Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2023,
22.00

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Dawid Kubacki smučarski skoki

Torek, 19. 12. 2023, 22.00

4 mesece

Nagrada za fair play Anžetu Lanišku

Laniškova poteza nagrajena, Kubacki se mu je znova zahvalil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95
Športnik leta 2023 | Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je za aprilsko potezo iz Planice prejel nagrado za fair play. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je za aprilsko potezo iz Planice prejel nagrado za fair play.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je letošnji prejemnik nagrade za fair play Društva športnih novinarjev Slovenije, ki mu je pripadla po lepi gesti ob koncu lanske sezone. Na odru Cankarjevega doma si je prislužil najdaljši aplavz med vsemi dobitniki nagrad, ponovil, da je dejanje prišlo spontano in iz srca, še enkrat pa se mu je zahvalil tudi poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki.

Iztekajoče se leto so zaznamovale tudi številne športne, fair play poteze, ki presegajo rezultatske dosežke.

Pod eno vidnejših se je podpisal slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek, ki je ob koncu sezone svetovnega pokala na zmagovalni oder v Planici prinesel kartonasto podobo prijatelja Dawida Kubackega in s tem dal jasno vedeti, da si Poljak zasluži mesto med najboljšimi tremi v zimski sezoni 2022/23.

Anže Lanišek
Sportal Ganljiva gesta Laniška, ki se je spomnil nesrečnega Kubackega

Kubacki je sredi marca napovedal predčasen konec sezone in nekaj dni zatem pojasnil, da se umika zaradi precej pomembnejših stvari, kot so smučarski skoki. Zdravniki so se namreč spomladi borili za življenje njegove žene Marte, s katero sta se le nekaj mesecev pred tem razveselila druge hčerke. Na srečo se je zgodba srečno odvila in stanje se ji je izboljšalo. 

27-letnik je spomladi pokazal, kako srčen človek je. | Foto: Grega Valančič/Sportida 27-letnik je spomladi pokazal, kako srčen človek je. Foto: Grega Valančič/Sportida

Takole je odličje za tretje mesto obesil okoli vatu Kubackega. | Foto: Grega Valančič/Sportida Takole je odličje za tretje mesto obesil okoli vatu Kubackega. Foto: Grega Valančič/Sportida

Lanišek: Ob marsikateri zmagi se ne počutiš tako izpolnjenega, kot ko nekaj narediš iz srca

Na Laniškovo gesto se je že spomladi odzval Kubacki, ki je po predčasnem koncu sezone skupni seštevek svetovnega pokala končal na četrtem mestu, tik za 27-letnim Slovencem.

Ta je na torkovi podelitvi priznanj najboljšim slovenskim športnikom v letu 2023 za svojo potezo, s katero je pokazal, kako velik človek je, prejel nagrado za fair play.

"Ob marsikateri zmagi se morda ne boš počutil tako izpolnjenega, kot pa ko narediš nekaj res iz srca. To je tisto, kar na koncu največ šteje v življenju. Ta moja gesta je prišla iz srca. Vesel sem takega odziva, nisem ga pričakoval. Hvala tudi Dawidu, da si je vzel čas in posnel ta video. Znova je dokazal, da je tudi on človek in športnik z veliko začetnico," je po prejemu nagrade dejal Lanišek.

Anže Lanišek po prejemu nagrade o tem, da morajo dati tudi športniki ego na stran in pokazati človečnost:

Kubacki: Hvala tako za stvari, ki so prišle v javnost, kot za tiste, za katere vedo le redki

Prek videopovezave se je znova oglasil tudi 33-letnik in se Lanišku še enkrat zahvalil.

Decembrska zahvala Davida Kubackega:

"Kot veste, je bila zadnja sezona za vse zelo čustvena. Kar se je dogajalo, je bilo zelo čustveno. Imel sem podporo vseh smučarskih skakalcev. Anže Lanišek me je v tistih težkih dneh še posebej podpiral ne samo pred mediji, ampak tudi z vsemi pogovori. Prav tako je pomagala njegova žena. Najlepša hvala za vse, bil si mi v veliko oporo. Na koncu sem zelo vesel, da smo na začetku nove sezone in se lahko ponovno pomeriva na skakalnici. Zelo sem ti hvaležen in ti želim vse dobro v novi sezoni ter vse dobro v življenju tebi in tvoji družini," je v pogovoru, posnetem s pomočjo Poljske smučarske zveze, v Slovenijo sporočil Kubacki.

Po koncu preteklega tedna v Engelbergu se bosta z Laniškom kmalu spet srečala. Smučarski skakalci bodo sezono svetovnega pokala nadaljevali na prvem vrhuncu sezone, novoletni turneji, ki se bo s kvalifikacijami začela 28. decembra v Oberstdorfu. Slovenske skakalce in skakalke še pred tem čaka državno prvenstvo v Planici.

Anže Lanišek
Sportal Na izjemno potezo Laniška se je odzval Kubacki: Z Marto sva skupaj jokala
Ne spreglejte