Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

1

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ilka Štuhec Ilka Štuhec Pjongčang 2018 svetovni pokal

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 17.40

6 let, 6 mesecev

Mikaela Shiffrin in skrita cena uspeha

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

1

Potem ko je zadnjo sezono prvič v karieri končala kot zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, je še vedno zgolj 22-letna ameriška smučarska šampionka Mikaela Shiffrin misli že preusmerila na olimpijsko sezono ter razkrila, da vendarle ni vse, kar se sveti, pravo zlato.

Mikaela Shiffrin - prva smučarka sezone 2016/17 | Foto: Sportida Mikaela Shiffrin - prva smučarka sezone 2016/17 Foto: Sportida

Čeprav je imela najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec še v zadnjem tednu sezone teoretične možnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa, pa je bilo končno zmagoslavje Mikaele Shiffrin vendarle zanesljivo in obenem tudi povsem zasluženo. 

Američanka je na 26 tekmah sezone, na katerih je nastopila, slavila kar enajst zmag. Skupno je zbrala kar štirinajst uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Med dobitnice točk se je prvič v karieri uvrstila v prav vseh disciplinah. Na koncu je imela pred slovensko tekmico udobnih 318 točk prednosti.

Stranski učinek – anksioznost

Za Shiffrinovo je bila torej najboljša sezona v karieri, v kateri je ob skupni zmagi osvojila še svoj četrti mali slalomski globus in še tretjič postala svetovna prvakinja. Poleg tega pa je bila v veleslalomu druga tako ob koncu sezone svetovnega pokala kot tudi na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu.   

Toda za podobo nasmejane šampionke, ki tekmicam v slalomu pogosto pušča le drobtinice, so se vendarle kopičile številne težave. Kot je pojasnila v nekdanjem pogovoru za NBC, jo je v večjem delu mučila anksioznost kot psihološka posledica velikega pritiska, ki se je v drugem delu sezone prepletla še z izčrpanostjo.

Marca je dopolnila 22 let, a ima na svojem računu že 31 zmag. | Foto: Reuters Marca je dopolnila 22 let, a ima na svojem računu že 31 zmag. Foto: Reuters

"Joj, bruhala bom!"

"O, moj bog. Bruhala bom," se notranjih občutkov pred štartom prvega slaloma sezone spominja Shiffrinova in dodaja: "No, takrat nisem bruhala. Sem pa pred več štarti v nadaljevanju sezone. Vsaj do sredine zime. To se mi do tedaj še ni pripetilo."
V pogovoru z mamo Eileen, ki jo spremlja na vseh tekmah, in spremljevalnim štabom je kaj kmalu prišla do spoznanja, da so želodčne težave posledica velike živčnosti. Ta pa je izvirala iz nezaupanja na račun manjše količine specialnega slalomskega treninga.

Zmagovala je, toda …

"Nikoli nisem bila živčna. Zdaj pa sem začutila metuljčke v trebuhu že zgolj ob omembi tekmovanja," pravi prva dama zadnje sezone, ki je na račun dodajanja disciplin slalomskim tekmicam vendarle pokazala nekaj več ranljivosti. Res je, da je dobila kar sedem od desetih slalomov v sezoni, a vendarle z bolj "zemeljsko" prednostjo kot pa v izdihljajih predhodne sezone, v kateri je prvo zasledovalko dvakrat zaporedoma ugnala za več kot dve sekundi.

Priznava, da tudi občutek med bojem s količki ni bil tako suveren. Na treningih je večkrat padla v zanjo značilni slalomski trans, katerega rezultat je hitro nizanje zavojev v izjemno visokem tempu. Na tekmah pa je smučala bolj obrambno. "Bilo je dovolj za zmago, a nisem smučala, kot bi želela," njeno izjavo navaja NBC.

V Pjongčangu bo branila slalomsko zlato iz Sočija. | Foto: Vid Ponikvar V Pjongčangu bo branila slalomsko zlato iz Sočija. Foto: Vid Ponikvar

Pomagala je tudi psihologinja

Prvič v karieri se je zatekla tudi na pomoč k športni psihologinji. Prišla je do spoznanja, da se v preveliki meri ubada tudi s pričakovanji okolice in medijskimi zapisi. V drugem delu sezone je zatorej uporabila nekaj motivacijskih trikov, kot navdih pred svetovnim prvenstvom pa si ogledala film Nepremagljiv, ki govori o južnoafriški ragbi reprezentanci v povezavi z borcem proti apartheidu Nelsonom Mandelo.

"Ne glede na to, kaj ti ljudje govorijo, je pomembno le to, kako to sprejemaš," razmišlja z varne časovne oddaljenosti in izpostavlja pomembnost nadzora nad čustvi. Ta bo ključna tudi v pripravi na novo sezono, katere vrhunec bodo olimpijske igre. V Pjongčangu želi nastopiti vsaj v štirih disciplinah, morda tudi v vseh. V svetovnem pokalu pa bo skušala ponoviti uspešnost iz predhodne sezone in seveda v prvi vrsti dokazati, da je daleč najboljša slalomistka na svetu. 

Ne spreglejte