Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
18.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

4

Natisni članek

Luka Križaj Anja Šešum Darja Črnko Grega Koštomaj Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 18.20

6 let, 7 mesecev

Spremljevalna ekipa prve dame slovenskega smučanja

Na koga se lahko zanese Ilka Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

4

Trenutno najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec se je že lotila priprav na olimpijsko sezono, v kateri bo pomembno vlogo znova igrala njena spremljevalna ekipa.

Ilka Štuhec je oblačila za prosti čas že zamenjala za smučarski dres. | Foto: Sportida Ilka Štuhec je oblačila za prosti čas že zamenjala za smučarski dres. Foto: Sportida

Po krajšem dalmatinskem oddihu in kopici sponzorskih ter novinarskih obveznosti se je svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec pretekli teden v Laaxu v Švici vrnila na smuči. V njenem taboru nameravajo sicer april in maj izkoristiti tako za smučarske kot kondicijske treninge, medtem ko pa bosta junij in julij predvidoma smučarsko prosta.

Pogled v olimpijsko zimo 2017/18 | Foto: Sportida Pogled v olimpijsko zimo 2017/18 Foto: Sportida Osrednji del snežnih priprav na novo zimo bo Štajerka znova opravila ob koncu poletja v Čilu. Sprva se bo v El Coloradu dva tedna posvečala predvsem tehničnima disciplinama in se z drsalnimi sekcijami pripravljala na vrnitev na smukaške smuči. V drugi polovici južnoameriške avanture pa je v La Parvi znova predviden trening z moško ekipo pod vodstvom Petra Pena, ki se je lani izkazal za zelo pomembnega.

Pomemben faktor pri tekmovalnem razcvetu pa je bila tudi Ilkina spremljevalna ekipa. Ta se je po sezoni povečala za enega člana. Serviserki in logistični vodji Darji Črnko, trenerju Gregorju Koštomaju in kineziologinji Anji Šešum se je pridružil še Luka Križaj, ki bo dejaven tako v servisni delavnici kot na snegu.

In kdo so pravzaprav osebe, na katere se lahko v pripravah na olimpijsko zimo zanese Ilka Štuhec?


Darja Črnko: v hčerini službi

Darja Črnko | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ilkina mama, gradbena inženirka. "To je zgolj diploma," se nasmehne Mariborčanka, ki si je sicer kruh služila tudi s prodajo otroških igral. A najbolj jo je zaznamovalo smučanje. Kot smučarko, trenerko, serviserko in predvsem mamo. Debelo desetletje in pol je delovala v mariborskem smučarskem klubu Branik in skrbela za družinski smučarski servis. Zdaj je predvsem v Ilkini službi. Že leta 2008 je bila ob hčerini poškodbi pobudnica samostojne poti. V nadaljnjih letih se je sicer njuna pot zlila z reprezentančno, do popolne ločitve pa je prišlo leta 2015.


Grega Koštomaj: dirigent na snegu

Grega Koštomaj | Foto: Sportida Foto: Sportida

Svojo trenersko pot je začel v več štajerskih klubih, med drugim tudi v Braniku, kjer je bil eden od njegovih varovancev Boštjan Kline. Dve leti je bil nato trener ženske C-reprezentance, v kateri sta bili med drugim tudi Ana Bucik in Tina Robnik. Izkušnje v tujini si je, podobno kot marsikateri slovenski smučarski trener (Rasto Ažnoh, Drago Grubelnik …) nabiral v Bolgariji. Tam je deloval kar šest let, dokler ni lani sprejel izziva v taboru Ilke Štuhec. V tem opravlja vlogo smučarskega trenerja. 


Anja Šešum: ob Ilki na vsakem koraku

Anja Šešum | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Veljala je za nadarjeno športnico (sprva smučarko) in do slovesa leta 2013 tudi za najboljšo slovensko veslačico. Nastopala je med enojci, njen najboljši rezultat pa je peto mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu. Mnogi so v njej videli prvo Slovenko, ki bo kot veslačica nastopila na olimpijskih igrah. Zdaj se zdi, da bo na olimpijske igre potovala kot del Ilkine ekipe, v kateri deluje kot kineziologinja in tista, ki tekmovalko spremlja skorajda na vsakem koraku.


Luka Križaj: Gorenjec v štajerski družbi

Luka Križaj | Foto: Sportida Foto: Sportida

Nov obraz v Ilkinem taboru. Gre 20-letnega Škofjeločana, ki je veljal za zelo obetavnega smučarja. A pri 13 letih je grdo padel na tekmi za Topolino v Italiji. Ob tem si je poškodoval hrbtna vretenca, zaradi česar je bilo njegovo gibanje zelo omejeno. Po nekaj letih se je z železno voljo znova postavil na noge in se prebil v Rossignolovo ekipo, za katero je testiral smuči. Pred tedni je sprejel nov izziv in okrepil tabor prve dame slovenskega smučanja.  

Luka Križaj | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ne spreglejte