Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Gracer Vesna Fabjan Katja Višnar

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 12.27

8 let

Meni, da bodo Norvežanke spet prevladovale

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še deset dni nas loči od začetka svetovnega pokala na teku na smučeh. Glavni trener Marko Gracer se boji, da bodo tudi v letošnji sezoni prevladovale norveške tekmovalke.

Letos bo glavno slovensko orožje povratnica na smuči Vesna Fabjan, ki bo tekmovala predvsem v šprintu. Letos je tako imenovana mrtva sezona, potem ko na sporedu ni svetovnega prvenstva. Eden od vrhuncev bo zagotovo Tour de Ski, kjer največje upe polagajo v Leo Enifalt. "Tour je zelo zahtevna preizkušnja, preboj v ospredje bo najtežji. Mogoče si želimo, da bi Lea ponovila lanske uspehe. Lani je nastopila prvič in se je še malo učila. Letos pa ima že nekaj več izkušenj."

Tako kot preteklo sezono, se tudi letos največje težave s financami. Na ta račun bodo največ izgubili člani moške ekipe, ki se že nekaj časa vrtijo v začaranem krogu. Fantje nimajo zagotovljenega dovolj pravega treninga in že med sezono izgubijo pravo formo, zaradi tega pa na tekmah kontinentalnega pokala ne nastopajo v najboljši pripravljenosti. Prav tako slovenski reprezentanci ne gre najbolj na roko program tekem. Zaključek svetovnega pokala po potekal v Kanadi. "Jasno je, da bodo šli v finale, ki bo v Kanadi, le tekmovalci, ki bodo imeli možnost osvojiti dobre rezultate. Tekme v Kanadi so za nas kar velik finančni zalogaj. Pravzaprav si nikoli ne želimo tekem v Kanadi ali ZDA," je razkril Marko Gracer.

Če bo prava rolkarska proga, si lahko oddahnemo

Veliko lažje bi lahko bilo, ko bo do konca zgrajen nordijski center v Planici. Pri Gracerju obstajajo določeni pomisleki, ali bo rolkarska proga sploh primerna za trening vrhunskih tekmovalcev. "To je le prvi vtis in je težko kaj več povedati. Če bo rolkarska proga primerna, si lahko oddahnemo in se veselimo, saj bomo imeli progo tik ob hotelu, kar je danes zelo redko. V nasprotnem primeru pa se bomo morali še naprej voziti v sosednji Beljak, kar smo počeli do zdaj. Veliko bo odvisno tudi od snežnih pogojev. Vprašanje je, ali bomo novembra še vedno prisiljeni odhajati na trening v Skandinavijo ali pa bo vendarle mogoče zagotoviti dva in pol kilometra proge z umetnim snegom. Navadno je bilo to mogoče že sredi novembra, kar bi nam zelo olajšalo delo, tudi v finančnem smislu."

Bo Katja Višnar tekmovala že v Planici?

Lani naša najboljša tekmovalka Katja Višnar kmalu pričakuje svojega prvorojenca. Blejka je izrazila željo po čim hitrejši vrnitvi v tekaške smučine. Njena tiha želja je, da bi sredi januarja tekmovala na domači tekmi v Planici. "To je najbolj optimističen scenarij. Upam, da ji bo uspelo. Katja je večni optimist in upam, da se vse srečno izteče in da se čim prej vrne v ekipo, saj jo bomo kar pogrešali. Sploh pri rezultatih v šprintu v klasični tehniki."

Vmes se lahko vrine le Poljakinja Justyna Kowalczyk

Lani so na tekmah svetovnega pokala prevladovale norveške tekmovalke. Praktično se jim od ostalih ekip nobena ni mogla približati. Le redke tekme so bile, ko so se na stopničke uvrščale tekmovalke iz drugih reprezentanc. Med drugim je to na začetku sezone uspelo tudi naši Katji Višnar, ki je na prvi tekmi v Ruki v klasičnem šprintu osvojila drugo mesto. "Sezona zna biti kar dovolj podobna. Menim, da se jim odsotnost Marit Bjørgen ne bo poznala. Ta trenutek se mi zdi, da je Justyna Kowalczyk edina tekmovalka, ki bi lahko posegla vmes. Seveda se bodo našle posamezne tekmovalke, ki se bodo približale. Morda tako velike razlike kot lani ne bo," je še povedal Gracer.

Ne spreglejte