 2016, 10.27

6 let, 6 mesecev

Nova sezona, novi smukaški eksperimenti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Kot vse kaže, bo nova smučarska sezona svetovnega pokala postregla tudi z novim načinom razdeljevanja štartnih številk na smukaških in superveleslalomskih tekmah.

Boštjan Kline bo sezono začel med tistimi, ki bodo žrebali štartne številke. Si jo bo na kakšni tekmi lahko tudi izbral? | Foto: Boštjan Kline bo sezono začel med tistimi, ki bodo žrebali štartne številke. Si jo bo na kakšni tekmi lahko tudi izbral?

Z željo po večji atraktivnosti tekem v hitrih disciplinah ter razširjanju osrednjega dela televizijskih prenosov so smučarski veljaki sprejeli novost, ki se nanaša na štartno listo. Osnovna ideja je, da pozornost televizijskih gledalcev ne bi bila osredotočena zgolj na nastop elitne sedmerice.

Po novem bo najboljših deset smukačev oziroma superveleslalomistov na štartni lestvici svetovnega pokala (WCSL) izbiralo liha števila med 1 in 19. Smučarji, ki bodo na omenjenem seznamu zasedali mesta med 11 in 20, bodo nato žrebali preostale (sode) številke med 2 in 20. Preostali člani elitne trideseterice pa si bodo z žrebom razdelili številke med 21 in 30.

Brez novoletne tekme

Alpski odbor pri FIS je potrdil tudi predlog, da se s koledarja svetovnega pokala po več neuspelih poskusih briše paralelno mestno tekmo, ki naj bi bila na sporedu prvega januarja. Brez dodatne tekme je ostal tudi Kitzbühel, ki bo gostil slalom, smuk in superveleslalom, ne pa petkove kombinacije. Kombinacijsko preizkušnjo bo tako prevzela Santa Caterina, ki ostaja prireditelj smuka v obdobju med božičem in novim letom.

Veleslalomske spremembe leta 2017

Spremembe pa se obetajo tudi pri veleslalomskih smučeh, a bodo začele veljati šele v sezoni 2017/18. Takrat bodo morale biti veleslalomske smuči dolge vsaj 193 centimetrov in z radijem 30 metrov. Zdaj velja pravilo o radiju 35 metrov.  

Vse navedene spremembe je na kongresu FIS v Cancunu že potrdil alpski odbor, uradno zeleno luč pa bo ob koncu tedna prižgalo še predsedstvo.

Ne spreglejte