Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
17.20

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

3

Natisni članek

Planica Planica skoki poleti

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 17.20

5 let, 1 mesec

Skakalci in gledalci bodo imeli v Planici lepo vreme

Narava ponagajala Planici in Letalnici bratov Gorišek, obeta se idila

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

3

Planica | Planico je v ponedeljek pobelil sneg.

Planico je v ponedeljek pobelil sneg.

V sredo se bo z uradnim preizkusom Letalnice bratov Gorišek začel zaključni del svetovnega pokala v tej sezoni. Velikanka, ki letos praznuje 50. obletnico, bo pripravljena, ne glede na to, da je v ponedeljek organizatorjem ponagajal sneg in jim nekoliko otežil delo. Zato pa bo vreme v času tekem zelo lepo.

Ponedeljek je v Slovenijo prinesel zimske razmere. Sneg se je spustil do nižin, kar je, razumljivo, pomenilo, da je padal tudi v Planici, kjer bo od četrtka do nedelje zaključek skakalne zime.

Zapadlo ga je od 20 do 25 centimetrov, a to ne bo ogrozilo poletov na Letalnici bratov Gorišek: "Nov sneg pomeni, da ga bomo morali od 180 metrov naprej pobrati ven. Zgoraj na letalnici ga ne bo treba. Prav tako bomo morali počistiti parkirišče. Pričakujem, da bodo s stroji še jutri in v sredo odstranjevali odvečni sneg. Planiški delavci so doživeli že marsikaj hujšega. S strojno opremo pa ne bo težav. Sneg ni ovira," je sporočil Jelko Gros, ki bo imel v Planici funkcijo vodje tekmovanja.

V četrtek ob 21.00 bodo v oddaji Argument na Planetu med drugim govorili tudi o 50. obletnici planiške letalnice. Videli boste zanimivo zakulisje priprav na največje ljudsko rajanje pod Poncami.

Domen Prevc
Sportal Domnu Prevcu se lahko na poseben način zahvalijo

Sonce in prijetne temperature

Uradni preizkus Letalnice bratov Gorišek, ki praznuje 50. obletnico, je predviden v sredo ob deseti uri, ko naj bi se kot prvi po zaletni smučini spustil Rok Tarman. Za takrat je sicer napovedan nekoliko močnejši veter, a le za tisti dan, saj je potem napoved zelo lepa.

Planica vreme | Foto:

Po podatkih, s katerimi razpolaga Arso, je od srede naprej predvideno sonce, v soboto pa celo 12 stopinj Celzija. Lepšega zaključka si torej organizatorji in skakalci ne bi mogli zaželeti. Zlasti, ker bo ponoči še hladno in bo sneg dovolj čvrst, da ne bo nagajal glavnim akterjem v zraku.

Domen Prevc
Sportal Slovenija slavi: izjemni Domen Prevc za desetinko ugnal Japonca!

S pomočjo termike do ekstremnih daljav

Ti pa si želijo prav posebnega pojava v dolini pod Poncami, in sicer termike. Ta začne delovati, ko se nasprotni hrib ogreje. Posledično se začne zrak izpodrivati gor in nad letalnico nastane zračna blazina. Ta veter deluje v spodnjem delu velikanke in omogoča ekstremne daljave v bližini rekorda, saj začenja skakalca dvigovati. Trenutno ima rekord Vikersund, kjer je Stefan Kraft z 253,5 metra postavil najdaljšo znamko.

Navijači bodo prišli na svoj račun.
 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Navijači bodo prišli na svoj račun. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Navadno je od 11. do 12. ure ta čas, ko naj bi se dolina ogrela. Za zdaj sta četrtek in sobota videti najbolj idealna za dobre pogoje, medtem ko je v petek tekma popoldne in po tradiciji veter piha skakalcem od zadaj. Tudi če ne bo padel svetovni rekord, pa je jasno, da lahko gledalci pričakujejo zelo dolge polete, tako da bodo prišli na svoj račun.

Slovenija v pričakovanju odličnih dosežkov naših orlov

Njihova velika želja pa je prav tako, da bi kateremu od slovenskih skakalcev uspelo poleteti na zmagovalni oder. Najboljša možna reklama za prihod navijačev v dolino pod Poncami sta bila nedeljska zmaga Domna Prevca na letalnici v Vikersundu in ekipno prvo mesto dan prej.

Domen Prevc je v Vikersundu dosegel peto zmago v karieri. | Foto: Reuters Domen Prevc je v Vikersundu dosegel peto zmago v karieri. Foto: Reuters

Ker so slovenski skakalci znani letalci in po tradiciji dobro nastopajo tudi na domačih tleh, si lahko obetamo vrhunsko uvrstitev tudi ta konec tedna.

Jože Šlibar Peter Prevc
Sportal Poseben dan za prvega svetovnega skakalnega rekorderja slovenske DNK
Slovenska skakalna reprezentanca
Sportal Slovenski orli v Vikersundu poleteli do zmage!
 

Ne spreglejte