Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
18.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

3

Natisni članek

Noriaki Kasai

Nedelja, 27. 1. 2019, 18.14

5 let, 2 meseca

46-letnika ni v ekipi za svetovno prvenstvo v Seefeldu

Konec ere: Japonci na vrhuncu sezone ne računajo na Kasaia

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

3

Noriaki Kasai | Noriaki Kasai vse od leta 1999 ni izpustil nobenega svetovnega prvenstva. Kot kaže, ga v ekipi za letošnje ne bo. 46-letni Japonec je sicer na SP debitiral leta 1989 in na prvenstvih osvojil sedem kolajn. | Foto Sportida

Noriaki Kasai vse od leta 1999 ni izpustil nobenega svetovnega prvenstva. Kot kaže, ga v ekipi za letošnje ne bo. 46-letni Japonec je sicer na SP debitiral leta 1989 in na prvenstvih osvojil sedem kolajn.

Foto: Sportida

Vse kaže, da prvič po 20 letih na februarskem svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih na Tirolskem ne bomo spremljali japonskega veterana Noriakija Kasaia. 46-letnik si s skromnimi nastopi in trenutno 38. mestom v svetovnem pokalu ni priboril mesta v japonski ekipi, ki jo je po tekmah v domačem Saporu določil trener Hideharu Miahira.

Medtem ko so iz slovenskega tabora v Saporu ponoči prišle spodbudne novice - Timi Zajc je prvič v karieri skočil na zmagovalni oder svetovnega pokala -, pa japonski legendarni skakalec Noriaki Kasai ni najboljše volje, in to kljub letošnji najboljši uvrstitvi na najvišji ravni tekmovanja.

Nekdanji smučarski skakalec, danes pa trener Hideharu Miahira je namreč po pisanju japonskega nhk.or.jp med peterico skakalcev, na katere bo računal na vrhuncu sezone, februarskem svetovnem prvenstvu v Avstriji, zapisal pet najvišje uvrščenih Japoncev v svetovnem pokalu. 

Prvi skakalec zime in prvi japonski adut na prvenstvu Rjoju Kobajaši. | Foto: Sportida Prvi skakalec zime in prvi japonski adut na prvenstvu Rjoju Kobajaši. Foto: Sportida

V ekipi za svetovno prvenstvo so tako vodilni skakalec zime Rjoju Kobajaši, Jukija Sato (20. mesto), Junširo Kobajaši (23.), Daiki Ito (33.) in Naoki Nakamura (34.). 

46-letni Kasai je po nedeljskem sedmem mestu v Saporu na 38. mestu oziroma šestem med tekmovalci iz dežele vzhajajočega sonca, posledično pa ga ni med kandidati za prvenstvo. To je bila v novi sezoni šele druga tekma, na kateri se je uvrstil v finale, v Engelbergu je bil še 30.

Zadnjo kolajno na svetovnih prvenstvih je osvojil leta 2015, ko je bil na mešani ekipni tekmi bronast. | Foto: Reuters Zadnjo kolajno na svetovnih prvenstvih je osvojil leta 2015, ko je bil na mešani ekipni tekmi bronast. Foto: Reuters

Debi pred 30 leti, vse od leta 1999 ni izpustil nobenega SP

Ljubljenec navijačev po svetu je na svetovnem prvenstvu debitiral daljnega leta 1989, ko večine skakalcev v karavani sploh še ni bilo na svetu, nato pa od leta 1999 nastopil na vseh desetih svetovnih prvenstvih. Okoli vratu je Kasai prejel sedem kolajn, dvakrat je bil svetovni podprvak, petkrat pa tretji.

Žalosten, a treniral bo naprej

"Žalosten sem, da bo moja rekordna serija končana, a imel sem občutek, da me na prvenstvu najverjetneje ne bo, saj stvari ne gredo po željah," je za www3.nhk.or.jp dejal Kasai in dodal, da se bo še naprej trudil, da bi spet našel stik z najboljšimi: "Še vedno imam energijo, kljub 46 letom bom še naprej trdo delal. Upam, da bom v drugem delu sezone izboljšal rezultate in da bom tudi pri vrhu."

Pri 46 letih je odločen, da bo še naprej trdo treniral in spet našel stik z vrhom skakalne karavane. | Foto: Sportida Pri 46 letih je odločen, da bo še naprej trdo treniral in spet našel stik z vrhom skakalne karavane. Foto: Sportida

Nordijsko svetovno prvenstvo se bo na Tirolskem začelo 20. februarja, skakalce čakajo tri preizkušnje. Dve posamični tekmi HS 130 (23. februar) in HS 109 (1. marec) ter ekipna tekma HS 130 (24. februar). Nekateri bodo nastopili tudi na ekipni mešani tekmi (2. marec).

Preberite še:

Timi Zajc
Sportal Vesele novice iz Japonske: Timi Zajc do uspeha kariere! #video
Ne spreglejte