Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
5. 3. 2014,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Valenčič Žan Kranjec Žan Kranjec

Sreda, 5. 3. 2014, 13.44

8 let

Mladenič in veteran nad popolno smučarsko sramoto

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski alpski smučarji bodo skušali ob koncu tedna na pokalu Vitranc prekiniti skrb vzbujajočo veleslalomsko serijo in si izboriti vsaj eno mesto v velikem finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju.

Čeprav ima slovenska reprezentanca na dveh domačih tekmah svetovnega pokala skupno na voljo kar ducat štartnih mest, pa je že pred uradno naznanitvijo nastopajočih jasno, da realnih možnosti za ponovitev največjih uspehov gostiteljev na pokalu Vitranc ni. Četudi gre za domači tekmi, lahko namreč pričakovanja s ščepcem optimizma zgolj malenkostno presegajo realno stanje. To pa je daleč od obdobij, v katerih so kraljevali domači junaki pokala Vitranc na čelu z Bojanom Križajem, Rokom Petrovičem in Juretom Koširjem.

Zdi se, da se bosta ob koncu tedna v glavnih domačih vlogah znašla predvsem 21-letni Žan Kranjec, ki bo z relativno ugodno štartno številko, kar je plod kakovostnih dosežkov na tekmah evropskega pokala, skušal prekiniti dolgoletno skrb vzbujajočo točkovno sušo v veleslalomu, in kar desetletje in pol starejši Mitja Valenčič.

Slalomski specialist je že v preteklih letih domačo reprezentanco obvaroval popolne sramote – ničle na domačih tekmah, letos pa ga bo ob nadaljevanju tega niza gnal še dodaten motiv. V slalomskem seštevku svetovnega pokala namreč zaseda 26. mesto, zato bo imela podkorenska preizkušnja zanj znova tudi pridih boja za vozovnico v Lenzerheide, ki bo nato gostil veliki finale svetovnega pokala. Če bi mu spodletelo, bi Slovenija ostala celo brez enega samega finalista v katerikoli disciplini, kar bi se zgodilo prvič po letu 2006.

41 nastopov, 0 točk

Od zadnjih slovenskih (moških) veleslalomskih točk v Kranjski Gori je ta ponedeljek minilo natančno sedem let. Leta 2007 so ob zmagi Benjamina Raicha v finalu nastopili Aleš Gorza (20.), Mitja Valenčič (26.) in Bernard Vajdič (28). Sledil je sramoten mrk, ki še kar traja.

V šestih letih je namreč na sedmih veleslalomih (enega je Kranjski Gori "odstopil" Adelboden) nastopilo kar štirinajst slovenskih smučarjev – Janez Jazbec, Patrick Jazbec, Matic Skube, Žan Kranjec, Miha Kürner, Klemen Kosi, Aleš Gorza, Martin Čater, Mišel Žerak, Bernard Vajdič, Andrej Križaj, Mitja Valenčič, Anže Mravlja in Matija Zaviršek. Skupaj so zbrali 41 nastopov, osvojili pa nič točk.

Valenčič zadnjič na domači tekmi

Pokal Vitranc sicer vsako leto slovenskemu smučanju nastavi ogledalo. V zadnjem desetletju je bil predvsem poligon za poslavljanje dolgoletnih reprezentantov (Kunc, Gorza, Dragšič, Vajdič …). V nedeljo bo na domači tekmi še zadnjič nastopil Valenčič, ob tem pa v oči bode, da poslavljajočih se reprezentantov niso nadomestili predstavniki novih rodov, ki bi (vsaj) osvajali točke.

Tako je recimo Janez Jazbec, ki krasi celo uradni plakat letošnjega pokala Vitranc, pred tedni tekmovalne smuči postavil v kot, ne da bi pred tem osvojil kakšno kranjskogorsko točko. Tudi slalomsko usmerjeni Matic Skube, pred leti veliki up slovenskega smučanja, na domači tekmi ni nikoli pristal med trideseterico. Posledično je breme na ramenih Žana Kranjca še toliko večje, ob tem pa se poraja vprašanje, s kakšnimi aduti se bo slovenska reprezentanca predstavila na pokalu Vitranc 2015 …

Ne spreglejte