Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2019,
22.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

1

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Petra Vlhova Andreja Slokar Ana Bucik Meta Hrovat Maruša Ferk Flachau slalom

Torek, 8. 1. 2019, 22.25

5 let, 3 mesece

Flachau, slalom (ženske)

Petra Vlhova še drugič v sezoni premagala Shiffrinovo, tri Slovenke do točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

1

Petra Vlhova Flachau | Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka flachauskega slaloma pod reflektorji. | Foto Reuters

Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka flachauskega slaloma pod reflektorji.

Foto: Reuters

Zmagovalka šestega klasičnega slaloma v tej sezoni svetovnega pokala je Slovakinja Petra Vlhova. Američanka Mikaela Shiffrin se je morala tokrat zadovoljiti z drugim mestom, tretje pa je na spektaklu pod reflektorji v Flachauu v Avstriji zasedla domačinka Katharina Liensberger. Do točk svetovnega pokala so prismučale tri od štirih Slovenk na štartu, Maruša Ferk je bila 14., Meta Hrovat 16. in Ana Bucik 20. Andreja Slokar je odstopila na prvi progi .

Ana Drev
Sportal Konec sezone za nesrečno Ano Drev. Pomeni to tudi konec kariere?

Slovakinja Petra Vlhova je sedmič v svetovnem pokalu zmagala z izjemnim napadom na drugi progi. Po prvem teku je bila namreč tretja, z 31 stotinkami sekunde zaostanka za Shiffrinovo. Američanka si je v prvi vožnji prismučala najboljše izhodišče, a se na drugi progi ni najbolje znašla in za Vlhovo zaostala 15 stotink sekunde.

Shiffrinova je doživela šele drugi slalomski poraz v tej zimi, prav tako kot na paralelni mestni tekmi 1. januarja v Oslu jo je tudi tokrat premagala Vlhova. Ta je danes v finalu postavila najhitrejši čas, na drugi progi je bila od Shiffrinove hitrejša celo za 46 stotink sekunde.

Shiffrinova že pri 1.294 točkah

Shiffrinova po osvojeni kroni snežne kraljice Sljemena v Avstriji ni nadaljevala niza zmag. V Flachauu ostaja pri treh zmagah (2013, 2014, 2018), je pa na teh slalomih že šestič stopila na stopničke.

Na 17 zaporednih ženskih slalomih v svetovnem pokalu je 13-krat zmagala Shiffrinova, druge štiri zmage so pripadle Vlhovi, ki je tako kot Shiffrinova stara 23 let.

Shiffrinova v seštevku zime vodi s 1.294 točkami, Vlhova jih ima na drugem mestu 848, v slalomskem seštevku pa ima Shiffrinova na prvem mestu 760 točk, Vlhova pa 680.

S šestimi zmagami je Vlhova postala najuspešnejša slovaška smučarka in prehitela rojakinjo Veroniko Velez-Zuzulovo, ki je v času aktivne kariere v svetovnem pokalu petkrat zmagala.

Larssonova diskvalificirana

Tretje mesto je zasedla Švedinja Anna Swenn Larsson (+1,05), ki je z drugega mesta po prvem teku v finalu zdrsnila na tretje, a je bila po tekmi diskvalificirana (nepravilno je prevozila količek), na tretjo stopničko odra za zmagovalke pa je tako napredovala Avstrijka Katharina Liensberger.

23-letna Američanka Mikaela Shiffrin je v letošnji zimi v slalomu doživela šele drugi poraz. | Foto: Guliverimage/Getty Images 23-letna Američanka Mikaela Shiffrin je v letošnji zimi v slalomu doživela šele drugi poraz. Foto: Guliverimage/Getty Images

Petra Vlhova in Livio Magoni
Sportal V novo pravljico je povabil tudi Tino Maze

Slovenke nabirale točke

Po dveh ničlah, v Zagrebu in na Semmeringu, so med dobitnicami slalomskih točk znova Slovenke. Zlasti dobro sta se v finalu odrezali Ferkova in Hrovatova, ki sta izboljšali svoji izhodišči iz prve vožnje, ko sta bili 23. in 26. Hrovatova je imela celo četrti čas druge vožnje, Ferkova pa petega. Bucikova v finalu ni bila tako hitra, na prvi progi se je odrezala bolje, bila je 18.

