Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
2. 2. 2017,
21.05

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Peter Pen Klemen Kosi smučanje svetovno prvenstvo St. Moritz 2017 zimska rekreacija

Četrtek, 2. 2. 2017, 21.05

5 let, 4 mesece

Klemen Kosi pred svetovnim prvenstvom

"Ni še čas, da bi govoril o slabi sezoni"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

"Res je, moji rezultati so slabši od pričakovanj. Tudi sezona je slabša od predhodne. A počakajmo s kritikami in samokritikami," pred svetovnim prvenstvom v St. Moritzu poudarja tekmovalno razglašeni član ekipe za hitri disciplini Klemen Kosi.

Potem ko je v pretekli sezoni osvojil zase rekordnih 129 točk, je v novi zimi trenutno pri 37.  | Foto: Sportida Potem ko je v pretekli sezoni osvojil zase rekordnih 129 točk, je v novi zimi trenutno pri 37. Foto: Sportida

Medtem ko je prenekaterim slovenskim alpskim smučarjem v dosedanjem delu sezone 2016/17 uspel rezultatski preboj (Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Ana Bucik …), pa Klemen Kosi ni zaostal le za lastnimi pričakovanji, temveč tudi preteklimi dosežki. Ob eni sami smukaški točki na zadnjih 11 smukih v debelem letu in odmiku od statusa rednega zbiratelja superveleslalomskih točk, ki ga nakazuje ničla na vseh štirih preizkušnjah v tej zimi, se 25-letni Mariborčan znova oklepa le kombinacije.

A da ne želi biti le smučar za dve kombinaciji na sezono (v tej je bil 13. v Santa Caterini in 15. v Wengnu), je poudarjal že pred tremi sezonami, ko je prvič resneje pokukal v svetovni pokal. "Tudi zdaj zgolj z eno disciplino, ki ima omejen nabor tekem, ne morem biti zadovoljen," priznava Kosi, ki je na račun rezultatskega padca omejil tudi zase značilne poskuse humorističnih vložkov v javnih nastopih.

Video: pričakovanja pred St. Moritzom

Želja ni sporna, a …

"Ne zatiskam si oči. Pričakoval sem več. Tudi v primerjavi s predhodnimi sezonami se vidi rezultatsko nazadovanje. Že vso sezono iščem razloge, pri čemer pa vem, da še ni čas, da bi delal sklepe. Obenem tudi vse sezone še ne želim označiti za slabo. Tekmovanj še zdaleč ni konec," meni Kosi, katerega tekmovalna želja po zagotovilih izkušenega trenerja in odličnega motivatorja Petra Pena ni sporna.

Še več, po mnenju trenerja prav lov za rezultatom pogosto hromi Kosijev razvoj. "Včasih se zdi, da nobena poteza, s katero želi pridobiti hitrost, ne obrodi sadov. Upam, da bo, podobno kot preostali fantje, nagrajen za trud in vse vložke," poudarja Pen in pri tem ne pozabi opozoriti na vpliv široke in časovno zgoščene konkurence, ki zna napake, kakršne dela Kosi, hitro kaznovati.

V slogu NK Maribor: Ni predaje  Prva tekma na SP ga čaka v sredo (superveleslalom). | Foto: Sportida Prva tekma na SP ga čaka v sredo (superveleslalom). Foto: Sportida

"Pred svetovnim prvenstvom sem upal na boljše izhodišče, na katerem bi gradil tudi optimizem in tekmovalni zanos. A se ne predajam. Nekaj točk sem osvojil. Ne želim jih podcenjevati. Tudi v preteklosti je moja rezultatska krivulja že nihala," ob ponavljanju slogana "ni predaje", ki je eden od navijaških zaščitnih znakov njemu ljubega večkratnega nogometnega državnega prvaka Maribora, poudarja Kosi.

V kratkem ga čakata selitev v St. Moritz in nastop na že tretjem svetovnem prvenstvu. Leta 2013 je v Schladmingu prijetno presenetil z 12. mestom v kombinaciji, še bolj pa na predlanskem prvenstvu v Beaver Creeku, kjer je bil deseti v smuku. To sta ob lanskem sedmem kombinacijskem mestu v Wengnu in desetem superveleslalomskem v Hinterstodru (oboje v svetovnem pokalu) tudi njegova najboljša rezultata v karieri. Zato upa, da bo prav St. Moritz njegova prelomnica.

Ne spreglejte