Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
9. 3. 2014,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mitja Valenčič Vitranc slalom Kranjska Gora

Nedelja, 9. 3. 2014, 13.37

8 let

Mitja Valenčič: To je to. Toliko sem vreden.

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kariero je sicer želel skleniti prihodnji teden v finalu v Lenzerheideju, a zaradi odstopa se zgodba Mitje Valenčiča končuje tam, kjer se je tudi začela.

"Ne, ne, ne … Zakaj prav danes," se je ob odstopu v prvi vožnji slalomskega dela pokala Vitranc po glavi tolkel 34-letni Mitja Valenčič, ki je s tem tudi sklenil svojo dolgoletno kariero na najvišji tekmovalni ravni. V tej se sicer, podobno kot dolgoletna reprezentančna sotekmovalca Mitja Dragič in Bernard Vajdič, ni nikoli prebil na stopničke za zmagovalce, vseeno pa je bil v zenitu in zatonu svoje športne poti z naskokom najboljši slovenski slalomist.

"Kot kaže, je bilo nekje zapisano, da se od smučarske karavane poslovim tam, kjer sem tudi debitiral v svetovnem pokalu. Res se ni vse razpletlo v skladu z mojimi pričakovanji. Pričakoval sem drugačno slovo," pravi Valenčič, ki je v svoji karieri nastopil na 179 tekmah svetovnega pokala in v 16 sezonah osvajal točke. Največ (212) jih je zbral v sezoni 2011/12, svoj najboljši posamični rezultat pa dosegel leta 2010, ko je bil četrti v Zagrebu, dober mesec zatem pa je bil blizu celo olimpijski kolajni. V Vancouvru je bil namreč po prvem teku drugi, nato pa je zdrsnil na šesto mesto. Skupno je nastopil na treh olimpijskih igrah in sedmih svetovnih prvenstvih.

Brez češnje na smetani

"Celotno kariero sem neuspešno naskakoval stopničke. A vem, da sem se vedno trudil po najboljših močeh. To je to. Toliko sem bil vreden," prav Valenčič, ki je pred svojo zadnjo tekmo deloval zelo mirno, ob slovesu pa je vendarle čutil cmok v grlu. "Žal mi je, da sem se po vitranški strmini zadnjič spustil zgolj ob robu. Vseeno sem bil vesel aplavza. Moje noge so bile mehke, čustva pa močna. Človek se vendarle ne poslavlja vsak dan," priznava Mito, ki je sicer v Kranjski Gori odstopil že lani, tako da je slovenska reprezentanca domači tekmovalni konec tedna še drugič končala s skrb vzbujajočo ničlo.

Če bi vedel …

"Ko gledam nazaj, bi verjetno v kakšnem trenutku potegnil kakšno drugačno potezo. Pri tem mislim predvsem na menjavo opreme. Nerad razloge iščem drugje, saj skušam naprej pomesti pred svojim pragom. Tako je bilo tudi z opremo. Če bi se za Elan odločil kakšno sezono prej, bi verjetno hitreje dosegel boljše rezultate. A v življenju se vseskozi učimo. Tudi v smučanju sem se učil. Ne obžalujem pa prav veliko. Nimam slabe vesti," pravi ob koncu tekmovalne poti in dodaja: "Kariera mi je dala veliko dobrega. No, vmes so bili tudi slabi trenutki, a oklepal se bom lepših."

Valenčič bo do konca sezone nastopil še na državnem prvenstvu in kakšni tekmi nižje ravni. Poslovilne tekme ne načrtuje, saj pravi, da je tiho prišel, na takšen način pa bo tudi odšel. V prihodnje se sicer namerava vrniti v smučarski svet, bržčas v trenerski vlogi. A še pred tem se bo posvetil družini. Priznava namreč, da je prav to pogosto zapostavil, zato se želi v prihodnjih mesecih svoji partnerici Tini in hčerkama oddolžiti.

Ne spreglejte