Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
19. 5. 2017,
12.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

3

Natisni članek

Grega Koštomaj Pjongčang 2018 Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 19. 5. 2017, 12.25

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec

Ne sprašujte je o olimpijski kolajni

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

3

"Napredovati tam, kjer lani nisem bila najhitrejša," na videz preprosto mantro pripravljalnega obdobja razkriva najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki se ob tem drži tudi pravila iz pretekle sezone, tako da o ciljih, tudi olimpijskih, ne govori.

Ilka Štuhec je že potegnila črto pod sezono 2016/17 in se osredotočila na priprave na olimpijsko zimo. | Foto: Sportida Ilka Štuhec je že potegnila črto pod sezono 2016/17 in se osredotočila na priprave na olimpijsko zimo. Foto: Sportida

Kdor je vsaj bežno spoznal najboljšo smukačico pretekle zime, dobro ve, da jo je nesmiselno spraševati o konkretnih rezultatskih ciljih. "Od tekme do tekme," odgovarja Ilka Štuhec, ki bo imela po sanjski sezoni, v kateri je začela zmagovati v svetovnem pokalu ter osvojila mala kristalna globusa in naslov svetovne prvakinje, priložnost, da zbirko dopolni tudi z olimpijsko kolajno v Pjongčangu.

A pot do Južne Koreje je še dolga, za prvo damo slovenskega smučanja pa je medtem že kar nekaj snežnih treningov. Katera misel jo je prešinila, ko si je prvič po sanjski sezoni zapela smučarske čevlje? "Nič posebnega. Začutila sem, da gre za novo obdobje. Jasno mi je bilo tudi, da me čaka še veliko izboljšav. Pa sem šla. V nove priprave," odgovarja 26-letna Mariborčanka.

Dobri rezultati ne pridejo sami

"Drugače je. To moram priznati. Sezona 2016/17 je za seboj potegnila niz obveznosti, ki jih do zdaj nisem imela. V preteklosti sem lahko povsem v miru delala, prišla na tekmo in pokazala, kaj znam. Zdaj pa … Povsem konkretno, pred natančno enim letom sem imela mir. Posvečala sem se pripravi, zdaj pa je treba usklajevati veliko obveznosti. To sem morala sprejeti, a ob tem vem, da bo treba znova trdo trenirati, če želim biti dobra. Dobri rezultati namreč ne pridejo sami od sebe," razmišlja Ilka, ki se je s svojo ekipo prav danes podala na nov snežni trening.

Kmalu jo čaka novo srečanje s telico Išo. | Foto: Getty Images Kmalu jo čaka novo srečanje s telico Išo. Foto: Getty Images

Višje, hitreje, močneje

"S člani svoje ekipe sem že staknila glave in opredelila ključne točke novega pripravljalnega obdobja. Vemo, v kateri smeri delati. Še več, to tudi že izvajamo," pravi zmagovalka sedmih tekem svetovnega pokala. In kje bo iskala napredek? "Tam, kjer v pretekli sezoni nisem bila najhitrejša. Kje? Različno. Včasih povsod, včasih zgolj na določenih delih," odgovarja.

Bolj natančen je bil pri opredeljevanju rezerv njen smučarski trener Grega Koštomaj. Prepričan je o tem, da bi lahko Ilka svojo opremo še bolj dosledno izkoriščala v hitrih dolgih zavojih. Priložnost vidi tudi v krajših smukaških skokih, superveleslalomski napadalnosti takoj po štartu in veleslalomski odzivnosti na niz hitrejših zavojev.

V pričakovanju francoske teličke

Pred dnevi je svoje navijače presenetila tudi s posnetkom plesnega treninga. Ples je bil sicer že večkrat vpet v njeno pripravljalno obdobje. Podobno velja za kolesarjenje, treninge akrobatike … A pravi kondicijski treningi z večjo intenzivnostjo jo čakajo junija in julija. "Takrat bom aktivna tako doma kot ob morski obali," zagotavlja Štuhčeva, ki jo v kratkem čaka posebno srečanje. Iz Francije ji bodo namreč pripeljali telico, ki jo je ob denarnem nakazilu kot nagrado prejela za decembrsko zmago v Val d'Iseru. "Iši, kakor sem malo kravico poimenovala, bomo našli nov dom," pravi članica ASK Branik.

Head krepi svoje vrste

V tednih po koncu sezone je Štuhčeva obiskala tudi sedež proizvajalca smuči Stöckli. Ker je na švicarskih smučeh v pretekli zimi povsem zaživela in po besedah trenerja Koštomaja postala gospodarica svojega smučanja, ne več sužnja materiala, ni niti pomislila na selitev. Drugačna je slika v tujih taborih. Obdobje med dvema sezonama je namreč postreglo s kar nekaj prestopi, pri čemer pa v oči bode, da Head še naprej krepi sanjsko moštvo. Najnovejši Headovi okrepitvi sta Veronika Velez-Zuzulova in Cornelia Hütter. Že pred tem sta se za prestop odločila tudi Aleksander Aamodt Kilde in Tina Weirather.
Ne spreglejte