Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 1. 2017,
16.08

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec alpsko smučanje zimska rekreacija

Sobota, 14. 1. 2017, 16.08

5 let, 5 mesecev

Nova afera: Policisti z odredbo po smuči Ilke Štuhec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

1

Ilka Štuhec | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Tekmovalne smuči v rdečo majico vodilne smukačice oblečena Ilke Štuhec so se znašle v središču spora med ekipo trenutno najboljše slovenske smučarke ter športnim inovatorjem Mojmirjem Fliskom, ki zaradi spora smuči ni hotel vrniti, zato so ponje z odredbo prišli policisti, sta v današnjih izdajah poročala Večer in Ekipa24.

Flisek, sedež njegovega podjetja Flisek sport Innovations razvoj, izobraževanje, športni inženiring in trgovina d.o.o. je po uradno dostopnih podatkih na Keržičevi ulici v Ljubljani, je pred sporom sodeloval z ekipo 26-letne Mariborčanke, ki je v novi sezoni svetovnega pokala alpskih smučark 2016/17 navdušila s štirimi zmagami, tremi v smuku in eno v alpski kombinaciji.

Smuči, s katerimi tekmuje Štajerka, je po poročanju Ekipe24 in Večera Flisek nadgradil s svojim patentom. Gre za ročni poseg, pri katerem stranico smučke predelajo v konkavno krivuljo, imenovano sidewall, kar tekmovalcu pomaga, ko smučko nagne in jo pelje skozi zavoj.

Zavezal se je, da bo delal le za Štuhčevo

Rodila se je nova afera. | Foto: Vid Ponikvar Rodila se je nova afera. Foto: Vid Ponikvar Večer je ob tem poročal, da se je Flisek zavezal, da bo nadgradnjo smuči delal le za Štuhčevo, če mu smučarka in njena mati Darja Črnko uredita sestanek s predstavnikom Stöcklija (uradnim proizvajalcem smuči Štuhčeve, op. p.), ki bi mu Flisek predstavil prednosti svojih storitev. Flisek se je s predstavnikom švicarskega podjetja Bernhardom "Benijem" Mattijem sestal prvi dan zadnje Zlate lisice v Mariboru. Ponovnega srečanja, ki sta ga dogovorila za naslednji dan, pa ni bilo, kar je Flisek razumel kot izmikanje, s tem pa tudi ni bil sklenjen dogovor o odkupu inovacije.

Po Zlati lisici je Črnkova Flisku za nadgradnjo izročila štiri pare smuči, a je obdelal le superveleslalomske, ostalih se zaradi propadlega dogovora ni lotil. Superveleslalomskih smuči nato ni želel vrniti, dokler se ne bi dogovorili o nadaljnjem sodelovanju. Črnkova je njegovo potezo razumela kot izsiljevanje, zato je preko odvetnika Blaža Bolcarja podala kazensko prijavo, je poročal Večer.

"Podal jo je v ponedeljek na Policijski postaji Šiška, naslednji dan so policisti na tožilstvo poslali pobudo za pridobitev odredbe za hišno preiskavo. Tožilstvo je izdajo odredbe za hišno preiskavo ljubljanskemu sodišču predlagalo v sredo, preiskovalna sodnica Damjana Stele je predlogu sledila in policisti so še isti dan okoli šestih zvečer pozvonili pri Flisku," navaja Večer.

Flisku grozi do dve leti zapora

Flisek je preko odvetnika Gorana Janžekoviča opozoril ekipo Ilke Štuhec, kakor tudi Smučarsko zvezo Slovenije in proizvajalca smuči Stöckli, da utegnejo smuči slovenske smučarke postati predmet sodnega spora, če bo z njimi še naprej nastopala na tekmah za svetovni pokal. Janžeković je vse vpletene pozval, da nemudoma prenehajo morebitno kršitev pravic intelektualne lastnine in uvedbo predkazenskega postopka zoper Fliska.

Darja Črnko, mama slovenske smučarske šampionke. | Foto: Vid Ponikvar Darja Črnko, mama slovenske smučarske šampionke. Foto: Vid Ponikvar

Janžeković je bil po odvzemu smuči zelo presenečen, "da niti tožilstvo niti sodišče zaseženih smuči kot edinega dokaza za domnevno storitev kaznivega dejanja ni zadržalo v posesti do zaključka predkazenskega postopka - in je smuči še isti dan izročilo ekipi Štuhčeve, ki po oceni obrambe ni oškodovanka, pač pa je to lahko kvečjemu lastnik smuči, torej proizvajalec."

Po podatkih Večera Flisku zaradi suma kaznivega dejanja zatajitve grozi do dve leti zapora. Ekipa Štuhčeva je Flisku po podatkih Večera ponudila 3000 evrov za uporabo nadgradnje, ker je Flisek zavrnil. Prepričan je, da je pripomogel k temu, da Štuhčeva smuča lahkotno, zanesljivo in hitreje. Flisek Črnkovi zameri, da ga v medijih ni imenovala, ko je ob hčerkinih uspehih govorila o skrivnostih oziroma izumu, pomembnem za stranski del smuči.

Ne spreglejte