Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
12. 11. 2016,
18.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Tina Maze Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Sobota, 12. 11. 2016, 18.20

6 let, 6 mesecev

Nepremagana že 669 dni

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Z dvajseto slalomsko zmago je junakinja sobotne preizkušnje svetovnega pokala v Leviju Mikaela Shiffrin potrdila napad na globus in na večni lestvici ujela Hrvatico Janico Kostelić.

Nesporna prva dama svetovnega slaloma - Mikaela Shiffrin | Foto: Sportida Nesporna prva dama svetovnega slaloma - Mikaela Shiffrin Foto: Sportida

"Treba se bo boriti. Tokrat sem res slavila zmago, a ostala dekleta pritiskajo," je v slogu šampionk, ki tudi ob zmagah prisluhnejo glasu notranje samokritičnosti, razmišljala ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin. Na otvoritvenem slalomu sezone v Leviju je za 67 stotink sekunde prehitela Švicarko Wendy Holdener in tako prevzela vodstvo tako v slalomskem kot tudi skupnem seštevku svetovnega pokala.

Dohitela je Janico Kostelić

Medtem ko sta bili Ana Bucik (18. mesto) in Maruša Ferk (23.) kljub občutku neizstreljenih nabojev lahko zadovoljni z odprtjem sezone, ki napoveduje napredek, pa je pogled Shiffrinove segel tudi med zgodovinske mejnike. To je bila njena  21. zmaga v karieri, že 20. v slalomu. S tem se je kljub mladosti povzpela na četrto mesto večne lestvice slalomskih zmagovalk. Kar 20 slalomskih zmag ima v svoji športni biografiji tudi Janica Kostelić. Pred omenjeno dvojico pa so le Marlies Schild (35), Vreni Schneider (34) in naslednja "tarča" 21-letne Američanke Erika Hess (21).

Spomin na Flachau 2015: zadnji  slalomski poraz Mikaele Shiffrin. Boljši sta bili Frida Hansdotter in Tina Maze | Foto: Sportida Spomin na Flachau 2015: zadnji slalomski poraz Mikaele Shiffrin. Boljši sta bili Frida Hansdotter in Tina Maze Foto: Sportida

Nazadnje je uspelo Fridi in Tini

O njeni slalomski premoči, poleg naslova olimpijske prvakinje, treh malih globusov in dveh zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, govori podatek o tem, da je v zadnjih slabih štirih letih nastopila na 30 slalomih in slavila kar 20 zmag. Nepremagana je bila na zadnjih devetih preizkušnjah. Nazadnje sta jo 13. januarja 2015 v Flachau ugnali Frida Hansdotter in Tina Maze. Od takrat je minilo že 669 dni.

Vmes, natančneje lanskega decembra, si je sicer poškodovala koleno in izpustila osrednji del sezone 2015/16. Vseeno se je februarja vrnila v svetovni pokal, vknjižila tri zmage, pri čemer velja izpostaviti, da je v zadnjih dveh primerih prvo zasledovalko prehitela za debeli dve sekundi.

Ne spreglejte