Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
11. 5. 2016,
15.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jani Grilc skoki

Sreda, 11. 5. 2016, 15.43

6 let, 6 mesecev

Malenkosti, s katerimi bodo skušali postaviti Petra Prevca še višje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Za slovenske skakalce je napočil čas, da se spet povzpnejo na vrh skakalnice in začenjajo pridobivati občutke, ki so se, razumljivo, nekoliko izgubili zaradi več treningov za moč.  

V uvodnem delu priprav slovenskih skakalcev sta imela veliko dela kondicijska trenerja Matjaž Polak in Jani Grilc, zadnji je prav tako kot Nejc Frank pomočnik Gorana Janusa.

 

Grilc je namreč pripravil načrt treninga za naše orle glede moči in eksplozivnosti, specialni del priprav pa nato pripravita skupaj s Polakom. "Ni dolgčas," se je zasmejal Grilc in nadaljeval: "Iz meseca v mesec delo nadgrajujemo. Nato bo postopoma vse manj poudarka na moči, več pa na tehniki, kar je za naravo našega športa običajno."

 

Pet tehničnih treningov na skakalnici, nato v Istro

V četrtek in petek se bodo slovenski skakalci v fazi priprav na novo sezono premierno preizkusili tudi na skakalnici. Nazadnje so bili v zraku marca, zdaj pa bodo preizkušali tudi opremo.

 

Slovenski skakalci na treningih delajo zavzeto. | Foto: Slovenski skakalci na treningih delajo zavzeto.

 

Do konca maja, ko bodo odšli v Medulin, kjer bodo imeli skupne priprave – letos bodo dvakrat odpotovali v Istro, drugič oktobra – , bodo opravili pet tehničnih treningov. "Z odhodom na Hrvaško bomo dali dodano vrednost temelju, ki smo ga postavljali," pove Grilc.

 

Povsem razumljivo pa je, kot poudarja tudi sam, da se bo pri skakalcih tehnika v tem času nekoliko porušila: "Vedno je ravno to težava. Če kakšno stvar preveč delaš, se na skakalnici hitro pojavi težava. Nenehno moraš držati neko razmerje. V tem dvomesečnem obdobju je tega več, zato moramo pričakovati, da na skakalnici ne bo šlo najbolje. Pomembno je, da držijo mejo."  

 

"Nekoliko bolj smo začeli slediti bistvenim stvarem, ki so mu nagajale"

In kako bodo izboljšali način skakanja Petra Prevca, ki je v pretekli zimi kraljeval tako na prizoriščih svetovnega pokala kakor tudi na svetovnem prvenstvu v poletih? "Petrov način skakanja je težko izboljšati. Pomembno bo, da bodo ti vrhunski skoki še bolj konstantni. Zlasti na treningu. To pomeni, da bo vrhunska izvedba še na višji ravni. Če primerjam, kako je Peter deloval lani in kako letos, je pri njem vse skupaj na višji ravni. Bomo pa morali iz meseca v mesec paziti, da bo zdravstveni status v redu in da bomo tehniki sledili skozi vse leto ter ga seveda zdravega in pripravljenega pripeljali v zimo. Glede na model in njegove sposobnosti ne bi smeli imeti težave, če le ne bo kakšne poškodbe. Zanj sem tudi v prihodnje optimističen," razlaga Janusov pomočnik.

 

Trenerski trojček, ki dela v taboru Gorana Janusa – Matjaž Polak, Jani Grilc in Nejc Frank. | Foto: Trenerski trojček, ki dela v taboru Gorana Janusa – Matjaž Polak, Jani Grilc in Nejc Frank.

 

So pa v trening najbolj vročega skakalca v karavani smučarskih skokov vpeljali nekaj novosti, da bi bil na skakalnici še naprej izvrsten: "Nekoliko bolj smo začeli slediti bistvenim stvarem, ki so mu nagajale – pri vožnji v mizo in odskoku. Že zdaj se posvečamo temu, zato izvaja vaje, ki so še bolj osredotočene na to – na počep in na začetek odskoka. Posledično je Peter nato v letu močan, če to izkoristi na mizi in pride v pravo fazo leta. Bomo videli, kako bo poleti. Prilagajati se bo treba, da bodo stvari delovale, da bo v sezono prišel kot celota. Ob dobri pripravi je nato tudi psiha prava."

 

Slovenski skakalci ne bodo dolgo čakali na prvo tekmo, saj sta že 1. in 2. junija dve preizkušnji celinskega pokala v Kranju. Po teh dveh tekmah bo Janus fantom dodelil teden dni počitka. Nato bo z dopustnikovanjem konec, misli pa bodo povsem usmerjene proti koncu novembra oziroma začetku decembra, ko se bo začela zimska sezona – poletni grand prix se bo začel 15. julija.

Ne spreglejte