Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
20.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Planica Planica Letalnica bratov Gorišek

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 20.08

6 let, 6 mesecev

Letalnica bratov Gorišek čez vse prepreke #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Zadnji topli dnevi nikakor ne prizanašajo planiškim delavcem pri pripravi Letalnice bratov Gorišek, ki bo ta konec tedna tradicionalno gostila najboljše skakalce. A bodo organizatorji klub višjim temperaturam vse pripravili na najvišji ravni.

V dolini pod Poncami smo sicer navajeni, da so temperature nižje od tistih, ki v teh dneh vladajo v vsej Sloveniji, vendar se tokrat tudi tam gibljejo čez 10 stopinj Celzija.

Narava tako nekoliko nagaja organizatorjem, a imajo vse pod nadzorom, da bodo v sredo opravili preizkus letalnice. "Vse nam bo uspelo narediti. Nekaj težav imamo s toplim vremenom. Veliko moramo narediti na roko. Več je ročnega kot strojnega dela. Z ratrakom čez dan ne moreš na letalnico. Če stopiš v sneg in se ti udre do gležnjev, se bo ratraku do pol metra. Le ponoči lahko delamo, nato pa nadaljujemo ročno," pravi Jelko Gros.

Posebna sol za višje temperature

Ker so temperature visoke, so se zatekli k posebni soli, ki bi pomagala, da bo sneg zdržal dlje: "Na drugih skakalnicah preizkušamo, kako deluje sol. Da je ne bi morda predozirali. Njena funkcija je, da iz okolice pobere energijo in nato sneg strdi."

Tudi letos lahko v Planici pričakujemo morje slovenskih zastav. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tudi letos lahko v Planici pričakujemo morje slovenskih zastav. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na Letalnici bratov Gorišek se bo vse skupaj začelo v sredo z uradnim preizkusom letalnice, glavni akterji, ki se bodo potegovali za zmago, pa bodo prišli v četrtek. Najprej bosta ob 9. in 10. uri treninga poletov, ob 11. uri pa kvalifikacije za petkovo posamično preizkušnjo.

"Jutri se vse konča, da potem v sredo letalnico le še okrasimo," pravi vodja teptačev Emir Dizdarević.

Prav tako skrbno bedijo nad zaletno smučino, na katero ima sonce močan vpliv. Ker jo z vrha greje, jo morajo senčiti. Prav tako bodo morali narediti odtočne kanale, da ne bo voda prišla v zaletno smučino, kar bi lahko ponagajalo skakalcem.

Vprašanji sta le še dve

Bo Stefan Kraft osvojil tako veliki kakor tudi mali kristalni globus? | Foto: Sportida Bo Stefan Kraft osvojil tako veliki kakor tudi mali kristalni globus? Foto: Sportida V soboto bo nato na sporedu še ekipna tekma, sezona smučarskih skokov pa se bo končala v nedeljo z zadnjo posamično tekmo. Odprti sta le še dve vprašanji. Kdo bo postal lastnik velikega in malega kristalnega globusa v razvrstitvi poletov?

Stefan Kraft je na najboljši poti, da mu uspe veliki podvig, potem ko je zmagal na nedavno končani norveški turneji. Pred drugim Kamilom Stochom ima v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu 31, v tekmi za lovoriko v poletih pa 56 točk prednosti.

Za oba pa bo teren v Planici dobro pripravljen, pravi Gros: "Vse se odvija mirno. Ni hujše panike. Vemo, kaj moramo narediti, kakšen načrt imamo še za torek. Ali bo treba v iztek pripeljati še kaj snega. Nalet je že pripravljen. Stvari tečejo po načrtu."

Program v Planici

Četrtek, 23. 3. 2017
Kvalifikacije

9.00 Uradni trening
10.00 Uradni trening
11.00 Kvalifikacije

Petek, 24. 3. 2017
Posamična tekma

14.00 Poskusna serija
15.00 Prva serija
 Finalna serija

Sobota, 25. 3. 2017
Ekipna tekma

9.00 Poskusna serija
10.00 Prva serija
Finalna serija

Nedelja, 26. 3. 2017
Posamična tekma

9.00 Poskusna serija
10.00 Prva serija
Finalna serija

Ne spreglejte