Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
8. 1. 2017,
6.00

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

novoletna turneja Goran Janus Jernej Damjan Cene Prevc Jurij Tepeš Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 8. 1. 2017, 6.00

7 let, 3 mesece

Komentar po koncu novoletne turneje

Spet poiskati presežek

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Foto: Sportida

V nasprotju s preteklimi izvedbami novoletne turneje tokrat slovenski skakalci niso imeli razloga za veliko zadovoljstvo. Želje so bile večje od končnega izkupička. Mlajšega Domna Prevca je izdalo pomanjkanje izkušenj, a je v primerjavi z lani naredil napredek, njegov starejši brat Peter pa še vedno išče užitke v zraku, za katere morda potrebuje le eno pravo sapico.

Peter Prevc je tisti mož, ki je v preteklih letih na novoletnih turnejah držal vse skupaj nad gladino. Zaradi njegovih dosežkov so bili cilji postavljeni visoko.

Glavni trener Goran Janus si je skupaj s pomočnikoma Janijem Grilcem in Nejcem Frankom pred sezono zadal, da bo eden od skakalcev na novoletni turneji med najboljšo trojico. Pri tem so imeli najverjetneje v mislih Petra Prevca, ki je imel pred tem sanjsko zimo.

A v Oberstdorf je kot osrednji favorit prišel Domen Prevc. Štiri zmage na sedmih tekmah so ga na stavnicah postavile visoko. Videti je bilo, da je nato plačal davek neizkušenosti. Najverjetneje je tudi menjava skakalnih čevljev tik pred turnejo vplivala na to, da ni bil več tako suveren kot pred božičnimi prazniki.

Z devetim mestom je bil sicer najboljši slovenski mož in napredoval v primerjavi z lani, ko je bil 17.

Zanj bo pomembno, da se bo v prihodnje vseh obveznosti, ne le tistih na zaletni mizi in v zraku, lotil bolj sproščeno, saj mu bo potem zagotovo še lažje. Te vendarle spadajo k vrhunskemu športu. O tem bi imeli veliko povedati tuji novinarji.

Kako ste zadovoljni z dosežki slovenskih skakalcev na novoletni turneji?

  • Pričakoval sem, da se bo kdo na turneji boril za naslov.
    23,81 %
    45 glasov
  • Upal sem, da bo kdo na koncu na stopničkah.
    10,05 %
    19 glasov
  • Njihove uvrstitve so bile zelo dobre.
    53,97 %
    102 glasov
  • Pokazali bi lahko več.
    12,17 %
    23 glasov
Oddanih 189 glasov

Spodbudno je, da je ob koncu turneje s četrtim mestom spet dvignil svoje skoke, letošnja izvedba pa bo dobra popotnica za prihodnje prestižne turneje. Če bo izkušnje dobro unovčil, mu bodo lahko koristile že prihodnje leto, ko se bodo skakalci spet potegovali za zlatega orla. Tako kot so lani njegovemu bratu Petru. 

Na veliko veselje pa tudi po turneji štirih skakalnic ostaja v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu, čeprav jo je vmes za kratek čas posodil Norvežanu Danielu Andreju Tandeju.

Prvi skakalec pretekle zime se na avstrijsko-nemški turneji še ni našel. V Oberstdorfu je že videl luč na koncu predora, po turneji, ki jo je končal na 14. mestu, pa je sledilo razočaranje. Čeprav se na prvi pogled zdi, da mu kar nekaj manjka do najboljših, ni tako. Kot večkrat sam poudarja, je v tem trenutku najbolj pomembna potrpežljivost.

Vendarle je dobro pripravljen. Morda potrebuje na tekmi le kanček sreče s kakšno sapico v prsi, da bo stopil iz začaranega kroga, v zraku spet začutil veselje in prave občutke. S tem se mu bo odprla pot do boljših dosežkov, ki ga bodo zadovoljili.

Lep primer sta Japonec Noriaki Kasai in Norvežan Robert Johansson, ki sta po slabem začetku turneje v Innsbrucku dobila vzgornik, nato pa boljše skoke pokazala tudi na naslednji postojanki v Bischofshofnu.

Na tej turneji smo lahko še enkrat videli, kako pomembno vlogo ima najstarejši od bratov Prevc in da je osrednji slovenski vlečni konj. Če njemu ne gre tako, kot si zamisli, tudi slovenska reprezentanca ne vzbuja strahospoštovanja.

Zanimivo je, da sta bila v zadnjih petih letih le Peter in Domen slovenska orla, ki se jima je na vseh štirih prizoriščih turneje uspelo uvrstiti med dobitnike točk. Starejšemu je to uspelo petkrat, mlajšemu pa dvakrat zapored.

Ta podatek razkriva, kdo je lahko konstanten in kdo ne ter kdo je sposoben osvajati daljše etape, kot je tudi svetovni pokal. Na turneji moraš vendarle v desetih dneh pokazati osem dobrih skokov, če hočeš biti uspešen. Kaj šele, če želiš osvojiti turnejo. To je lani uspelo Petru, letos izjemno razpoloženemu Poljaku Kamilu Stochu.

Na turneji so vsak na svoj način spodbudo dobili Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Cene Prevc. Najbolj zadovoljen je zagotovo Tepeš, ki je v preteklih letih večkrat predčasno končal turnejo ali pa se je zaradi slabe forme sploh ni udeležil. Tokratni uvrstitvi med najboljših deset sta velika spodbuda za naprej.

Videli smo lahko, kako velik korak naprej so naredili Poljaki na čelu s kraljem turneje Stochom in novim trenerjem Stefanom Horngacherjem. Na turneji so imeli kar tri skakalce med najboljšimi štirimi. Ob Stochu sta bila to Piotr Zyla in Maciej Kot.

Močni so tudi Avstrijci, ki pričakujejo Gregorja Schlierenzauerja, Nemci in Norvežani z Danielom Andrejem Tandejem na čelu - zanimivo bo videti, kaj bo pokazal povratnik Johan Andre Forfang. Če se bodo želeli slovenski skakalci na osrednjem vrhuncu sezone - nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju konec februarja – potegovati za najvidnejše uvrstitve, bodo morali spet poiskati presežek. Konkurenca je v tej sezoni izjemno močna ...

Ne spreglejte