Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
3. 12. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal

Sobota, 3. 12. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Velika zmaga Ilke Štuhec

Ne bo le večni talent

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

1

Z nepričakovano petkovo smukaško zmago v svetovnem pokalu v Lake Louisu je Ilka Štuhec v v precejšnji meri osmislila svojo smučarsko pot in dokončno preprečila, da bi se je športna zgodovina spominjala le kot nekdanje mladinske prvakinje, ki je v članski konkurenci ostala pod odrom.

Zmaga, 100 točk in 40 tisoč evrov nagrade. | Foto: Getty Images Zmaga, 100 točk in 40 tisoč evrov nagrade. Foto: Getty Images

Prvo mesto: Ilka Štuhec, Slovenija. Napis, ki se ga je 26-letna Mariborčanka ob koncu prvega smuka sezone 2016/17 v Lake Louisu, na katerem je ugnala Italijanko Sofio Goggio, kar ni mogla nagledati.

Ker je v znova vremensko muhasti Alberti s številko 29 nastopila kot 25. smukačica pretekle zime, katere najboljša smukaška uvrstitev v karieri je bilo peto mesto, lahko uspehu pripnemo vsaj priponko nepričakovan. Toda po drugi strani je v Štuhčeva takšen scenarij pričakovala ali ga vsaj želela že pred leti. Takrat, ko je še na glas govorila o tem, da so cilj globusi in kolajne z velikih tekmovanj.

Navsezadnje je že kot najstnica potrkala na vrata svetovnega pokala v vlogi najboljše mladinke, v zadnjih letih, ko je bila prikovana na mesta med 10 in 20, pa so njene vrstnice na čelu z Laro Gut, Viktorio Rebensburg in Anno Fenninger/Veith (vrstni red ni naključen – tako so se namreč za Ilko zvrstile ob njenem naslovu mladinske svetovne prvakinje v smuku leta 2008) že dodobra zavladale smučarski karavani.

Devet let in pol po prvi tekmi v svetovnem pokalu - prvič na najvišjo stopničko. | Foto: Reuters Devet let in pol po prvi tekmi v svetovnem pokalu - prvič na najvišjo stopničko. Foto: Reuters

V začaranem krogu

Ilkin vzpon se je ustavil leta 2008, ko si je na treningu v Čilu huje poškodovala koleno. Sledila so leta vračanja in obnovitev poškodb, obenem pa še okrepljenega nezaupanja v reprezentančni sistem. Ob usmerjevalni vlogi mame, trenerke in serviserke Darje Črnko se je odločila za delno samostojno pot, ki je postopoma prerasla v skorajda popolnoma odcepljeno pot s spremljevalno ekipo.

V globoki senci nesporne prve dame slovenskega smučanja Tine Maze, s katero sta imeli predvsem v zadnjih letih povsem ohlajen odnos, se je ob stalnih drobnih zdravstvenih težavah in omejenem manevrskem prostoru že bližala stigmi večnega talenta, predvsem pa oznaki smučarke, ki je lahko konkurenčna zgolj v točno določenih snežnih razmerah.

Zdaj ali nikoli

Da ob vrednotenju rezultatov nima več filtra mladosti in zdravniških opravičil, je dokončno spoznala pred dobrim letom in pol, ko se je v duhu Hamletovega vprašanja biti ali ne biti lotila samostojnih priprav na sezono 2015/16. Ta je sicer postregla z rezultatskim napredkom, ne pa tudi želenim preskokom povsem pod vrh.

73. slovenska zmaga v svetovnem pokalu. | Foto: Reuters 73. slovenska zmaga v svetovnem pokalu. Foto: Reuters

"Sezona ni bila slaba, lagala pa bi, če bi dejala, da sem povsem zadovoljna. Lahko bi bilo boljše. Večkrat. A zdaj je, kar je. Gremo naprej, proti novi sezoni," je dejala pred osmimi meseci ter se z mamo Darjo, trenerjem Gregorjem Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum lotila novih priprav.

Med temi se je večkrat povezala tudi s slovensko moško ekipo za hitri disciplini, katere člani so v neformalnih pogovorih večkrat priznali, da je bila Štajerka vražje hitra. "Pustite se presenetiti," je odgovarjala Ilka in nazadnje presenetila že na prvi tekmi sezone. Zdaj jo čaka naslednji izziv – potrjevanje doseženega.

Špela, Tina, Ilka
Če izvzamemo Tino Maze, ki je s svojo rezultatsko izjemnostjo v zadnjem desetletju pogosto zameglila celostno stanje v slovenskem ženske alpskem smučanju, je Ilka Štuhec prva slovenska zmagovalka tekme svetovnega pokala po letu 2000 in uspehu Špele Pretnar, zdajšnje predstavnice za stike z javnostmi alpskih reprezentanc pri Smučarski zvezi Slovenije.  

Slovenski zmagovalci tekem svetovnega pokala

26 zmag  – Tina Maze
8 – Bojan Križaj
7 – Mateja Svet
6 – Špela Pretnar
5 - Rok Petrovič in Urška Hrovat
3 – Jure Košir
2 – Andrej Jerman
1 zmaga – Ilka Štuhec, Veronika Šarec, Grega Benedik, Andrej Miklavc, Matjaž Vrhovnik, Nataša Bokal, Mitja Kunc, Katja Koren, Alenka Dovžan, Mojca Suhadolc in Boris Strel
Ne spreglejte