Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher Pjongčang 2018

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 13.55

6 let, 6 mesecev

Marcel Hirscher še nima dovolj

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Zdi se, da dvomov o (ne)nadaljevanju kariere avstrijskega smučarskega šampiona Marcela Hirscherja, ki je pretekli mesec v vitrino postavil še šesti veliki kristalni globus, ni več.

Hirscherjev plen pretekle zime: veliki in dva mala globusa ter dve zlati in ena srebrna kolajna s SP v St. Moritzu. | Foto: Hirscherjev plen pretekle zime: veliki in dva mala globusa ter dve zlati in ena srebrna kolajna s SP v St. Moritzu.

"Imam le dve možnosti – slovo ali olimpijske igre. Hitro se staram," je pred dobrim mesecem in pol v Kranjski Gori, kjer si je tudi na teoretični ravni zagotovil šesti zaporedni veliki kristalni globus, razmišljal najboljši alpski smučar zadnjih let Marcel Hirscher. S tem je namignil, da nadaljevanje karieri ni samoumevno. Svojo odločitev naj bi sprejel v poletnih mesecih, a zadnje aktivnosti in razmišljanja o olimpijskem izzivu nakazujejo, da se je 28-letni Avstrijec že odločil za nadaljevanje izjemno uspešne kariere.

"Nič ni zacementirano, a vse skupaj ustrezno načrtujem," je v pogovoru za časnik Kronen Zeitung dejal Hirscher. Dodal je, da mora uskladiti telo, motivacijo in vse aktivnosti. Obenem že načrtuje tudi poletne aktivnosti s smučarskim novozelandskim taborom. Tam želi dodobra osvojiti tudi nekoliko spremenjene veleslalomske smuči, s katerimi bo čez pol leta nastopil na uvodni tekmi nove sezone.

Manjka mu (le) olimpijsko zlato  Gospodar globusov | Foto: Sportida Gospodar globusov Foto: Sportida

Nadaljevanje kariere sicer ne bo pričakovano le zaradi dobrega zdravstvenega stanja in let, ki v Marcelovem primeru še zdaleč niso veteranska, temveč tudi dejstva, da bo prihodnja sezona olimpijska. Kljub prevladi v svetovnem pokalu, ki se zrcali v šestih velikih globusih in osmih malih, kar 45 posamičnih zmagah ter štirih naslovih svetovnega prvaka (v treh različnih disciplinah), pa v Avstrijčevem opusu vendarle manjka pomembna lovorika. Še nikoli namreč ni bil olimpijski prvak.

Srebrni slalomist z zadnjih iger v Sočiju priznava, da razmišlja o Pjongčangu, deloma tudi zaradi političnega položaja na Korejskem polotoku. Zlata se ne bi branil, a vseeno slikovito dodaja, da verjetno tudi ob morebitnem neuspehu na ZOI njegove kariere nihče ne bi mogel označiti za neuspešno.

Umik pred mediji

Ob koncu tedna se je Avstrijec na posebnem dogodku enega od pokroviteljev družil z navijači. Ob tem je govoril tudi z več mediji. Tem bo na voljo tudi prihodnjo nedeljo, ko se bo udeležil avstrijskega dela svetovnega teka z dobro mislijo Wings for Life, nato pa … Umik. Že po tradiciji se namreč Hirscher poleti za več tednov povsem "izklopi". Medijem je kot po pravilu na voljo šele ob vstopu v osrednji del priprav na novo sezono. "Ta ritem mi ustreza," pravi mojster tehničnih disciplin, ki je v preteklih letih dokazoval, da mu tudi superveleslalom in kombinacija nista tuja.

Marcel Hirscher v številkah:
  • 1.599 točk v sezoni 2016/17,
  • 203 nastopi v svetovnem pokalu,
  • 107 uvrstitev na oder za zmagovalce,
  • 45 zmag v svetovnem pokalu,
  • 28 let,
  • 8 malih kristalnih globusov,
  • 7 kolajn na svetovnih prvenstvih,
  • 6 velikih kristalnih globusov,
  • 4 zmage v Kranjski Gori,
  • 1 olimpijska kolajna.
Ne spreglejte