Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 3. 2021,
11.51

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

2

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Michelle Gisin Tessa Worley Marta Bassino Ana Bucik Meta Hrovat veleslalom Lenzerheide

Nedelja, 21. 3. 2021, 11.51

3 leta, 1 mesec

Lenzerheide, veleslalom (ženske)

Izjemen konec sezone za Meto Hrovat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

2

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je na najlepši možen način zaključila sezono v Lenzerheideju v Švici, s skokom na zmagovalni oder! Na zadnji veleslalomski tekmi sezone sta jo prehiteli le 19-letna Novozelandka Alice Robinson, ki je dosegla svojo tretjo veleslalomsko zmago, in Američanka Mikaela Shiffrin (+ 0,28). To je za 23-letno smučarko iz Podkorena že četrto tretje mesto na tekmah svetovnega pokala. Mali kristalni globus za najboljšo veleslalomistko sezone je prejela Italijanka Marta Bassino. 

Druga slovenska predstavnica Ana Bucik je bila v prvi vožnji na dobri poti, a je nato v drugem delu proge odstopila in zadnjo tekmo sezone končala brez uvrstitve v finale.

Četrta zmaga za najstnico z Nove Zelandije

19-letna Alice Robinson je bila po prvi vožnji na četrtem mestu s 77 stotinkami zaostanka za Američanko Mikaelo Shiffrin. Še bolje se je znašla na drugi progi, kjer je postavila najhitrejši čas in slavila z 28 stotinkami prednosti pred Američanko. To je njena tretja zmaga v karieri in prva v letošnji sezoni. 

Alice Robinson je sezono 2020/2021 zaključila z veleslalomsko zmago.  | Foto: AP / Guliverimage Alice Robinson je sezono 2020/2021 zaključila z veleslalomsko zmago. Foto: AP / Guliverimage

Hrovatova je bila po prvi vožnji v še boljšem položaju, drugo mesto si je delila z najboljšo veleslalomistko sezone, Italijanko Marto Bassino, s katero sta za Shiffrinovo zaostajali zgolj za deset stotink. Na koncu je Shiffrinovi do 70. zmage v karieri zmanjkalo 28 stotink, Hrovatovi pa 48 stotink sekunde. 

To so že četrte zmagovalne stopničke v svetovnem pokalu za Hrovatovo, ki je tako kot že trikrat poprej osvojila tretje mesto, za Shiffrinovo pa že kar 106. Hrovatova je v skupnem seštevku veleslaloma z 234 točkami sezono končala na visokem devetem mestu. 

Meta Hrovat | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Iskreno: Priznam, da je mi bilo včasih vsega nekoliko preveč

Po tekmi je dejala, da se na tem prizorišču počuti zelo dobro. "Proga mi res ustreza. Zgornji del je zahteven, tu se počutim dobro, že zjutraj sem dobro čutila smuči, ko sem se ogrevala in rezultat je tukaj. Ta sezona je bila zame zelo težka, ker sem si veliko sprememb naložila sama, potem pa so se stvari spremenile še s pandemijo. Treba se je bilo prilagajati iz dneva v dan in moram priznati, da mi je bilo občasno vsega nekoliko preveč.

Velikokrat sem se morala pobrati, včasih pa nisem vedela, kako se bom. A sem se in sezona zaključila na zelo lep način. Če pogledam moje veleslalomske rezultate, sem na tekme, na katerih sem prišla v cilj, ponosna, saj sem pokazala nekaj dobrih voženj.

Verjamem, da lahko ciljam višje in tudi hočem ciljati višje, vem da sem sposobna več. Letos se je sezona obrnila tako, da je bilo več vzponov kot padcev, zato še bolj cenim te vzpone in vem, da imam še več za pokazati. Zdaj me čaka državno prvenstvo, potem pa nekaj treninga in počitek," je po koncu sezone svetovnega pokala sporočila Hrovatova. 

Hrovatova je deveta veleslalomistka sezone 2020/2021. | Foto: AP / Guliverimage Hrovatova je deveta veleslalomistka sezone 2020/2021. Foto: AP / Guliverimage

Pozitivne plati današnjega veleslaloma je poskušala najti tudi Bucikova. "Danes je bil težek veleslalom, treba je bilo delati od starta do cilja. Hotela sem napadati in predvsem zase popraviti tisti vtis od včeraj in zaključiti sezono z enim dobrim dnevom.

Žal se mi je tu v spodnjem delu zgodila moja klasična napaka, ki se mi na koncu proge, ko sem utrujena, malo manj zbrana, rada zgodi. Vesela sem, da sem do tja smučala hitro, bo pa treba do naslednjega leta popraviti te napake, jih odstraniti.

Zelo pozitivno je, da sem v obeh disciplinah dobro tekmovala, konstantno celo zimo, sploh v veleslalomu in to je bil glavni cilj. Pozitivno je predvsem to, da sem naredila velik korak naprej, da lahko kažem zelo hitre vožnje, še bolj pozitivno pa je, da sem se naučila, kaj vse se moram še naučiti. Ko enkrat to veš, je potem precej lažje delati na temu.''

Marta Bassino je bila z naskokom najboljša veleslalomistka sezone 2020/2021. | Foto: AP / Guliverimage Marta Bassino je bila z naskokom najboljša veleslalomistka sezone 2020/2021. Foto: AP / Guliverimage

Marta Bassino zlahka do malega kristalnega globusa

Mali kristalni globus je prepričljivo osvojila Italijanka Marta Bassino (546 točk). Na drugem mestu je Shiffrinova s 420 točkami, mesto za njo pa je Francozinja Tessa Worley (391 točk). 

Na zadnji tekmi sezone je nastopilo zgolj 19 tekmovalk. Po dveh odstopih se je v finalu pomerilo 17 tekmovalk, le prva petnajsterica pa si je zagotovila še zadnje točke za svetovni pokal, kar je posebnost finalnih tekem sezone.

Danes šesta Slovakinja Petra Vlhova si je že v soboto na slalomu zagotovila veliki kristalni globus za zmago v seštevku zime.

Lenzerheide, veleslalom, finale:

 

Lenzerheide, veleslalom, 1. vožnja:

 

Preberite še:

Norveška ekipa, paralelna tekma
Sportal Zmagovalci ekipne paralelne tekme so Norvežani, naši izpadli v četrtfinalu
Ne spreglejte