Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
21.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Domen Prevc Cene Prevc Peter Prevc Peter Prevc skoki OFEM

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 21.53

8 let

Najmlajši od bratov Prevc: O skokih se doma redko pogovarjamo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z dvema medaljama na olimpijskem festivalu evropske mladine je prvič nase resneje opozoril tudi najmlajši izmed bratov Prevc. Bo tudi Domnu uspelo slediti Petrovim stopinjam?

V skakalni družini Prevc iz Dolenje vasi je pet otrok. Najstarejšega, Petra, ni treba posebej predstavljati. Ima tri medalje s svetovnih prvenstev in dve z lanskih olimpijskih iger v Sočiju, letošnjo zimo pa se bori za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugi najstarejši je 18-letni Cene, ki je lani v Planici s 16. mestom osvojil prve točke v svetovnem pokalu. Pretekli teden je prvič nase opozoril še Domen, ki je na olimpijskem festivalu evropske mladine – na tem tekmovanju sta z zmagama uspešno kariero začela tudi brata – osvojil posamično srebro in ekipno zlato. Bratje Prevc imajo še dve mlajši sestri, ena že trenira, druga pa je še premlada.

Da se odpravi na trening skokov, je bilo zanj samoumevno

Kot je za večino otrok normalno, da se pri šestih letih odpravijo v šolo, je bilo pri Domnu samoumevno, da obišče trening skokov. "Ne spomnim se, iz kakšnega razloga sem začel trenirati, v spominu imam samo to, da sem šel v skakalni center Gorenja Sava in začel skakati. Star sem bil šest let, toliko kot Cene, ko je začel trenirati, Peter pa se je s skoki začel ukvarjati pri devetih letih. Čeprav smo skakalna družina, se doma redko pogovarjamo o skokih. Še največkrat se v avtomobilu, na poti s treningov ali tekem," razloži 15-letni član Triglava iz Kranja, ki večino treningov opravi na kranjski skakalnici: "Običajno kar po šoli počakam na trening. Obiskujem gimnazijo Franceta Prešerna v Kranju in za zdaj z usklajevanjem športa in šole ni težav."

Strahu ni bilo nikoli, a si na letalnico še ne želi

Prvi spust po skakalnici ni mačji kašelj, a Domen pravi, da ni imel nikoli strahu. "Trener te počasi vodi iz manjše na večjo skakalnico, tako da se vsega postopoma naučiš. Običajno smo skakalci tisti, ki bi radi čim prej na večjo," pove, a hkrati doda, da si poleta na velikanki še ne želi: "Že 120-metrska skakalnica je precej zahtevna, tako da trenutno še nimam želje po poletih."

V naslednjih dneh ga čaka prvi nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kazahstanu. Tekmoval bo v družbi starejših vrstnikov, tako da bodo izkušnje pomembnejše od rezultata: "Ciljev za to prvenstvo nimam. Sem najmlajši v reprezentanci in že sama uvrstitev v ekipo je zame velika nagrada. Zame je bil olimpijski festival največja tekma do zdaj, mislim pa, da je svetovno prvenstvo še več vredno."

Bomo v Pjongčangu držali pesti za tri brate Prevc?

Čeprav drži pesti za svoja starejša brata, pa se po tekmah z njima redko sliši. Za deljenje čestitk je zadolžena mami, zanimiv pa je Domnov razlog za spremljanje tekem svetovnega pokala: "Tekme si ogledam, a predvsem zato, da imam nek izgovor, da mi ni treba biti pred knjigami. Čestitke ob uspehih pošilja mami in še veliko drugih, mislim, da ne bi bilo nič drugače, če bi jih pošiljal še sam. Pomembno je, da sledim njunim stopinjam in se trudim biti čim boljši."

Na olimpijskih igrah leta 2018 v Južni Koreji bi tako lahko videli kar tri brate Prevc, kar bi bil zagotovo svojevrsten fenomen. "Drugi so nam že omenjali to možnost, a se mi o tem še nismo pogovarjali. Seveda pa to ni izključeno," je v svojem umirjenem slogu pogovor sklenil mladi skakalni up.

Ne spreglejte