Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
16.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

2

Natisni članek

Lindsey Vonn svetovni pokal

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 16.40

6 let, 6 mesecev

Lindsey Vonn: potovanje med zmagami in poškodbami

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

2

Američanka Lindsey Vonn spada med najboljše alpske smučarke vseh časov, a poleg zmag in globusov se nanjo "lepijo" tudi poškodbe.

Svetovne fotografske agencije poleti pogosto preplavijo fotografije Lindsey Vonn z rdeče preproge ali drugih dogodkov s predznakom VIP. Drugačna pa je slika, ko zapade sneg … | Foto: Getty Images Svetovne fotografske agencije poleti pogosto preplavijo fotografije Lindsey Vonn z rdeče preproge ali drugih dogodkov s predznakom VIP. Drugačna pa je slika, ko zapade sneg … Foto: Getty Images

Potem ko si je ob padcu na četrtkovem treningu v smučarskem središču Copper Mountain Lindsey Vonn zlomila desno nadlahtnico, se je v nedeljo že vrnila na sobno kolo. S tovrstnimi treningi bo skušala ohranjati vsaj moč v nogah ter tako vrnitev na sneg pričakati v kar se da dobrem stanju.

Kot je zapisala na družbenem omrežju Instagram, skuša na poškodbo gledati s svetle plati, zato se veseli, da si ni poškodovala kolena, s katerim ima težave že debela tri leta in pol. Nova poškodba jo bo znova za nekaj časa oddaljila od zasneženih strmin. Tako tekmovalka kot njen spremljevalni štab ob tem ne želita napovedovati, kdaj bi se lahko vrnila na smuči.

Zato pa je bil dovolj zgovoren njen zapis na družbenem omrežju Twitter, kjer se je dotaknila spoznanja o nizu poškodb. "Ne vem, zakaj se mi to dogaja. A borim se in ne dovolim, da me to podre. Nikoli ne bom odnehala," je dodala po petkovi operaciji desne roke, ki se je tako znašla na zajetnem seznamu poškodb nekdanje olimpijske in svetovne prvakinje.

(Pre)pogost prizor z Lindsey Vonn v glavni vlogi. | Foto: Getty Images (Pre)pogost prizor z Lindsey Vonn v glavni vlogi. Foto: Getty Images

Lindsey Vonn: od poškodbe do poškodbe

Aare 2007: po prvi poškodbi se je vrnila še močnejša
Potem ko je v Aareju postala svetovna podprvakinja v smuku in superveleslalomu, je tedaj 22-letna Američanka padla v slalomu svetovnega prvenstva in si natrgala sprednjo križno vez levega kolena. Sezono je predčasno končala in se v karavano svetovnega pokala vrnila oktobra 2007 v Söldnu. Tam je odprla sezono, ki ji je nato prinesla prvega od štirih velikih kristalnih globusov.
Vonnova, sprva še z dekliškim priimkom Kildow, je imela v karieri največ težav s koleni. | Foto: Getty Images Vonnova, sprva še z dekliškim priimkom Kildow, je imela v karieri največ težav s koleni. Foto: Getty Images

 

 Val d'Isere 2009: pozor, šampanjec
Vonnova je nekajkrat tudi padla in se lažje poškodovala, zaradi česar pa ni bila dalj časa odsotna. Med manjše spada tudi najbolj nenavadna poškodba. Zgodilo se je na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Franciji. Ob proslavljanju zmage si je namreč pri odpiranju šampanjca poškodovala palec leve roke, tako da je v "spomin" na slavje prejela nekaj šivov. Poškodba pa ni zavrla njenega pohoda do drugega velikega globusa.
Kar nekaj padcev - tudi na olimpijskih igrah 2006 in 2010 - se je, na srečo, končalo brez poškodb. | Foto: Getty Images Kar nekaj padcev - tudi na olimpijskih igrah 2006 in 2010 - se je, na srečo, končalo brez poškodb. Foto: Getty Images

 

Schladming 2013: mati glavnih poškodb 
Prava kalvarija poškodb pa se je za najboljšo ameriško smučarsko vseh časov začela v sezoni 2012/13. Sprva je negodovala nad nenadno utrujenostjo, zaradi katere je pred severnoameriško turnejo potrebovala zdravniško pomoč, nato pa je na superveleslalomski tekmi svetovnega prvenstva v Schladmingu padla in si strgala križne vezi, natrgala stranske vezi in zlomila golenico desne noge.
Lindsey Vonn je takole zapuščala svetovno prvenstvo 2013 v Schladmingu. | Foto: Getty Images Lindsey Vonn je takole zapuščala svetovno prvenstvo 2013 v Schladmingu. Foto: Getty Images

 

Val d’Isere 2013: zbogom, Soči
Po najhujši poškodbi v karieri je Vonnovo gnal olimpijski motiv (Soči 2014). Toda v pripravah na sezono 2013/14 je v Koloradu vnovič padla in obnovila poškodbo kolena. Kljub vsemu je nastopila na štirih tekmah nove sezone, dokler ni po odstopu na decembrskem smuku v Val d'Iseru dokončno spoznala, da bo morala olimpijski izziv prestaviti na leto 2018. Izpustila je preostanek sezone 2013/14 ter se v naslednji zimi posvetila izključno superveleslalomu in smuku.
Olimpijsko sezono 2013/14 je predčasno končala v Val d'Iseru. Na poti iz ciljne arene jo je spremljal tedanji partner Tiger Woods. | Foto: Getty Images Olimpijsko sezono 2013/14 je predčasno končala v Val d'Iseru. Na poti iz ciljne arene jo je spremljal tedanji partner Tiger Woods. Foto: Getty Images

 

Soldeu 2016: se vidimo v naslednji zimi
Tudi pretekla sezona se je za Vonnovo končala predčasno. Prve težave so se pojavile že poleti. Po zlomu kosti v gležnju na novozelandskem treningu se je morala za nekaj tednov posloviti od snega. V večjem delu sezone je nato sicer uspešno nastopala, nato pa je na superveleslalomski tekmi v Soldeu obnovila poškodbo kolena iz se poslovila od tekmic.
Utrinek z letošnje superveleslalomske tekme v Andori. | Foto: Getty Images Utrinek z letošnje superveleslalomske tekme v Andori. Foto: Getty Images

 

 Copper Mountain 2016: saj ni res, pa je
Pomlad in poletje 2016 sta pri Vonnovi minila v znamenju rehabilitacije, vse v želji, da bi lahko v predolimpijski sezoni pokazala zobe. Toda … Zataknilo se je na četrtkovem treningu  v Copper Mountainu. Nov padec, nova poškodba, nova operacija. Tokrat si je zlomila desno nadlahtnico. Kdaj se bo vrnila, ni znano.

Ne glede na vse …

Toda čeprav smo v zadnjih letih pogosto poročali o njenih zdravstvenih in tudi zasebnih težavah (leta 2011 se je ločila od moža Thomasa Vonna, po nekajmesečnem prijateljevanju pa se je razšla še s Tigerjem Woodsom), je v tekmovalnih odsekih vztrajno nizala zmage in pisala zgodovino.

Postala je namreč rekorderka po številu posamičnih zmag na tekmah svetovnega pokala (76) in napovedala lov na absolutnega rekorderja Ingemarja Stenmarka (86 zmag). Ob tem je v domačo vitrino postavila tudi kar 20 globusov, a od zadnjega velikega so marca minila že štiri leta. Večkrat je tudi zatrdila, da namerava v smučarskem svetu vztrajati vsaj do leta 2018.

 

 

Ne spreglejte