Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2008,
22.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2008, 22.16

8 let

Majdičeva zmagala v Canmoreu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je zmagala na sprintu svetovnega pokala v kanadskem Canmoreu.

Majdičeva je v finalu po fotofinišu ugnala Norvežanko Astrid Jacobssen, tretja je bila Poljakinja Justyna Kowalczyk. Katja Višnar, druga slovenska predstavnica v finalu najboljših 30, je izpadla v četrtfinalu.

Znova ji je uspelo. Potem ko je slovenski smučarski tek kar nekaj časa spet čakal na nov veliki uspeh tekaške princeske Petre Majdič, je to Dolanki zdaj uspelo na klasičnem sprintu v kanadskem Canmoreu. V disciplini, ki je Majdičevi pisana na kožo, Slovenka ničesar ni prepuščala naključju. Na lanskem svetovnem prvenstvu je prav v tej disciplini postala svetovna podprvakinja, takrat jo je prehitela odlična Norvežanka Astrid Jacobssen. Slednja danes ni imela orožja za Majdičevo, ki je skoraj na vseh finalnih tekih vodila od starta do cilja.

Petra Majdič, ki je v kvalifikacijah postavila drugi čas za Finko Virpi Kuitunen, je v četrtfinalu krenila na vso moč. Z močnimi soročnimi odrivi si je že na startni ravnini priborila pomembno prednost, ki je ni izpustila iz rok in nog vse do konca. Tudi v polfinalu je slovenska športnica leta pokazala, da danes z njo ne bo dobro češenj zobati. Pred najbližjo zasledovalko Jacobssenovo je imela 1,7 sekunde prednosti.

Norvežanka se je za močno konkurentko izkazala prav v odločilni finalni tekmi, ko sta z Majdičevo v cilj pritekli skupaj. Majdičeva je znova hitro začela, a najprej tekla na drugem mestu, potem celo na tretjem, ko sta bili v ospredju Kuitunenova in Muranenova. Dolanka pa se je nato izkazala na spustu, ko je bila na zadnjem notranjem zavoju ob pravem času na pravem mestu, prehitela obe Finki in tekla zmagi naproti. Dolge ciljne ravnine kar ni hotelo biti konec, v boj za prvo mesto se je vmešala še aktualna svetovna prvakinja Jacobssenova. Ena ob drugi sta obe tekmovalki z močnimi soročnimi odrivi prispeli preko ciljne črte in fotofiniš nekaj minut zatem je pokazal, da je Majdičeva kljub enakemu času le imela manjšo prednost. Slovenka se je lahko veselila svoje šeste zmage v svetovnem pokalu v karieri.

"Že včeraj se je videlo, da ima Petra v sebi tisto, kar je potrebno za preskok naprej. Deseterica je napovedala, da lahko danes poseže v sam vrh in uspelo ji je. Po majhnem zaostanku v kvalifikacijah smo vedeli, da lahko gremo do konca. Petra je bila danes v soročnem odrivu res nepremagljiva," je iz Kanade sporočil trener Ivan Hudač.

"Reči moram, da je bilo 'ful' težko, nenormalno težko. Te zmage sem si resnično želela, pri sebi sem se zbrala in vedela sem, da lahko tečem dovolj hitro. Prav tako sem iz kroga v krog slutila, da so tekmice vse bolj utrujene in na koncu se nam je izšlo po načrtih," pa je dejala Petra Majdič.

Lep uspeh slovenske reprezentance je dopolnila mlada Katja Višnar, ki je tokrat stopila v čevlje sicer bolj izkušene Vesne Fabjan. Slednja je morala z 32. časom izpustiti finale najboljše trideseterice, ki pa jo je zgrešila zgolj za sekundo. Višnarjeva je povsem upravičila pričakovanja, kljub temu, da je izpadla v četrtfinalu, saj je na koncu zasedla mesto in se veselila svojih tretjih točk svetovnega pokala in najboljše uvrstitve v karieri.

V moški konkurenci, kjer slovenskih predstavnikov ni bilo, se je zmage veselil Norvežan Börre Näss, pred rojakoma Olo Vigenom Hattestadom in Eldarjem Rönningom.

V četrtek bo v Canmoreu za tekače in tekačice prost dan, svetovni pokal pa se bo nadaljeval v petek, ko bodo ženske v prosti tehniki tekle na 10 kilometrov, moški pa na 15.

Ne spreglejte