Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
29. 5. 2013,
11.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jure Šinkovec koleno rehabilitacija križne vezi

Sreda, 29. 5. 2013, 11.45

7 let, 12 mesecev

Nesrečni Šinkovec okreva po drugi operaciji kolena

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Velika želja skakalca Jureta Šinkovca po prvi poškodbi kolena je bila, da bi se vrnil nazaj med najboljše na nordijsko SP v Predazzo, a njegovo koleno znova ni zdržalo. Tokrat ne bo hitel z vrnitvijo.

Julija lani je moral Jure Šinkovec prvič na operacijo desnega kolena, potem ko si ga je poškodoval pri imitaciji skoka. Takrat si je strgal sprednjo križno vez in meniskus. Po operaciji je sledila dolgotrajna in naporna rehabilitacija. Ob tem je večkrat povedal, da mu je cilj nastop na nordijskem svetovnem prvenstvu. A se je vrnil malce prehitro in koleno znova ni zdržalo. Pravi, da zdaj ne bo prehiteval dogodkov in bo poslušal glavo. "Mogoče sem naredil malce preveč skokov. Lovil sem fante za Predazzo in se malce prehitro vrnil na skakalnice. Imel sem smolo. Ko sem pristal, mi je prijelo smučko, ki je šla svojo pot, jaz pa z njo. Nato sem padel in naredil rotacijo, ki je ne bi smel. Iz te rotacije sem naredil preval in verjetno sem si v tistem trenutku strgal še zadnjo vez v kolenu," se je spomnil druge poškodbe kolena Šinkovec.

Drugo operacijo je imel letos marca v Valdoltri pri dr. Ambrožiču. Po dveh mesecih in pol ima na kolenu štiritočkovno opornico, saj je bila operacija malce bolj obširna. Potrebna je bila rekonstrukcija tako sprednje kot zadnje vezi, pa tudi meniskusa. "Operacija je bila uspešno opravljena. Mesec dni in pol po operativnem posegu sem šel na pregled v Valdoltro. Dejali so mi, da se je vse dobro zacelilo. Zdaj treniram trikrat tedensko. Predvsem za levo nogo, da ne bo izgubila mišične mase, medtem ko za desno delam tiste osnove vaje, ki so predvidene po operaciji. Junija naj bi šel nato v toplice," je o stanju poškodovane noge dejal Šinkovec, ki se bo postopoma vračal na skakalnico: "Novembra, ko se začne sezona, bo osem mesecev od operacije. Vem, da takrat noga še ne bo prava. Načeloma bom treniral do druge polovice zime in se vrnil, ko bo glava rekla, da lahko. Ko ne bom več čutil bolečin … Tudi če izpustim celo zimo in nato začnem delati na polno poleti. Nima smisla prehitevati."

Verjetno se je "Šinki" po prvi operaciji želel kar se da hitro vrniti med najboljše skakalce na svetu tudi zaradi dejstva, ker je bil ob prehodu na nove oprijete drese med najboljšimi v naši izbrani vrsti in se je najhitreje privadil na spremembo. Ravno ti dresi pa so kamen spotike v skakalnem svetu, saj je bilo v zadnji sezoni ogromno poškodb kolen na ta račun. Večje sile so namreč ob pristanku, hitrosti so večje v fazi leta … "Mislim, da bodo po olimpijski sezoni znova naredili spremembo v dresih. Ne pričakujem, da se bodo vrnili na dodatnih 6 cm, ampak na vsaj dodatne 4 cm. Morali bodo nekaj spremeniti. V članski kategoriji je bilo v zadnji sezoni kar 55 poškodb kolena. Za to sezono se ne bo nič spreminjalo, ker je olimpijska, vendar bodo morali nekaj narediti v prihodnje," opozarja Šinkovec, ki je v tem času, ko ne trenira, poprijel tudi za knjige. Končal je namreč predavanja za trenerja s C-licenco. Ravno trenerski kruh pa bi bil lahko eden od njegovih mogočih poklicev po končani športni poti: "Vidim se v tem poklicu. Sploh v delu z mladimi. Moja želja je že bila pedagoška fakulteta, vendar se nato nisem odločil za ta korak. Delo z otroki mi je v veliko zadovoljstvo. Kako bo v prihodnje, bom videl. Načeloma pa želim ostati v športu, kjer se najbolje znajdem."

Ne spreglejte