Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
25. 9. 2016,
12.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

kvote skoki svetovni pokal Markus Eisenbichler Rok Justin Domen Prevc

Nedelja, 25. 9. 2016, 12.25

6 let, 7 mesecev

Nemški skakalci predčasno prejeli nagrado, Slovenci streljaj od nje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Lov na dodatno kvoto za začetek zimske sezone smučarskih skakalcev se je nadaljeval v Visli na Poljskem. Nemci so se zahvalili Markusu Eisenbichlerju, ki jim jo je priboril že dve tekmi pred koncem. Slovenci stavijo na Roka Justina in Domna Prevca.

Markus Eisenbichler je Nemčiji predčasno priskakal dodatno kvoto za prvo periodo svetovnega pokala, ki se bo začel 25. novembra s tekmo v Kuusamu na Finskem. | Foto: Sportida Markus Eisenbichler je Nemčiji predčasno priskakal dodatno kvoto za prvo periodo svetovnega pokala, ki se bo začel 25. novembra s tekmo v Kuusamu na Finskem. Foto: Sportida Zaradi odličnih predstav Markusa Eisenbichlerja na tekmah celinskega pokala, prek katerega si posamezna država lahko zagotovi dodatno kvoto za tekme najvišjega ranga (svetovni pokal ali grand prix), se lahko Nemčija že po današnji njegovi novi zmagi v Visli pohvali z nagrado.

Nemčija bo imela zaradi njega na prvi tekmi svetovnega pokala, ki bo 25. novembra v Kuusamu na Finskem, na voljo sedem skakalcev. Eisenbichler, ki je v tem obdobju na šestih tekmah zmagal kar štirikrat, ima dve tekmi pred koncem že več 232 točk naskoka pred drugim skakalcem.

Kako do dodatne kvote?

V vsaki periodi celinskega pokala (trenutna obsega osem tekem) si tri reprezentance po zaslugi njihovih najvišje uvrščenih skakalcev v skupnem seštevku zagotovijo dodatno kvoto za višji rang tekmovanja, kot sta svetovni pokali ali grand prix.

Ker se grand prix naslednji konec tedna konča, pomeni, da bodo najboljši skakalci v celinskem pokalu priskakali svoji reprezentanci mesto za dodatnega skakalca za prvo periodo svetovnega pokala, ki bo obsegal tekme od Kuusama (25. november) do Engelberga (18. december).

Ena država lahko dobi le eno dodatno kvoto, ne glede na to, če ima na prvih treh mestih svoje tekmovalce. Naslednji kvoti se namreč dodelita reprezentancam, ki imata naslednji najvišje uvrščenega tekmovalca.

Ker ima Eisenbichler takšno prednost, pomeni, da ga nihče več ne more prehiteti in je nemški reprezentanci priskakal dodatno kvoto – na začetku svetovnega pokala bo imela na voljo sedem skakalcev.

Slovenija je prav tako na dobri poti, da število šestih skakalcev poveča na sedem in bo tako v Kuusamu nastopila z največjim mogočim številom, ki jih posamezna reprezentanca lahko ima. Rok Justin in Domen Prevc sta na odličnem tretjem in četrtem mestu. Pred njima je Norvežan Halvor Egner Granerud, ki ima pred Justinom vsega štiri, pred Domnom pa sedem točk naskoka.

Domen Prevc je v skupnem seštevku II. periode na četrtem, Rok Justin pa na tretjem mestu. Na dobri poti sta, da bo imela Slovenija na začetku zimske sezone na štartu maksimalno dovoljeno število sedmih skakalcev. | Foto: Sportida Domen Prevc je v skupnem seštevku II. periode na četrtem, Rok Justin pa na tretjem mestu. Na dobri poti sta, da bo imela Slovenija na začetku zimske sezone na štartu maksimalno dovoljeno število sedmih skakalcev. Foto: Sportida

V nedeljo v Visli sta naša orla dosegla osmo in dvanajsto mesto. Zadnji preizkušnji celinskega pokala bosta prihodnji konec tedna v Klingenthalu.

Vrstni red II. periode celinskega pokala (6/8 tekem) 

Mesto Skakalec Država Število točk
1. Marcus Eisenbichler Nemčija 476
2. H. E. Granerud Norveška 244
3. Rok Justin Slovenija 240
4. Domen Prevc Slovenija 237
5. J. O. Bjoereng Norveška 223
6. Davide Bresadola Italija 198
7. Tilen Bartol Slovenija 188
8. Robert Johansson Norveška 177
9. Jan Ziobro Poljska 152
10. Tom Hilde Norveška 142

Tisti, ki lahko Slovencem prekriža račune, je Davide Bresadola – v nedeljo je bil na Poljskem četrti.

Italijan, ki za tretjim Justinom zaostaja 42 točk, bi moral na zadnjih dveh tekmah (maksimalno dovoljeno število točk je 200 – če tekmovalec dvakrat zmaga) v skupnem seštevku prehiteti oba naša skakalca. Ob tem bi moral biti pred našim najboljšim skakalcem še kakšen od Norvežanov, ki se sukajo okoli naših orlov.

Poljak Jan Ziobro, ki je predstavnik naslednje države, ki čaka v vrsti, pa za Justinom zaostaja že za velikih 88 točk.

Te številke pa kažejo na to, da bo imela Slovenija na prvi tekmi zimske sezone najverjetneje dodatnega skakalca, kar bo dobrodošlo za glavnega trenerja A-reprezentance Gorana Janusa, ki bo lahko novembra na Finsko odpeljal sedem razpoložljivih skakalcev.

Sicer pa so na drugi tekmi v Visli nastopili še drugi slovenski skakalci. Tilen Bartol je zasedel deseto, 17-letni Aljaž Osterc 19., Ernest Prišlič 27. mesto, brez točk pa je ostal Tomaž Naglič.

Ne spreglejte