Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
18. 1. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Adam Malysz Kamil Stoch

Sreda, 18. 1. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Malysz Slovencem in drugim jasno sporoča: Zakopane bodo naše

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Foto: Sportida

Po dvojnem zmagoslavju Kamila Stocha v Visli bi poljski navijači radi videli dominantnost svojih skakalcev tudi v Zakopanah. Športni direktor reprezentance in nekdanji izvrstni skakalec Adam Malysz verjame, da bo tako. Kamil Stoch je zdaj, ko se je spet vrnil med najboljše, po njegovem mnenju trikrat močnejši.

Poljaki so v tej sezoni po menjavi trenerja in sklenitvi sodelovanja z avstrijskim strokovnjakom Stefanom Horngacherjem izjemno močni. V pokalu narodov so v vodstvu, povrhu vsega imajo v svojih vrstah Kamila Stocha, ki je osvojil novoletno turnejo in je trenutno vodilni v svetovnem pokalu.

Na zadnji postojanki v Visli je dvakrat razveselil poljske navijače in slavil že trikrat zapored. Na sobotni preizkušnji so se lahko Poljaki pohvalili s kar šestimi finalisti, v nedeljo pa s tremi. Ob Stochu sta v dobri formi še Maciej Kot in Piotr Zyla.

Z dvema Stochovima zmagama je bil zelo zadovoljen tudi Adam Malysz. Po njem se imenuje naprava v Visli, povrhu vsega pa je v tej sezoni športni direktor skakalne reprezentance.

"Ko si enkrat najvišje, te vsi lovijo. Vsi gledajo vsak tvoj korak."

Adam Malysz je vesel uspehov poljskih skakalcev, ki so se v tej sezoni prebudili. | Foto: Sportida Adam Malysz je vesel uspehov poljskih skakalcev, ki so se v tej sezoni prebudili. Foto: Sportida "Vesel sem, da sem zraven in lahko pomagam fantom ter nekako skrbim za njih. Tudi v sanjah si ne bi mogel zaželeti boljšega začetka na tej funkciji," pravi štirikratni svetovni prvak.

Stoch se je v karieri petkrat veselil zmage na domačih tleh, Malysz štirikrat. O tem, ali imajo takšni dosežki poseben vpliv na skakalca, je zadnji odgovoril: "Jaz sem se osredotočal le na skoke, pri Kamilu je zgodba identična. Po vsaki tekmi se staro poglavje zapre in odpre novo. Dobro se moramo pripraviti na svetovno prvenstvo v Lahtiju. Tekmeci ne spijo. Nenehno moraš biti pripravljen. Ko si enkrat najvišje, te vsi lovijo. Vsi gledajo vsak tvoj korak. Osredotočenost mora biti na visoki ravni."

Zaveda se, da je Kamil psihološko dobro pripravljen in da se je veliko naučil iz zadnjih sezon. V olimpijski sezoni 2013/14 je namreč blestel, potem ko je osvojil dve posamični zlati medalji in postal lastnik velikega kristalnega globusa v svetovnem pokalu. Nato mu ni šlo po načrtih, zdaj pa spet skače odlično.

"Če se vrneš s takšno ravnjo skakanja, potem si trikrat močnejši"

Bo Kamil Stoch, ki si je v ponedeljek po pregledu kolena lahko oddahnil, blestel tudi v Zakopanah? | Foto: Reuters Bo Kamil Stoch, ki si je v ponedeljek po pregledu kolena lahko oddahnil, blestel tudi v Zakopanah? Foto: Reuters "Na vsaki poti do zmag moraš garati in vanjo vložiti ogromno truda. Vem, da je Kamil trdo delal. Nekoč je že bil na vrhu, nato so sledila nekoliko slabša leta, zdaj se je vrnil. Če se vrneš s takšno ravnjo skakanja, potem si trikrat močnejši," pravi priljubljeni Malysz, ki je na Poljskem povzročil pravo evforijo.

Lastnik štirih velikih kristalnih globusov se je za konec dotaknil še prihajajočega konca tedna. V Zakopanah na Poljskem bosta ekipna in posamična preizkušnja: "Veselim se tekem. V pokalu narodov vodimo, zato ne smemo razočarati navijačev in sebe. Skakalci in trenerji delajo dobro, da bi bili zadovoljni. Ne le mediji in navijači … Če smo mi veseli, bodo navijači še bolj. Prepričan sem, da bodo Zakopane naše. Računam na dobro vreme. Želim si šibak veter od zadaj. Potem bomo dobri."

Ne spreglejte