Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
20. 1. 2012,
14.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 20. 1. 2012, 14.20

7 let, 12 mesecev

Lovše: Dovolj je zvezdniškega obnašanja muhaste zvezdnice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše se je prvič javno in povsem brez dlake na jeziku razgovoril o obnašanju in odnosu Tine Maze ter njene ekipe.

Dobri poznavalci slovenskih smučarskih razmer so že nekaj tednov napovedovali, da bo v odnosu med Tino Maze in vodstvom Smučarske zveze Slovenije prišlo do dokončnega razdora. Žal je ''počilo'' v neposrečenem trenutku, prav pred tradicionalno Zlato lisico, torej domačima tekmama svetovnega pokala v Kranjski Gori.

Do obuditve dobro znanega in že večkrat videnega ter slišanega ''pingponga'' je prišlo že v začetku tedna, v središču zgodbe pa so se seveda znova znašli denar in (ne)izpolnjevanje sponzorskih obveznosti.

Mazejeva na uradni novinarski konferenci po treningu na tekmovalni progi ni želela prilivati olja na ogenj, vseeno pa je vodstvu zveze vrgla rokavico, ko je dejala, da še vedno pričakuje plačilo zaostalih obveznosti (beri: nagrad). Bolj zgovoren je bil tokrat prvi mož zveze Tomaž Lovše, ki je po prebranih izjavah odvetnika ''team to aMaze'' odločno in glasno udaril po mizi. Ob robu konference je v tiskovnem središču brez dlake na jeziku zahteval spoštovanje. ''Ob prihodu na zvezo sem se zavzel in Tini omogočil najboljše možne pogoje za delo. Dobre veste, da smo ji namenili 212 tisoč evrov na sezono. Z 1,5 milijona sem v času najhujše krize v zgodovini naše države proračun dvignil na 2,2. Ta znesek je verjetno povezan tudi z izpolnjevanjem obveznosti do naših pokroviteljev. Pogodbe so pogodbe. Ne obstaja le pogodba z Mazejevo. Če se zgodi, da Tina zavrne snemanje oglasa za našega pokrovitelja in želi reklamirati konkurenčne sponzorje, se ji ne bom poklonil in zavrnil sponzorjev. Tudi od Tine moram terjati izpolnjevanje obveznosti! Kadarkoli je SZS v normalni komunikaciji prosila za izpolnjevanje obveznosti, smo doživeli medijski napad. Pljuvati po zvezi je vendarle najlažje. Če pa kdo misli, da me zanima predsedniški stolček, potem naj poišče človeka, ki bo plačal 500 tisoč evrov svojega denarja,'' je vidno nejevoljno poudarjal Lovše in potožil, da ima dovolj dosedanje prakse komuniciranja z Andreo Massijem in njegovo varovanko. Da bi podkrepil svoje besede, je napovedal, da bo ob naslednjem odzivu javno pokazal vsa kratka telefonska sporočila, ki naj bi mu jih pošiljal Massi. ''Gre na desetine SMS-ov, ki so grozeči, neprimerni in žaljivi. Nikogar ne bom napadal. Branil pa bom ugled zveze.''.

Mazejevi milijon evrov?

Lovšetovo stališče je jasno.''Če želi Tina Maze prejemati sredstva smučarske zveze, bo za to tudi na voljo v skladu z našimi pravili. Samovoljni odhodi s snemanj oglasov ali javni napadi niso sprejemljivi. Ko se pojavi problem, je treba sesti in ga rešiti. Če pa bo Tina napadala zvezo, jo bom branil. Zakaj? Namenil sem 0,5 milijona evrov svojega denarja. Pričakujem spoštovanje! Razpada sistema ne bom dopustil zaradi zvezdniškega obnašanja muhaste zvezdnice, ki bi želela denar zveze za pokritje programa, hkrati pa ohranjala osebne sponzorje, ki ji, vsaj po mojem vedenju, namenijo več kot milijon evrov na leto. No, da pa bi pridobila še kakšnega pokrovitelja, izbira tudi takšne, s katerimi konkurira tistim, ki imajo sklenjene pogodbe z zvezo. Služiti želi na račun mladih smučarjev. Tega ne bom dovolil! Vse smo do neke mere tolerirali, zdaj pa je treba stvari narediti konec,'' je kot dobro namazan stroj govoril Lovše in opozoril na Tinine številne kršitve, ki so po njegovem mnenju v veliki večini primerov namerne. Pri tem misli predvsem na prikrivanje oglasov na dresu in bundi ter neodzivnost pri prošnjah za snemanja oglasov.

''Vselej se postavlja v vlogo osebe, ki je nedotakljiva. Hkrati ustvarja vtis, da bo ob pritiskih uporabila moč medijev. Tega imam dovolj. Vabljeni ste na zvezo, kjer si lahko ogledate dokumenta o vseh kršitvah. Naj navedem le en primer. Podpisala je pogodbo z Žitom. Nato ji je Teekanne ponudil nekaj več denarja, zato je odšla, ne da bi razdrla pogodbo,'' pravi prvi mož največje panožne zveze v državi, ki Mazejevo rad primerja s tekaško šampionko Petro Majdič. Slednjo izpostavlja kot vzor profesionalnega obnašanja. Ne le to … ''Če bi imela v glavi 10 odstotkov tistega, kar ima Majdičeva … Veste, kakšna šampionka bi bila to,'' je povzdignil glas in dodal, da je Tini Maze, ki se v njegovih izjavah vse pogosteje pojavlja kot ''gospa'', ljub le denar.

Lovše priznava, da zveza Mazejevi dolguje znesek v višini dobrih 50 tisoč evrov, kar je zadnji obrok za letošnjo pogodbo, a poudarja, da bo morala malo potrpeti. ''Gospa ima dovolj denarja in lahko mirno tekmuje,'' se kar ni umiril Lovše in za nameček še namignil, da prejemek od pogodbe z Milko ni prijavljen v Sloveniji. ''Ko sem prišel na zvezo, Tina od zveze ni dobivala niti evra. Za 212.000 evrov sem se dogovoril jaz. Od nje pričakujem le spoštovanje obveznosti, občasne treninge z ostalimi slovenskimi puncami in kakšen nastop na tekmah FIS v Sloveniji,'' pravi Lovše, ki si po prvem javnem ''izbruhu'' seveda lahko obeta odgovor. Na slednjega je pripravljen, hkrati pa ob nadaljnjih kršitvah grozi tudi s suspenzom. Obenem tudi ne skriva, da bo po končani sezoni veliko bolj dosleden pri upoštevanju postavljenih pravil. Nemara bodo celo znova oživele govorice o selitvi Mazejeve v drugo reprezentanco. ''Osebno ji tega ne morem in ne bom preprečil. Dokler pa bo smučala za Slovenijo, bom navijal zanjo. Njena smučarska kakovost seveda ni sporna,'' je vroč pogovor sklenil predsednik zveze.

Ne spreglejte