Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
26. 9. 2018,
13.21

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

2

Natisni članek

Denis Šteharnik Sölden Ana Bucik Ana Drev Meta Hrovat Maruša Ferk Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sreda, 26. 9. 2018, 13.21

5 let, 7 mesecev

ŠE DOBER MESEC DO ZAČETKA SMUČARSKE SEZONE

Negotov slovenski pogled proti Söldnu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

2

Ana Drev | Ana Drev: trener še ne želi potrditi njenega nastopa v Söldnu. | Foto Sportida

Ana Drev: trener še ne želi potrditi njenega nastopa v Söldnu.

Foto: Sportida

Čez en mesec bodo najboljše alpske smučarke že zbrane v Söldnu, kjer se bo začela nova sezona svetovnega pokala. Slovenska ekipa bo okrnjena, kljub negotovosti glede nastopajočih in ravni pripravljenosti pa je glavni trener Denis Šteharnik zadovoljen s pripravami.

Marcel Mathis
Sportal Na pragu sezone nove smuči v kotu

Iz tabora Ilke Štuhec so v zadnjih tednih že večkrat namignili, da bo mariborska povratnica po poškodbi izpustila tako söldensko odprtje sezone kot tudi nadaljnje tri tehnične preizkušnje in se bo vrnila v Lake Louisu. Na tirolskem ledeniku bo zanesljivo manjkala tudi lastnica najboljše slovenske uvrstitve iz pretekle sezone Tina Robnik, katere rehabilitacija se bo zaradi dodatnih zapletov (zarastline, zaradi katerih koleno še vedno rahlo zateka) zavlekla vsaj za en mesec, tako da bo Lučanka prvič po marčevski poškodbi na sneg stopila šele v drugi polovici oktobra. Tudi start rezultatsko najbolj stabilne slovenske veleslalomistke Ane Drev še ni potrjen, saj Šmarčanka vadi po prilagojenem in količinsko manj obsežnem programu in naj bi bila najbolj konkurenčna šele na vrhuncu zime s svetovnim prvenstvom v Aareju.

Ana Bucik: v novo sezono na novih smučeh. | Foto: Sportida Ana Bucik: v novo sezono na novih smučeh. Foto: Sportida

Glavno slovensko orožje: Meta Hrovat

Slovenija bo imela v ženski konkurenci sicer kar šest startnih mest, a jih bo zaradi ozkega manevrskega prostora stežka zapolnila. "Ekipo bomo določili tik pred zdajci, saj si pred zaprtjem tekmovalne proge obetam trening v Söldnu. Tam bi radi preizkusili kar se da veliko številko tekmovalk," pojasnjuje glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik, ki si upa en mesec pred odprtjem sezone izpostaviti le dve zanesljivi udeleženki ledeniškega veleslaloma. To sta Meta Hrovat, ki bo tudi najmočnejše slovensko orožje, in pa Ana Bucik, katere paradna disciplina sicer ostaja slalom, a si obeta napredek tudi v veleslalomu.

V družbi Mete Hrovat trenira tudi članica ekipe evropskega pokala Klara Livk. | Foto: Vid Ponikvar V družbi Mete Hrovat trenira tudi članica ekipe evropskega pokala Klara Livk. Foto: Vid Ponikvar

Trenerjeva želja: Naj "poka"

Večji del ekipe se trenutno nahaja na švicarskem ledeniku Saas Fee, kjer vadita tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin. "Res je sicer, da smo z jedrom ekipe osnovne in količinsko najbolj strnjene priprave opravili v Argentini. Toda s temi jesenskimi treningi na ledenikih prehajamo v obdobje ključnih premikov. V Ushuaii me je zanimala hitrost, tudi če je bila dosežena v šesti vožnji. Zdaj bo tega časa vedno manj in manj. Dekleta morajo hitro osvojiti progo, da bo, povedano povsem po domače, 'pokalo'. V tekmovalni sezoni se bo ta prilagoditveni čas povsem razblinil. Tam je treba najboljšo predstavo prikazati v prvi vožnji. Če prva vožnja ni prava, je igre konec. Sledi le še kombi in pot domov," v Švici razmišlja trener Šteharnik, ki v Söldnu še ne pričakuje predstav na najvišji ravni.

Denis Šteharnik za Sölden še ne napoveduje najboljših predstav. | Foto: Stanko Gruden, STA Denis Šteharnik za Sölden še ne napoveduje najboljših predstav. Foto: Stanko Gruden, STA Osvajanje novih smuči

Kar nekaj časa je vodja ekipe na treningih namenil tudi prilagajanju na novo opremo. Meta Hrovat, Ana Bucik in Maruša Ferk so namreč spomladi s Stöcklijevih smuči presedlale na Salomonove. Med pripravami na južni polobli, kjer so na snegu preživele 20 dni, so novo opremo že dodobra spoznale. Ob tem so bile vesele predvsem stalne prisotnosti predstavnika proizvajalcev, ki je marljivo beležil vse povratne informacije. Slovenke so večinoma testirale modele že izdelanih tekmovalnih smuči, predvsem tistih, s katerimi nastopa Marta Bassino. V prihodnje si lahko obetajo tudi manjše prilagoditve lastnim željam. Šteharnk pa ob tem zagotavlja, da se je odločitev za menjavo opreme že izkazala za pravilno. "Verjamem, da bodo to potrdili tudi rezultati," dodaja.

Ilka Štuhec
Sportal Brez prizanašanja novi Ilki

Širitev ekipe

Tudi na splošno je glavni trener zadovoljen s celotnim pripravljalnim obdobjem, obžaluje le razpršenost ekip. "Sprva smo poskrbeli za napredek na kondicijski ravni. Sledili so treningi na ledenikih in nato osrednji del v Argentini. Večinoma vse poteka po načrtih," pravi Šteharnik, ki je več ali manj delal s Hrovatovo, Ferkovo, Bucikovo in Klaro Livk. Za slednjo pravi, da vidno napreduje in bi se lahko začela uvrščati tudi med dobitnice točk svetovnega pokala. Kot naslednjo v vrsti za priključitev prvi ekipi pa vidi 17-letno Nejo Dvornik, ki je sicer večji del priprav opravila v okviru samostojne ekipe, a naj bi se zdaj vendarle vrnila pod reprezentančno okrilje. "Moja želja je, da se tekmovalke, v nasprotju s preteklostjo, ekipi svetovnega pokala priključujejo že kot izdelane smučarke," pravi Šteharnik.

Ne spreglejte