Odvalil se ji je kamen od srca

"Po prvi vožnji sem bila zelo razočarana, po drugi pa jezna, ko sem prišla v cilj, ker nisem prevzela vodstva. Na koncu sem kar splezala po lestvici navzgor, kar je super. Mislim, da je to tudi odraz tega, da sem v drugo smučala zelo dobro. Vsekakor se mi je odvalil velik kamen od srca. Upam, da bom nadaljevala tako sproščeno, še posebej na domači tekmi v Mariboru. Drugače že mesec in pol dobro smučam slalom. Na treningih sem v primerjavi z drugimi dekleti, ki se uvršajo med prvih petnajst, konkurenčna. Žal na tekmi tega nisem pokazala do danes, do druge vožnje. Zdaj si bom vzela nekaj premora od slaloma, tako da bom vozila druge discipline, potem bom pa v Mariboru spet na štartu slaloma," je po svoji najboljši uvrstitvi v sezoni povedala Maruša Ferk.

Maruša Ferk | Foto: Sportida Foto: Sportida

Nobena od slovenskih finalistk nastopa ni končala v zelenem, Američanka Paula Moltzan je po treh slovenskih nastopih ostala na mestu vodilne, so se pa Slovenke lahko veselile lepega ekipnega uspeha, saj so prvič v tej sezoni tri končale v najboljši trideseterici.

"Nekje je treba začeti"

Glavni trener Denis Šteharnik je po tekmi dejal: "Nekje je treba začeti, tisti prvi tek jim je vlil malo samozavesti, čeprav vožnje niso bile takšne, kot so si same želele. Pomembno je, da so v drugi tek šle bolj sproščene, da so poskušale izboljšati rezultat. To je zelo pomembno. Predvsem pa je pomembno, da imamo osnovo, na kateri lahko gradimo. Vidimo, da se lahko, če se tekmuje, če se ne dela napak in če je vožnja bolj sproščena, pride precej višje, kot smo bili tega deležni na prejšnjih tekmah. Zato smo veseli in to je stvar, na katero se lahko opremo in gradimo naprej."

Organizatorji so imeli zaradi novega snega kar nekaj preglavic s pripravo snežne podlage. Slovenke so tako imele tudi nekaj sreče, saj se je proga z vsakim od nastopov slabšala, kar pa ni bil izgovor za Vlhovo.

Sledita Kronplatz in Maribor

Specialistke za tehnične discipline naslednja preizkušnja čaka prihodnji torek, ko bo v Kronplatzu na sporedu veleslalom. Na tem ne bo tekmovala Ana Drev, ki si je poškodovala koleno med torkovim treningom na tem prizorišču. V sredo bo šla v Ljubljani pod kirurški nož, kar pomeni, da je za najizkušenejšo slovensko smučarko sezone konec, pri 33 letih pa tudi konec tekmovalne poti.

Pred februarskim svetovnim prvenstvom v Aareju na Švedskem se bodo specialistke za veleslalomske in slalomske zavoje ustavile le še v Mariboru, kjer bo 1. in 2. februarja 55. Zlata lisica.

Flachau, slalom:

 

Svetovni pokal:

Skupno (18):

 1. Mikaela Shiffrin (ZDA)      1294

 2. Petra Vlhova (Slk)           848

 3. Wendy Holdener (Švi)         564

 4. Ragnhild Mowinckel (Nor)     418

 5. Michelle Gisin (Švi)         388

 6. Frida Hansdotter (Šve)       381

 7. Viktoria Rebensburg (Nem)    366

 8. Katharina Liensberger (Avt)  365

 9. Nicole Schmidhofer (Avt)     359

10. Federica Brignone (Ita)      357

11. Ilka Štuhec (Slo)            302

...

53. Meta Hrovat (Slo)             56

55. Maruša Ferk (Slo)             54

83. Ana Bucik (Slo)               20

89. Ana Drev (Slo)                17

...

 

Slalom (8):

 1. Mikaela Shiffrin (ZDA)       760

 2. Petra Vlhova (Slk)           680

 3. Wendy Holdener (Švi)         425

 4. Frida Hansdotter (Šve)       298

 5. Katharina Liensberger (Avt)  285

 6. Anna Swenn-Larsson (Šve)     256

 7. Katharina Truppe (Avt)       226

 8. Erin Mielzynski (Kan)        185

 9. Irene Curtoni (Ita)          171

10. Bernadette Schild (Avt)      167

...

24. Maruša Ferk (Slo)             54

27. Meta Hrovat (Slo)             43

43. Ana Bucik (Slo)               20

Ne spreglejte