Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
15.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Zlata lisica Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 15.34

6 let, 6 mesecev

Mikaela Shiffrin zmaguje, a ne leti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Nova zlata lisica in prepričljivo vodilna smučarka v skupnem seštevku svetovnega pokala Mikaela Shiffrin, ki bo prva favoritinja torkovega slaloma v Flachauu, še vedno nerada govori o napadu na veliki kristalni globus.

Mikaela Shiffrin, zlata lisica 2017 | Foto: Sportida Mikaela Shiffrin, zlata lisica 2017 Foto: Sportida

S torkovim slalomskim spektaklom pod žarometi v Flachauu se bo ženski del smučarske sezone prevesil v drugo polovico. Na prelomu bo v vodilnem položaju zanesljivo Mikaela Shiffrin, ki ima z 948 točkami kar 305 točk naskoka pred branilko naslova Laro Gut, za nameček pa bo tudi med solnograškimi količki v vlogi absolutne favoritinje. Američanka, ki je ob koncu tedna v Mariboru prejela priznanje za zmago v seštevku za zlato lisico, pa kljub temu (še) ne želi razpravljati o boju za najbolj želeno smučarko lovoriko.

"Moj največji izziv je slalom v Flachauu. Preprosto, to je naslednja tekma. Nato pa … Osvojiti želim mali slalomski globus. Veleslalomski bo težje dosegljiv, saj ima Tessa Worley že lepo prednost. Veliki globus? Res vodim, a počakajmo, kakšna bo slika po nizu tekem v hitrih disciplinah," pravi 21-letnica, ki sicer vnovič napoveduje tudi sodelovanje na tekmah v hitrih disciplinah.

Zmaga že, toda …  Nasmiha se ji še četrti slalomski globus. | Foto: Sportida Nasmiha se ji še četrti slalomski globus. Foto: Sportida

Njena nedeljska slalomska zmaga je bila že 24. v tej disciplini in skupno 27. v karieri. Z izjemo nedavne zagrebške preizkušnje, na kateri je odstopila, je dobila kar 13 slalomov svetovnega pokala, na katerih je nastopila v zadnjih dveh letih. Ob tem priznava, da je sama sebi največja tekmica, merilo njene premoči pa so predvsem časi. Ti so letos bolj "skromni" kot v pretekli zimi. Na zadnjih dveh slalomih pretekle sezone je namreč Shiffrinova prvo zasledovalko prehitela za več kot dve sekundi, v Mariboru pa za dve desetinki.

Po tekmi je priznala, da še zdaleč ne gre za novinarsko iskanje dlake v jajcu, temveč da se s tem vprašanjem ukvarja tudi sama. "Moje tekmovalno smučanje je daleč od mojih sposobnosti. Zaradi tega sem včasih razočarana. Da ne bo pomote, vselej je lepo zmagati. A oziram se tudi na svoje smučanje. To ni na želeni ravni. Le težko najdem besede, s katerimi bi opisala občutke ob želenem slalomskem smučanju. Kot bi letela po progi. Tega v zadnjem obdobju na tekmah ne čutim. Izjema je bil le del slaloma v Sestrieru," je dejala.

Mikaela Shiffrin je trenutno druga veleslalomistka svetovnega pokala. | Foto: Sportida Mikaela Shiffrin je trenutno druga veleslalomistka svetovnega pokala. Foto: Sportida

Manj treninga, več pritiska

Ob iskanju razlogov za znake ranljivosti Shiffrinova opozarja na vse večji pritisk in dejstvo, da zaradi več tekem primanjkuje časa za kakovosten trening. "Kadar sem pred tekmo dobro trenirala, sem nato tudi vedno odlično tekmovala. Sprijazniti se bom morala z dejstvom, da moram na tekmo, četudi priprava na nastop ni bila optimalna," pravi in dodaja: "Umetnost smučanja je, da lahko dobro nastopaš tudi pod pritiskom in brez najboljše priprave. Največji smučarski šampioni so tega zmožni. Zase čutim, da še nisem povsem na tej ravni."

Bolj zadovoljna je z veleslalomskim napredkom, ki se zrcali v dveh zmagah, in konstantnem uvrščanju med najboljšo šesterico. "Na to sem ponosna. Na veleslalomskih smučeh se počutim zelo domače in si ob tem privoščim višjo raven tveganja. Seveda pa želim vztrajati na tej poti," razmišlja o svoji drugi disciplini, s katero je pravzaprav postala tudi favoritinja za skupno zmago.

Ne spreglejte