Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2017,
18.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

4

Natisni članek

Domen Prevc Ilka Štuhec Ilka Štuhec Peter Prevc Peter Prevc Filip Flisar Boštjan Kline Vesna Fabjan

Četrtek, 30. 3. 2017, 18.23

6 let, 6 mesecev

Sprejem zimskih junakov

Nasvidenje v olimpijski zimi #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

4

Sprejem zimskih junakov v predsedniški palači | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Z glasnim aplavzom za Ilko Štuhec, Petra in Domna Prevca ter ostale zimske športnike je na zdaj že kar tradicionalnem sprejemu na Kongresnem trgu v Ljubljani simbolično padel zastor sezone 2016/17.

Potem ko je najboljše slovenske zimske športnike sprejel predsednik države Borut Pahor, se je pisana druščina preselila še na Kongresni trg, kjer je, kot zdaj že veleva tradicija, stopila pred navijače. Le-ti so tudi tokrat lahko glasno pozdravili kar nekaj izstopajočih posameznikov, ki so v pravkar končani sezoni pustili velik pečat.

Rezultatsko je bila sezona 2016/17 resda nekoliko manj uspešna in predvsem na najvišji ravni panožno ožja kot predhodne, a bo predvsem po zaslugi nove prve dame slovenskega alpskega smučanja Ilke Štuhec, ki je postala svetovna prvakinja v smuku, ob tem osvojila še dva mala kristalna globusa ter zasedla drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, zapisana v zgodovino slovenska športa.

Kaj so povedali?

Predsednik vlade RS Miro Cerar: "V čast mi je, da sem tukaj, saj smo vsi ponosni na naše zimske junake. Prav na vse. Še posebej smo veseli največjih uspehov, ki ste jih dosegli. Hvala vam za odrekanja in trdo delo. Zahvala tudi vašim trenerjem, staršem, vsem, ki vam pomagajo. Ste najboljši ambasadorji Slovenije. Ste ponos drugim. S športom povezujete vse nas. Šport ima tiste vrednote, ki se jih moramo naučiti, da bomo lahko povezani skupaj šli naprej. Upam, da vam bodo navijači dali spodbudo, da boste v prihodnji sezoni še boljši."

Ilka Štuhec, lastnica dveh malih kristalnih globusov: "Kakšna je bila zabava po vseh zmagah? Odlična, najboljša, kot vedno. V preteklih dneh sem se pogovarjala z nekaterimi športniki, kje imajo oni globuse … Moji so bili do zdaj nekaj časa doma na mizi, kam jih bom pa zdaj skrila, vam ne bom povedala (smeh, op. a.)." Ilka je spregovorila še o odnosu z mamo, serviserko Darjo Črnko in morebitnih prepirih: "Ne sporečeva se velikokrat. Če pa že, so prepiri o kakšni smučarski stvari, a se hitro zmeniva."

"Šport ima tiste vrednote, ki se jih moramo naučiti, da bomo lahko povezani skupaj šli naprej," je v nagovoru športnikom dejal predsednik vlade Miro Cerar. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Šport ima tiste vrednote, ki se jih moramo naučiti, da bomo lahko povezani skupaj šli naprej," je v nagovoru športnikom dejal predsednik vlade Miro Cerar. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Boštjan Kline, alpski smučar: "Najbolj mi je ostal v spominu tisti telefonski klic moje žene ob zmagi. Ta se mi je najbolj usedel v srce. Tudi ona je jokala, tako da sem si to najbolj zapomnil. Že zdaj se pripravljamo na novo sezono. Za zdaj s počitkom, a tudi ta je zelo pomemben. Maja bomo začeli kondicijske priprave, potem sledi smučanje v Čilu."

Peter Prevc, smučarski skakalec: "Če pogledamo Domnove rezultate z začetka sezone, očitno njegov dober uvod ni najbolje vplival name (smeh, op. a.). Skoraj najmlajši član svetovnega pokala nas je vse šolal. Morda je kdaj malo zabolelo, a ga je bilo užitek gledati. Obveznosti se še niso končale, tako da se še nismo spočili."

Domen Prevc, smučarski skakalec: "Pred sezono nisem dobil kakih nasvetov od skakalcev, ampak predvsem od trenerjev. Zadovoljen sem z opravljenim, zdaj gremo naprej v novo sezono."

Je bil kakšen SMS, na katerega je z veseljem odgovoril? "Da, a ne po zmagi, saj jih takrat dobim res veliko. Najbolj sem vesel, ko mi mami, ko končam okoli 20. mesta ves razočaran, pošlje sporočilo."

Veseli, da je konec, že gledajo proti izzivom, ki jih prinaša nova sezona. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Veseli, da je konec, že gledajo proti izzivom, ki jih prinaša nova sezona. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Teja Gregorin, biatlonka: "Predvsem tekaško sem pokazala dobro pripravljenost, strelsko nisem bila najboljša, a pustimo nekaj za Pjongčang prihodnje leto. Če bi morala izbrati, kdo me je letos najbolj presenetil, bi rekla, da Laura Dahlmaier. Vedeli smo, da je dobra, a da bo tako, si verjetno nismo mislili."

Klemen Bauer, biatlonec: "Deloma je bilo v redu, a moramo popraviti še veliko stvari. Bila pa je to težka sezona brez Jakova (Faka, op. a.). Se že veselim naslednje sezone. Obljubljam, da bomo v prihodnji še močnejši.

Žan Košir, deskar na snegu (letos je tekmoval le na domači tekmi na Rogli, kjer je osvojil tretje mesto): "Vesel sem, da sem lahko tukaj. Še vedno imam željo, da bi zmagal na domači tekmi. To mi za zdaj še ni uspelo, kar pomeni, da se prihodnje leto spet vidimo." Ga bomo spremljali na OI? "Zakaj pa ne."

Fotogalerija Urbana Urbanca:

Fotogalerija
1 / 64

Ure že s korejskim časom

V senci Štuhčeve, katere najboljši rezultat je bil še pred štirimi meseci četrto mesto, se je na stopničke za zmagovalce v tej zimi zavihtelo še osem športnikov, enkrat pa tudi skakalna ekipa. Skupno so zbrali 16 zmag ter vknjižili pet drugih in deset tretjih mest.

Gledano skozi prizmo navijaške razvajenosti v predhodnih letih, ko so zimski športniki kot za stavo odličja pobirali tudi na velikih tekmovanjih, je tokrat bera kolajn na svetovnih prvenstvih bolj skromna, a vseeno zlata. Z zmago na smuku v St. Moritzu je namreč za enega od vrhuncev sezone poskrbela Štuhčeva.

Štajerko in vse ostale, ki so svoje ure medtem že naravnali na južnokorejski čas, pa nova priložnost čaka že v prihodnji zimi. Ta bo nekaj posebnega, saj bo olimpijska. Letvica bo v Pjongčangu, kjer se bodo druščini znova pridružili tudi hokejisti, izjemno visoko postavljena. Naj spomnimo, iz Sočija 2014 so se Slovenci vrnili s kar osmimi kolajnami, med katerimi sta imeli dve po zaslugi Tine Maze zlat lesk.

 

Ne spreglejte